
סיבה להתרגש?
"הראשון לציון (הרב הראשי לישראל יצחק יוסף. מ.ז.) מוקיר ומעריך את תלמידי ישיבות ההסדר ואת תורתם, עומד בקשר תורני רציף עם רבים מהם בשיעורי תורה ובמו״מ הלכתי ומתנצל אם דבריו הובנו שלא כראוי", נמסר מדוברות הרבנות הראשית, זמן קצר אחרי שכמה גופים בציונות הדתית "החזירו" לרב יוסף מנה אחת אפיים, על מה שהבינו כפגיעה שלו בתוצריי ישיבות ההסדר. (שלא בפעם הראשונה). אז לשם האיזון, בואו נעשה סדר. במה מדובר הפעם. בשיעור שהעביר הרב יוסף במוצ"ש האחרון, כמסורת אביו הרב עובדיה יוסף זצ"ל, דיבר הראשון לציון על הצורך של תלמידי חכמים הבאים לכהן בתפקיד רבני עיר ללון בעומקה של הלכה, ואמר, בין השאר: "רב עיר בראש ובראשונה צריך להיות בקיא בהלכה. לא קצין ביטחון של איזה עיר או שלמד בישיבת הסדר". לכאורה, סיבה שכל ראשי ישיבות ההסדר, בוגריהן ותלמידיהן ייפגעו. כאילו הם, או הראויים שבהם, אינם ראויים לכהן פאר כרב עיר, בעיניים של הרשל"צ, בגלל ה'כתם' הזה שלמדו בישיבת הסדר ולא בישיבה חרדית/שחורה. רק קראו באחד האתרים את דברי הרב יצחק יוסף, והגיבו. כמצופה, ואולי כנדרש. על קצה המזלג: חה"כ בצלאל סמוטריץ', בלשונו החדה: "עולם התורה הדתי לאומי, על כלל אגפיו, מגדל תלמידי חכמים שלא נופלים, ובמקרים רבים עולים על מקביליהם בעולם החרדי- בבקיאות ובעיון בכל מקצועות התורה, ובנוסף לכך בחיבור להוויה הישראלית, בקידוש שם שמים… תלמידי החכמים שלנו הם תלמידי חכמים של א"י שאוחזים בנעם, ולא במקל חובלים כמו תלמיד החכמים של בבל… נמשיך לכבד את הרב יוסף אולם איננו זקוקים לציונים או להכרה ממנו בעולם התורה ובתלמיד החכמים שלנו". ברוח דומה התבטא גם ח"כ מתן כהנא. תנועת נאמני תו"ע אמרה ש"עם ישראל זקוק דווקא לרבני ערים היודעים לתווך את החיבור של התורה והמציאות וכי חייבים לצמצם את השפעת המרכיב הפוליטי במינויי רבנים". יו"ר ארגון 'עתים', הרב שאול פרבר ברוח דומה אמר: "המציאות המצערת בה תלמידים חכמים בוגרי מוסדות ישיבות ההסדר הודרו מממסד הרבנות, מסיבות פוליטיות בלבד, הביאה למדיניות המחמירה והמנותקת שאנו רואים בשנים האחרונות. נדרוש לפעול על מנת להרחיק את הרבנות מהפוליטיקה…". איך בדיוק? עם איזה כוח? נכון לעכשיו, לא ריאלי.
הרב שלוש והרב דלויה מאיגוד חכמי המערב היו נחרצים יותר בתגובתם לרב יצחק יוסף: "לצערנו אתה שוב משתמש במעמדך ובתפקידך התורני כדי לפגוע ולבזות תלמידי חכמים אשר אינם נמנים על אנשי שלומך ובאי ביתך. על כך אמרו חז"ל: 'ודאשתמש בתגא – חלף'.
"בכל מקום שיש חילול השם, אין חולקין כבוד לרב. לא נוכל לשקוט נוכח הזלזול שלך כלפי ציבורים שלמים, כלפי תלמידי חכמים בוגרי ישיבות ההסדר, וכלפי הרב עליו רמזת. רב תלמיד חכם אמיתי אשר מסר נפשו על עם ישראל ועל ארץ ישראל, ואשר שימש כסא"ל במילואים. כל פשעו מסתכם בכך שהוא העז להתמודד נגד המועמד שלך וגם לנצח אותו".
