ד"ר ניצה דורי, חוקרת ספרות ילדים, ספרות עברית וספרות לאדינו
בגדי הכהן הגדול המוזכרים בפרשת 'תצווה' הם בעלי משמעות עמוקה הן רוחנית והן סמלית, וכל בגד מבטא ערכים ייחודיים ומשדר מסרים שונים.
ההתבטאויות הפומביות של טראמפ כלפי זלנסקי וההערה על בגדיו, כמו גם ההתנהלות הכללית שלו בזירה הבינלאומית, מעוררות תגובות שונות. מצד אחד, טראמפ ידוע בסגנון הישיר והלא-מצונזר שלו, שלעיתים נתפס ככוחני או בוטה; מצד שני, תומכיו רואים בכך כנות ועמידה על עקרונותיו ללא התחשבות ב"פוליטיקלי קורקט". היהדות מדגישה ב"הוכח תוכיח את עמיתך" שאין לעשות זאת על ידי הלבנת פני אדם ברבים, ודאי לא בפני העולם כולו.
כאשר נבחר טראמפ, רבים מבני עמנו ראו בו מעין גואל ומשיח של העת החדשה. היסטורית, דמויות מנהיגותיות ששויכו למשיחיות נדרשו להפגין לא רק כוח, אלא גם מוסריות, ענווה ויכולת לאחד עמים. גם אם לטראמפ יש ביקורת על זלנסקי, יש דרכים להביע זאת מבלי לפגוע בו פומבית, במיוחד כשהוא נשיא של מדינה שנמצאת במצב לחימה קשה. דיפלומטיה חכמה דורשת איזון בין עמידה על עקרונות לבין שמירה על כבודם של בעלי ברית.

להשפיל מנהיג לעיני העולם יכול לפגוע לא רק בזלנסקי עצמו, אלא גם ביחסים בין המדינות ולהעביר מסר בעייתי לבעלי ברית אחרים. נראה שהגישה הזו יותר משרתת אינטרסים פוליטיים פנימיים, מאשר את טובת היחסים הבינלאומיים. אם טראמפ רצה להעביר מסר – אם זה לגבי עמדתו כלפי המלחמה באוקראינה, הציפיות שלו מזלנסקי, או משהו אחר – היו דרכים דיפלומטיות ומכובדות יותר לעשות זאת. השפלה פומבית של מנהיג היא לא רק לא מכבדת, אלא גם עלולה להזיק למעמדו הבינלאומי של ארה"ב ולפגוע בקשרים אסטרטגיים.
ייתכן שהוא ניסה לשדר מסר של כוח ונחישות. אבל, בסופו של דבר, מנהיגות אמיתית נמדדת לא רק בעמידה על עקרונות, אלא גם בדרך שבה הדברים נאמרים ונעשים. היסטורית, מנהיגים שנוהגים להשפיל אחרים בפומבי לרוב מוצאים את עצמם במוקד של השפלה או ביקורת קשה בעצמם בשלב כזה או אחר. יש לזה גם השפעה פוליטית – בני ברית עלולים לקחת צעד אחורה, ותומכים עשויים לראות בהתנהלות כזו חוסר מנהיגות ראויה.

לזלנסקי באמת לא היו הרבה אפשרויות להגיב במקום כזה, במיוחד כשהוא במעמד של אורח וצריך לשמור על איפוק כדי לא להחמיר את המצב. הדינמיקה הפוליטית עלולה לגרום לכך שטראמפ בעצמו ישלם מחיר על הדרך שבה הוא מתייחס לאחרים .שיח מכבד בין ראשי מדינות הוא חלק מהתנהלות דיפלומטית תקינה.
הלבוש של זלנסקי, במיוחד מאז פרוץ המלחמה באוקראינה, הפך לסמל של מנהיגות בזמן משבר. במקום חליפות רשמיות כמקובל אצל מנהיגים, הוא מופיע לרוב בבגדים פשוטים בצבעי חאקי. הביגוד הלא רשמי משדר שהוא נמנע מסמלי יוקרה, כדי להראות סולידריות עם העם ועם החיילים הנלחמים. לא זכור לי שבבית הלבן מעירים למנהיגים אחרים המגיעים לפגישה עם כאפייה או גלבייה, כיפה או שטריימל.
בגדי הכהן הגדול בפרשתנו משדרים כבוד, אחריות, קדושה וייצוגיות, ומשמשים גשר בין העם לנציגו של הקב"ה. אך יחד עם זאת, הם אינם משדרים גאווה המשפילה את האחר. הם משדרים עוצמה, אך מדגישים את חשיבות הענווה ואת הצורך להימנע מהשפלת הזולת: שמות בני ישראל חקוקים על אבני השוהם, מה שמדגיש שהכהן אינו משרת את עצמו אלא את כלל ישראל. החושן והציץ מטרתם להזכיר לכהן הגדול להיות שליח נאמן לה', לשפוט בצדק. המעיל עם הפעמונים מסמל שקיפות והתנהלות מוסרית – מעשיו של הכהן גלויים לכל. אכן, התורה מדגישה "לכבוד ולתפארת", אך לא להתנשאות. בגדי הכהן הגדול מאזנים בין רוממות וחשיבות לבין ענווה אחריות. הם מזכירים כי תפקידו של הכהן הגדול איננו לשלוט אלא לשרת, לא להתגאות אלא להוביל מתוך דוגמה אישית.
ואת המסרים הללו צריך להפנים כל מנהיג באשר הוא.
nitsa.dori@gmail.com