מאמרו של ד"ר חזות גבריאל "השבת אינהWeekend " מדגיש את מרכזיות השבת כנקודת מפנה רוחנית ולא כסתם יום מנוחה. הדיון הזה, המבוסס על מקורות חז"ל ופרשנות עכשווית, מהווה הזדמנות להרחיב על חשיבותה מצוות השבת, השפעתה על הפרט ועל החברה היהודית, ואף על תרומתה הייחודית לעולם.
מעבר לסוף שבוע: השבת כמרכז הבריאה וההיסטוריה היהודית
חזות מדגיש כי בניגוד לתפיסה המודרנית המזהה את השבת כסיום השבוע, חז"ל ראו בה את מרכזו. ההבחנה הזו עמוקה ומשמעותית. השבת אינה סיום תהליך, אלא נקודה צירנית, גשר בין עולם הבריאה לעולם ההיסטוריה היהודית .היא מייצגת את הפסקת פעילות היצירה הא-לוהית, את כניסת האדם לעולם, ואת ההשראה לאדם להיות שותף בבריאה, בדרך של שמירת מצוות. הבריאה אינה אירוע חד פעמי, אלא תהליך מתמשך שמשלים את עצמו מדי שבעה ימים עם כניסת השבת .הפרשה השבועית, לימוד התורה, התפילה וההתכנסות המשפחתית – כל אלו הן פעילויות הממשיכות ומעשירות את מעשה הבריאה המקורי.
השבתות: מנגנון של קדושה מתמשכת
ד"ר גבריאל מצטט את אמרת חז"ל לפיה שמירת שתי שבתות כהלכתן מביאה לגאולה .הוא מפרש זאת לא כריבוי כמותי אלא כאיכותי: השבת הראשונה מקדשת את הימים שלפניה, והשבת השנייה, החופפת לשתי הבחינות של קדושה א-לוהית וקדושה אנושית, מקדשת את הימים שאחריה. בכך, השבת היא תהליך מתמשך, מנגנון של קדושה שמקרין על כל הימים שבין שבת לשבת .הקדושה הזו אינה מתכנסת רק בשעות התפילה או בזמני המנוחה, אלא משתררת על כל היבטי החיים, ומעצבת את תפיסתנו את העולם.
השבתומטר: מנגנון פנימי של קדושה

הוא משתמש בדימוי "השבתומטר", מכשיר מדומה למדידת קדושת השבת והשפעתה על ימי החול .הוא מדגיש ש"השבתומטר" קיים בפנים כל אחד מאיתנו, באופן פנימי וחווייתי. ההרגשה המיוחדת של קדושה ושלווה בשבת אינה תלויה אך ורק בקיום מצוות חיצוניות, אלא גם בתפיסה הפנימית של האדם. סגירת הטלפון מהעבודה, התנתקות מהלחצים היומיומיים, תשומת לב למשפחה – אלו הם ביטויים לקדושה הפנימית הזו, המדגישה את היכולת להפוך את השבת למרחב של רוגע, התבוננות פנימית ושיקום. ההשפעה הזו מתפרשת על מערכות יחסים ואינטראקציות חברתיות.
השבת כמפתח לאיזון ולמשמעות
השבת היא לא רק זמן מנוחה פיזית אלא גם מנוחה נפשית, ניתוק מהלחצים של העולם המודרני המאופיין בקצב מהיר וצורך מתמיד להיות "מחוברים". היא מאפשרת לנו למצוא איזון, פרספקטיבה ומשמעות לחיים.
קדושת השבת: מעל לכל הסבר אסטרונומי
המאמר מסתיים בהדגשה שהקדושה של השבת אינה תלויה בגורמים אסטרונומיים .יום השביעי אינו נבדל באופן מהותי מימים אחרים מנקודת המבט האסטרונומית, אך הבורא קידש אותו, ומכאן נובעת קדושתו. היא אינה תוצר של חוקי טבע, אלא מעשה א-לוהי המבטא את רצונו וערכיו. זהו היום שבו הזמן והמרחב נפתחים לקדושה א-לוהית, ותפיסתנו את הקדושה הזו משפיעה באופן ישיר על כל ימי החיים שלנו.
השבת: תרומה לעולם
השבת כפי שמתוארת במאמר אינה רק מצווה דתית יהודית, אלא מערכת ערכית המבטאת חכמה עתיקה. היא נוגעת בהיבטים עמוקים של החיים – במערכת יחסים עם א-לוהים, בהתמודדות עם אתגרי הקיום, ובחיפוש אחר משמעות .היא דוגמה ליכולת האנושית להאט את הקצב, להקדיש זמן להתבוננות פנימית, לחיזוק קשרים אנושיים ולבניית חיים משמעותיים, והיא תורמת לנו, ולעולם כולו, ערך רב. היא מספקת מסגרת מחשבה ומעשה להשגת איזון בין פעילות לעשייה, בנייה של קהילה ואחריות חברתית, שדרושים בכל עת, ובמיוחד בעולם מודרני הממוקד בצמיחה מתמדת ובהישגים.
לסיכום:
שמירת השבת היא אפוא לא רק קיום מצווה, אלא בחירה באורח חיים המאפשר חיים מלאים יותר, משמעותיים יותר, ומאוזנים יותר.