הזמן בו מתרחשות פרשיות השבוע בתקופה הזו, הוא ערב הכניסה לארץ. מעניין, שדווקא על מפתנה של הארץ המובטחת בוחר משה רבנו, להתמקד בדבריו על כוחה של המילה הנאמרת, ועל האמון הנדרש בין בני אדם ובין מערכות השלטון.
משה רבנו יודע שעם הכניסה לארץ והקמת המדינה היהודית הראשונה, תיווצר מציאות חיים חדשה. העם ומנהיגיו יצטרכו ליצור יש מאין – מדינה, שבה יושבים 12 שבטים מרוחקים טריטוריאלית זה מזה, שונים באופים ובהתנהלותם, עם דפוסי התנהגות ומנהיגות שונים- ועם זאת מגלים ערבות הדדית ביניהם מתוך תחושה של אחדות ואחווה.
האתגר הוא עצום, עד כמעט בלתי אפשרי. כדי לנסות ולעמוד באתגר הגדול הזה של להפוך עם של עבדים וילידי המדבר לעם חופשי ומאמין, היודע לחבר בינו לבין מנהיגיו, ויודע לחבר את 12 השבטים לעם אחד, יש צורך במילת מפתח משמעותית.
מילת מפתח ליחסים בין אדם לחברו, ובין אדם למנהיגיו ולגופי השלטון היא אמון.
ללא אמון הדדי, לימדונו חכמינו, הדרך ל'איש את רעהו חיים בלעו', קצרה.
בהירים, נוקבים ורלוונטיים הם דבריו של הרב ד"ר סר יונתן זקס, לשעבר רבה הראשי של בריטניה בספרו 'שיג ושיח'.
" …בני ישראל מתקרבים לארץ. הם עומדים לבנות חברה מטיפוס חדש וחסר תקדים…שלטון החוק יישמר בחברה כזו לא בכוח הזרוע אלא בכוח נאמנותם של אנשים להתחייבויות המוסריות שלהם…המוסדות החברתיים בחברה חופשית תלויים באמון, ואמון פירושו שאנו שומרים על מוצא פינו. אנחנו עושים מה שאנחנו אומרים שנעשה…אם האמון נשבר, היחסים החברתיים מתמוטטים ואז החברה נעשית תלויה לגמרי ברשויות אכיפת החוק או באמצעים כוחניים אחרים. כאשר השימוש בכוח שכיח, החברה איננה חופשית עוד. הדרך היחידה שבה יכולים בני אדם ליצור יחסים של שיתוף פעולה בלי להפעיל כוח היא השימוש בהתחייבויות מילוליות שהנוקטים אותן מכבדים אותן. תנאי לחופש הוא אמון. תנאי לאמון הוא אנשים העומדים במילה שלהם. לשמור את המילה פירושו לנהוג במילים בקדושה'.
ראויים הדברים האלה להיקרא תמיד, ובימים אלו של שסעים, מתחים ולחצים, ושל תחילת חודש אב- שבעתיים.
לכל אחד מאיתנו בפיו- יש כור גרעיני קטן- כור שיכול להחריב עולמות במילים של שנאה, שקר ושיסוי. כבר היינו בסרט הזה בהיסטוריה היהודית כמה וכמה פעמים וחודש אב מזכיר לנו את זה כל פעם מחדש. אולם בכוחו של הכור הגרעיני הזה שבפינו- גם להפיץ אור וחום, להוסיף טוב בעולם, ולהרבות באמונה, באמון ובאחווה בין אנשים. החופש לבחור- בידינו.
דברים תש"פ
על אמון ואמינות
השארת תגובה