השוואת הפעלים המלווים את הופעת החיות והופעת האדם, מעלה שהם זהים לחלוטין: אמירה, בריאה, עשייה, יצירה. גם השמות זהים – "נפש חיה". גם האדם וגם החיות נוצרו מאותו חומר גלם – מן האדמה.
השאלה אם כך היא: במה מותר אדם מן הבהמה? התשובה היא: "נַעֲשֶׂה אָדָם בְּצַלְמֵנוּ כִּדְמוּתֵנוּ: וַיִּבְרָא אֱ-לֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱ-לֹהִים בָּרָא אֹתוֹ". התכנון המוקדם והיצירה בצלם אלוקים מופיע רק באדם. האדם נוצר "בעבודת יד" – יחידי וייחודי בבוטיק, לעומת ייצור תעשייתי המוני אצל החיות, בעולמו של הקב"ה.
רש"י: "כדמותנו – להבין ולהשכיל". משך חכמה: "הצלם האלקי הוא הבחירה החופשית".
רש"ר הירש: "הנה זה היסוד לכל מוסר אנושי: גוף האדם על כל יצריו וכוחותיו נברא בצלם הא-להים; ושומה על האדם לקדש את גופו כראוי לייעודו הא-להי".
מותר אדם מן הבהמה: בשכלו ובהבנתו, בבחירה החופשית שלו, ובמוסריותו – בצלם אלוקים אשר בו.
במהלך ההיסטוריה התפתחו תיאוריות מדעיות, שבאו לסתור את הבריאה הספונטנית, כמתואר בפסוקים של ששת ימי הבריאה. מאמר זה צר מלהכיל את הדיון בנושא סבוך זה. הרוצה להרחיב, יעיין בשני ספריו של פרופ' נתן אביעזר: "בראשית ברא" (ע' 103 – 119) ו"אמונה בעידן המדע" (ע' 57 – 73 , 223 – 250).
אתמקד בנושאים שאין בהן מחלוקת. לקביעה שכל החי על פני האדמה – אדם ובהמה, בנויים מאותם חומרים
"מן האדמה", ישנן הוכחות מדעיות מבוססות. כולם בנויים בעיקר מהיסודות פחמן, מימן, חמצן וחנקן, שמהם בנויים חומצות האמינו, שהן הבסיס לחלבונים המרכיבים את יחידות ה , DNA האחראים על השכפול הגנטי, והנמצאים בתאים המתפקדים כיחידה עצמאית, במסגרת רקמות האיברים של היצור החי. כל זאת בחלק הפיזיולוגי של יצורי תבל.
בחלק הפסיכולוגי של יצורים אלה, טרם נמצא תשובה מדעית מספקת, על תופעת המעבר האינטלקטואלי החד, מהיצורים המפותחים ביותר ועד לאדם המודרני. היצור הקרוב ביותר לאדם המודרני, מבחינה פיזיולוגית – מבנה גוף , גודל מוח וכו' הוא מי שמכונה "האדם הניאנדרטלי" (Neanderthal man), שראשוני המאובנים שלו התגלו בגרמניה. הוא התקיים במשך מאות אלפי שנים, לפי הממצאים הארכיאולוגיים, ולא נמצאו הוכחות המעידות על תובנות מפותחות, שיביאו אותו לאפס קצהו של ההישגים, שאליהם הגיע במשך אלפי שנים בודדות האדם המודרני (Homo Sapiens ). הראשון נשאר בגדר נפש חיה, והאחרון קיבל את צלם האלוקים על כל המשתמע מכך.
(בראשית תשע"ז)
נעשה אדם בצלמנו- יחידי וייחודי
השארת תגובה