איך נראה העולם מנקודת מבט של נמלה? גדול, מאיים, לא מובן ובלתי צפוי. לנמלה אין את הפרספקטיבה והתבונה הנדרשות כדי להבין את התמונה הרחבה של המציאות. היא יכולה לזחול על קיר בניין משרדים או על כנף של מטוס בלי שיהיה לה שמץ של מושג מה המקום הזה ומה מהותו. היא יכולה לראות בני אדם בלי להבין מה הם ומה מניע אותם. ממילא העולם עבורה הוא מקום מאיים ולא צפוי: בכל רגע עלול להופיע משהו שימחץ אותה, יעיף אותה או יעביר אותה לסביבה לא מוכרת אחרת. העובדה שנמלים מצליחות לשרוד בעולם, למרות זאת, מוכיחה שהבנת המציאות אינה מהווה תנאי הכרחי לשם הישרדות.
אנחנו, לעומת זאת, חיים בעולם מוכר, הגיוני ומובן. אנחנו יכולים לזהות את החוקיות שבטבע, את קשרי הסיבה והתוצאה בין תופעות, ולדעת לחזות לפיהן את מה שעומד להתרחש. אנחנו מכירים היטב את עולמנו, יודעים למה ניתן לצפות ממנו, ויש לנו גם תמונה והבנה לא רעה של שאר היקום. אין הפתעות מיוחדות בעולמנו; אמנם איננו יודעים מתי תתרחש רעידת אדמה או איזה מזג אוויר יהיה בעוד חודש, אבל גם את אלה יש לנו כלים סטטיסטיים לשער באמצעותם. בניגוד לנמלה, איננו צריכים לחשוש מכך שלפתע נימחץ, נועף או נושלך למקום אחר בידי כוחות בלתי מובנים.
אבל כל זה כלל אינו מובן מאליו. המציאות הייתה יכולה להיות בקלות מוזרה ובלתי נתפסת עבורנו. חוקי הטבע היו יכולים להיות כאוטיים ובלתי צפויים, או ללא חוקיות כלל. העולם יכול היה להשתנות כהרף עין וללא התראה, מבלי שיהיה לנו מושג מה יקרה בעוד רגע. הוא יכול היה להיות מקום מטורף, כמו ארץ הפלאות של אליס, בו ההיגיון אינו משחק תפקיד. ואפילו אם נאמר שהיינו מצליחים להבין את סביבתנו בכדור הארץ, היקום שמעבר לו יכול היה להיות נשגב מבינתנו לחלוטין.
ומה עם מפלצות למשל? האם זה מובן מאליו שאין בעולמנו טורפי-על בעלי יתרון משמעותי, הניזונים דרך קבע מבני אדם? הרי בקלות יכלו להיות פה דינוזאורים ענקיים, או עופות טרף עצומים הצוללים מן השמיים וחוטפים אנשים, או יצורים שפיתחו יכולת להסתוות ולהתהלך בינינו בלי שנרגיש בהם עד שיטרפו אותנו. בפועל, אפילו הטורפים הגדולים ביותר, כמו אריות וטיגריסים, אינם מהווים איום רציני אפילו על חברה אנושית פרימיטיבית עם גדר קוצים ומדורות.
יהיו כאלה שיטענו שאין זה מפתיע שלאדם יש יכולות שכליות מפותחות המאפשרות לו להבין את המציאות, שכן הללו התפתחו אצלו כחלק מתהליך הברירה הטבעית, כדי לתרום להישרדותו. אלא שקיומן של נמלים ושאר מינים מוכיח שאין שום צורך בתודעה ברמה כזו כדי לשרוד. אינספור יצורים חסרי בינה שורדים ומשגשגים בעולמנו באין מפריע. גם קיומם של טורפים ו"מפלצות" לא מונע ממינים רבים לשגשג, למרות האיום התמידי. העובדה שאנו מסוגלים להבין את היקום ואת חוקיו, ונהנים מתנאי קיום מיטביים במידה רבה, היא לחלוטין לא מובנת מאליה.
אין מנוס מההכרה בכך, שעולמנו הוא עולם ידידותי ושפוי. הוא ידידותי עבור בני האדם בכך שהוא בנוי בצורה שניתנת להבנה, ומכילה סדר קבוע ויכולת לקשר בין סיבה לתוצאה ולחזות את העתיד; בכך שהטבע גונז בתוכו את הפוטנציאל לשפע יצירות מדהימות, שהולכות ומשתכללות דרך קבע (הרי בקלות יכול היה להיות עולם בלי חשמל, למשל); ובכך שהוא מהווה סביבת מחיה נוחה עבור האדם, ללא אויבים טבעיים משמעותיים. והוא שפוי בכך שהוא פועל בצורה הגיונית ואינו משתנה באופן מפתיע וכאוטי. הסתכלו על הנמלים, זכרו שהיינו יכולים להיות חסרי תבונה וחסרי אונים כמוהן בדיוק, והיו אסירי תודה על מה שקיבלנו.
(תזריע תשעו)
עולם ידידותי ושפוי
השארת תגובה