אבל אחרי שהתעצבנו, שתינו כוס מים קרים, והמשכנו לסייפא של ההבהרה שהעביר דוברו של הרב יצחק יוסף. "לצורך כך (מינוי לרב עיר) יש להשקיע מעבר לשנות הלימוד בישיבה מספר שנים ללימוד הלכה לעומקה. הדבר נכון לגבי כל ישיבה מכל סוג וגם לגבי ישיבות הסדר". ביחס להבהרה זו של הרב יצחק יוסף ברור שכולם מסכימים. אני לא מכיר מישהו מאנ"ש החושב שמיד בסיום מסלול ההסדר ימונה הבחור לרב עיר. לא היה, לא שייך וכנראה גם לא יהיה. ברור שכדי להיות מעומד ראוי לרב עיר נדרש עוד לימוד מעמיק. נזכיר גם שיש בחינות הבוחנות יידע (ולמיטב זכרוני בוגרי ההסדר לא נופלים מאחרים, אולי להיפך). אבל מה לעשות, מדברי הרב לא ניתן היה להתרשם שהוא לא בדיוק מחזיק מישיבות ההסדר, שכן טרח להזכיר אותן, ולא את הישיבות ה'קדושות'. גם אין ספק שהדברים לא נאמרו ככרה סתם בחלל האוויר, אלא בהקשר לבחירות שאמורות להיות במקום ספציפי, כאשר מול מועמד של ש"ס יש מועמד אחר 'סרוג', בוגר הסדר, עם רזומה לא פחות מרשים. יותר מסביר כי לכך כיוון הרב יוסף את דבריו. לדרבן את הגוף הבוחר לבחור במועמד שלו.
אבל במחשבה שנייה, למה להתרגש? הרב אברהם סתיו העלה בעניין פוסט שהתחברתי אליו ממש. משתף אתכם.
הרב אברהם סתיו בפוסט:
"הדבר הכי חשוב שכדאי להפנים, ולא רק כשמתעוררת סערה חדשה סביב הרב הראשי, הוא שאין כזה דבר רבנות ראשית. לא במובן שלפעמים מדברים עליו, ושהרב קוק חלם עליו, של איזו סמכות תורנית מרוממת, דמוית-סנהדרין, שלדבריה יש תוקף רוחני גדול במיוחד.
"ורק כדי להוריד את הפיל מהשולחן: זה לא קשור לכך שאבא שלי (הרב דוד סתיו יו"ר ארגון רבני צהר, מ.ז) לא נבחר (בזמנו בחירות לרבנות הראשית לישראל, מ.ז.). גם אם אבא שלי היה נבחר זה היה ברור מאליו. לרגע לא עלה על דעתו של אבי מורי, וודאי לא בגיל חמישים וארבע, שהוא גדול הפוסקים וראש הרבנים שבארץ ישראל שכל זקני הדור צריכים להכפיף את ראשם לדעת-תורה שלו.
"הרבנות הראשית, במתכונתה הנוכחית, היא סוג של מקבילה של משרד הדתות. מטרתה העיקרית להסדיר את שירותי הדת במדינה ולנהל את ההיבטים המוסדיים והציבוריים של הממשק בין הדת והמדינה.
"מותר לה לעשות יותר מזה. היא יכולה לחתור לקירוב לבבות בין חלקי העם, היא יכולה להנגיש את התורה לציבור, היא יכולה להוות כתובת לשאלות הלכתיות ולנפק, בפרט בעיתות משבר, ניירות עמדה הלכתיים ודברי-חיזוק רוחניים.
"אני לא מספיק מכיר את הפעילות של הרבנות מבפנים. ייתכן שהיא עשתה את כל זה, אבל באופן אישי לא ראיתי שהיא תפסה מקום משמעותי מדי בשנה האחרונה. אין לי כוונה לבקר אותה, אלא להיפך: לבקש שנפנים שזה לא התפקיד העיקרי שלה. לא על זה אנחנו משלמים לה. מה שאומר קודם כל שאין שום סיבה לחכות לה. ואם יש מחסור בגוף תורני רציני שייצר פסיקה הלכתית שמגיבה תדיר לאירועי השעה (למשל: חיסונים בשבת; החובה להתחסן; תפילות בחורף בזמן סגר), צריך להקים אותו בלי לצפות שהרבנות הראשית תעשה את העבודה.
