בשגרה היומיומית, כשאנחנו רצים בין עבודה, בית, ילדים ומשימות, נוטים לחפש את המהיר והזמין: פחמימות פשוטות. כריך, קרקר, בורקס או עוגייה – אלו פתרונות שמרגיעים את תחושת הרעב המיידית, אך לא באמת מזינים את הגוף.
חגים נתפסים לרוב כתקופה "מסוכנת" מבחינה תזונתית – שולחנות עמוסים, קינוחים בכל פינה, והרבה ארוחות גדולות. אבל אם נתבונן רגע לעומק, נגלה שבחגים דווקא יש הזדמנות מצוינת לאכול מאוזן ובריא יותר מאשר בשגרה.
חלבון: המפתח לשובע אמיתי
כשיש חלבון איכותי על השולחן, קל יותר לבחור בו. חלבון מאריך את תחושת השובע, מווסת את רמות הסוכר בדם ומקטין את החשק הבלתי פוסק לנשנושי פחמימות. בחגים זה פשוט יותר: לצד הבשרים והדגים שמוגשים כמעט בכל בית, מופיעים גם מנות מסורתיות עשירות בחלבון מהצומח – כמו חומוס, עדשים, אפונה או אגוזים.
סלטים צבעוניים: לא רק קישוט

אחד היתרונות הגדולים של שולחן חג הוא ריבוי הסלטים. זה הזמן ליהנות ממבחר ירקות בצבעים שונים – שמספקים ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. בשגרה, לא תמיד יש זמן לקצוץ ולהכין, אבל בחג המנות כבר מוכנות ומוגשות, וכל שנותר הוא למלא חצי צלחת בירקות.
איך לאכול יותר מאוזן בחג?
פתחו בסלט – התחילו כל ארוחה עם סלט גדול וצבעוני. התמידו גם בארוחות חג משפחתיות למלא חצי צלחת ירקות, זו כבר התחלה טובה. השתמשו בירקות כמנה עיקרית – ירקות ממולאים, תבשילי ירקות וכדו'. שילוב בתבשילים – הוסיפו הרבה ירק לקציצות, לבשר, לפשטידות. השקיעו בסלטים מעניינים וצבעוניים שמושכים את העין.
"אז בחגים להמשיך עם אותם הכללים?" שאלה אותי מיכל שבתהליך ליווי. "כן!" עניתי לה, "כשאת מבינה את העקרון ואוכלת תזונה שטוב לך איתה, את לא צריכה להסתבך עם תפריט מדויק שקשה ללכת על פיו. את אוכלת תזונה שטוב לך איתה בכל ארוחה".
החגים אינם אויב של תזונה בריאה – להפך. הם הזדמנות לגלות מחדש את הכוח של ארוחות מלאות, צבעוניות ומזינות. אם מאמצים את התבונה שבשפע החגיגי, מגלים שלשמור על איזון – זה דווקא הרבה יותר קל ממה שנדמה.
