הנה שאלה שקיבלתי מקורא, עם סיום חג הפסח: "השבוע, אחרי כל המצות שאכלתי, הרגשתי ממש לא טוב. איך אני יכול לדעת אם הגלוטן הוא שמזיק לי?"
גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, בשעורה ובשיפון ומהווה חלק מרכזי בתזונה המערבית. עם זאת, עבור חלק מהאנשים צריכתו עלולה לגרום לבעיות בריאותיות בדרגות חומרה שונות. חשוב להבין את ההבדלים בין אלרגיה לגלוטן, רגישות לגלוטן ומחלת הצליאק, כדי לדעת כיצד להתמודד עם השפעותיהם על הגוף.
אלרגיה לגלוטן – תגובה מסכנת חיים
אלרגיה לגלוטן היא מצב נדיר שבו מערכת החיסון מזהה את הגלוטן כאיום ותוקפת אותו. תגובה זו עלולה לכלול פריחה, נפיחות, קוצר נשימה ואף שוק אנפילקטי. במקרים חמורים, אלרגיה לחיטה או לגלוטן מחייבת הימנעות מוחלטת מהמזון המכיל אותם, ולעיתים נשיאת מזרק אפינפרין למקרה חירום.
רגישות לגלוטן – כשהגוף מגיב, אבל לא בגלל צליאק
יש אנשים הסובלים מתסמינים לאחר אכילת גלוטן, למרות שאינם חולים בצליאק. מצב זה מכונה "רגישות לגלוטן שאינה צליאק" (NCGS). תסמינים אופייניים מוכרים כוללים נפיחות בבטן, שלשולים, עייפות, כאבי ראש ואף כאבי מפרקים.

מחקרים מצביעים על קשר אפשרי בין רגישות לגלוטן למגוון מצבים רפואיים כגון פיברומיאלגיה, דיכאון, הפרעות קשב וריכוז, חוסר איזון של בלוטת התריס, מחלות עור שונות ואפילו עלייה בסיכון להפלות מוקדמות. הדרך היחידה לבדוק אם אתם רגישים לגלוטן היא להימנע ממנו לתקופה מסוימת ולבחון אם התסמינים משתפרים.
צליאק – מחלה אוטואימונית הפוגעת במעי הדק
מחלת הצליאק היא מצב רפואי חמור שבו מערכת החיסון תוקפת את המעי הדק בעקבות חשיפה לגלוטן. הנזק שנגרם למעי פוגע בספיגת רכיבי תזונה חיוניים ועלול להוביל לאנמיה, חוסרים בוויטמינים, ירידה במשקל, כאבי בטן, עייפות כרונית ותסמינים נוספים. אבחון המחלה מתבצע באמצעות בדיקות דם, ולעיתים גם ביופסיה של המעי.
איך לדעת אם גלוטן משפיע עליכם?
אם אתם חווים עייפות כרונית, בעיות עיכול, כאבי מפרקים או תסמינים בלתי מוסברים אחרים, מומלץ לבצע בדיקות דם לצליאק. במקביל, ניתן לערוך ניסוי אישי: להימנע מגלוטן למשך מספר שבועות ולבחון האם יש שיפור בתחושתכם. במידת הצורך, התייעצו עם מומחה לקבלת הנחיות מותאמות אישית.
