שני כוחות מרכזיים ומשמעותיים מניעים את האדם- כוח הנתינה וכוח הקהילה.
מעבר לכל השיעורים והלקחים שלמדנו בשנה וחצי האחרונה מאז תחילת המלחמה, קיבלנו כולנו שיעור גדול בעוצמתם של שני הכוחות הללו.
עם ישראל והחברה הישראלית גילו והוציאו מן הכח אל הפועל בעוצמות ובהיקפים מדהימים כוחות אדירים של נתינה מכל הסוגים והמינים. החל מהתגייסות למילואים פעם אחר פעם במחיר גבוה של פגיעה בלימודים, בעסקים, בתא המשפחתי ועוד, דרך נתינה של כספים למטרות נעלות, והמשך נתינה מעוררת השראה באמצעות התנדבויות, בישולים וכביסות לחיילים, שיפוץ בתים, חמל"ים למיניהם, ביקורי וליוויי חולים ופצועים, ניחומי אבלים, פעילות למען החטופים, ומגוון רחב ומקסים שנכלל תחת הכותרת של נתינה.
כוח הנתינה היהודי והישראלי נגלה לעיני כל במלוא תפארתו הודו והדרו.

chang-duong
אל כל זה נלווה כוח נוסף שתמיד ידענו שהוא קיים, אבל לא תמיד הערכנו עד כמה הוא נחוץ לכל אחד מאיתנו, והוא כוח הקהילה. עם כל הכבוד לחיים הפרטיים והאינדוידואליים של כל אחד מאיתנו, בסופו של דבר אנחנו זקוקים לקהילה. השנה וחצי האחרונות הוכיחו עד כמה, ועד כמה הקהילה היא מקור של כוח לחבריה.
יישובים בעוטף ובצפון שספגו את המכות הכי קשות פיזית, נפשית וכלכלית, הצליחו לשרוד ואפילו מעט להשתקם בזכותה של הקהילה. קהילה פירושה תחושת השתייכות, ערבות הדדית, ביטחון שאם תיפול יהיו תמיד לצידך כאלו שיטו שכם ויסייעו לך לעמוד על רגליך, תחושה של שותפות גורל ואחווה עמוקה. מעבר לחיי הפרט והמשפחה, המעגל הקהילתי התגלה כמקור של חוסן ותעצומות.
במשך אלפיים שנה בהם לא הייתה לעם היהודי מדינה, היה לו תחליף- מדינה בזעיר אנפין- הקהילה.
מסגרת ההשתייכות של כל יהודי הייתה הקהילה. בה הוא נולד, התחנך, עלה לתורה בבר מצווה, התחתן, ובאחרית ימיו שם גם נקבר. הקהילה הייתה עבוד האדם והמשפחה מעין מדינה קטנה. היו לקהילה מנהיגים- רבנים, עסקנים, גבירים ודומיהם, היו בה בעלי מלאכה וסוחרים, אנשי ונשות חסד, מורים ומלמדים, ומוסדות קהילה וחסד מגן ילדים ועד חברה קדישא.
במובנים מסוימים, עם הקמת המדינה שלקחה על עצמה אחריות לנושאים רבים ולרווחת הפרט, התעמעם זוהרה והתמעט תפקידה של הקהילה. באה המלחמה על כל השלכותיה וגילתה את חשיבותה של הקהילה, ובצידה את כוחה של הנתינה.
פרשת השבוע 'וַיַּקְהֵל', העוסקת בדיוק בשני הכוחות הללו, מציפה באור רלוונטי במיוחד לעת הזו ולימי המלחמה, שמעיינות החוסן והניצחון, נובעים משני המקורות הללו- ההשתייכות לקהילה חמה ותומכת, ולערך הנתינה המחזק והמחבר, והמהווה יסוד לחיים חברתיים ראויים.