כיצד פותרים חלומות? כיצד יודעים מה החלום בא ללמד אותנו? הלוואי וידעתי.
הלוואי והיו לי את הכלים המסוגלים לפענח את החלומות. שלי, של אחרים. לא זו בלבד, הלוואי והיה יסוד לאמונה כי אלה שמציעים את הפתרון לחלום הם באמת יודעים לעשות זאת. שהם אינם שרלטנים, המנצלים את המצוקה של בני אדם כדי לעשות את עצמם קרדום לחפור בו.
שהלוא החלומות כל כך חשובים, והם חלק מהותי מהחיים. תהיה זו טעות גדולה להתעלם מהם, שכן אם נעשה כך אנו מדלגים ומחמיצים את אחת מהחוויות הנפשיות היותר עמוקות. אלא ששערי פתרון חלומות נעולים, שכן חכמים לימדו אותנו שהחלום עצמו מורכב מכל כך הרבה מרכיבים: הוא גם אחד משישים בנבואה, יש בו גם דברים בטלים, הוא גם תוצאה של מחשבות שלך שהלוא אין אדם חולם אלא מהרהורי ליבו, ועוד. "פותרי החלומות" אפוא הם אשליה מעצם מהותו של החלום, ואסור לשים מכשול בפני עיוור בדבר.
ומעבר לכך, הרבה מאוד תלוי בפרשנות שאדם מחליט בעצמו להעניק לחלום, שהרי לימדו אותנו חז"ל ש"כל החלומות הולכים אחר הפה", ולפי דברים אלה החלומות הם חומרי גלם, שהרבה מאוד תלוי בשאלה לאן אנחנו לוקחים אותם, ואין להם פרשנות קבועה מראש. האדם הוא הקובע מה משמעות החלום דווקא על ידי ההכרעה מה הוא עושה עימו.
טוב יהיה אפוא להיזהר משרלטנות. ויהיה נכון אפוא להציע שתי תנועות נפשיות הקשורות בחלום, שתצבנה את החלום לפתחו של האדם החולם, והוא לא יילך לרעות במקומות שסביר להניח שהם מתחזים. ראשית, טוב לו לאדם לשאול את עצמו איזו תחושה הייתה לו בעת החלום (לא תוכן החלום, אלא מה הייתה התנועה הנפשית שהוא עצמו חש בחלום) ואולי זה יהיה מפתח לשאלה מה הוא מגלה לו על עצמו. בדרך זו משתמשים בחלום כמפענח פנימי של חוויות עולמו הפנימי של האדם, והוא מנסה בעזרתו לקרוא את עצמו.
אך אפשר, שנכון בכלל לשאול שאלה פנימית אחרת: לאן חולם החלום מבקש להוליך את החלום עצמו ? מה החלום הזה מסוגל לחולל בתוך עצמו ? אפשר שזו תהיה גם המשמעות העמוקה של החלום עצמו להשתמש בחלום כמקור ליצירה נפשית, והתנועה העיקרית בתוך עולמו של החולם תהיה כאל מי שרואה בו משאב הנתון לעבודתו. בדרך זו, האדם אינו מתעלם מהחלום, אך גם אינו משתעבד לו, אלא הופך אותו למנוע פנימי של חיפוש עצמי.
(מקץ תשפ"א)