"אבל זה אומר גם שלא צריך להקים קול זעקה אם הרב הראשי מזלזל בעולם התורה הציוני, בדיוק כמו מאות רבנים חרדים נוספים. אין שום סיבה לדרוש ממנו התנצלויות מעושות. אלא להפנים שהמשמעות היחידה של הענקת התואר 'רב ראשי' לרב יצחק יוסף (שהיה תלמיד חכם עצום גם קודם לכן) היא שהכוח הכלכלי-משפטי של הרבנות נמצא בידיים חרדיות. ואם זה מפריע לנו, כדאי שנתחיל לחשוב איך לשנות את זה". שפתיים ימתקו.
טוב בננה ביד משתיים על העץ
יותר ויותר מוסדות, הן חרדיים והן של הציונות הדתית, חשים עתה מצוקת תקציב קשה ביותר ופונים, יותר מבעבר, לגיוס תרומות מהציבור, אם בגיוס המונים, אם בשתדלתנות בטלפון. "מעולם לא עשינו כן, אבל עתה אנחנו מרגישים מחנק ממש ואין לנו ברירה", אמר לי ראש אחד המוסדות האלה, מוסד רביעי שפנה מתחילת השבוע. (מרגיש 'עשיר'). סוף שנת תקציב, הוא כידוע 'יום הדין' לכספים מהממשלה. מה שלא יוכרע (או 'ייצבע' בלשון שלהם) עד 31 בדצמבר, נמחק. חוזר הבייתה לאוצר. חברי כנסת שמבינים דבר או שניים בהשגת כספים לאנ"ש ובכלל, משקיעים הרבה אנרגיות בימים של סוף השנה, ולא אחת מוצאים עצמם בבניין הכנסת גם כשבחוץ מזמן החליפו שני המאורות את המשמרת ביניהם. הכאוס הפוליטי, העדר תקציב, היה אמור להנחית מכה נוספת ומאוד כואבת על מוסדות החינוך הן של הציונות הדתית והן של החרדים. באוצר התכוונו לחתוך לתקציב הישיבות 30% אחוז לעומת השנה הקודמת, מה שהיה עלול להיות גזר דין מוות לחלק מהישיבות. שכידוע, גם התרומות מחו"ל בקושי מגיעות בעידן הקורונה. שני חברי הכנסת הנמרצים, משה גפני מזה ובצלאל סמוטריץ' מזה 'ישבו על הראש' של פקידי אגף התקציבים באוצר וחילצו טרם פיזור הכנסת סיכום, שאושר על ידי שר האוצר ישראל כץ, לפיו הקיצוץ יהיה של 15% בלבד, התשלום לתלמיד יעמוד על 350 ש"ח לתלמיד ו-630 ש"ח לאברך. האם ההורים יידרשו לספוג את 15 אחוז האלה שכן קוצצו? ימים יגידו, אבל נכון להשבוע, נכון לברך על מה שכן הצליחו להציל. אגב, שיתוף הפעולה בין גפני לסמוטריץ' (שלא בפעם הראשונה) מוכיח שוב שבפוליטיקה, במקום לריב, משתלם לשתף פעולה. מתי יפנימו זאת גם הקודקודים?

גם לעשות מחטף צריך לדעת
לפוליטיקה יש כללים משלה. 'חטוף ואכול כי מחר מי יודע', הוא אחד מהחשובים שם. נותנים לך? קח, כי מי יודע מה יילד יום. השר לשירותי דת, יעקב אביטן, ניסה ליישם זאת. שעות אחדות לפני פיזור הכנסת, הוא קבע מינויים להרכבים של כמה וכמה מועצות דתיות ברחבי המדינה. ואלה שמות: אשדוד, בני ברק, גני תקווה, קרית מלאכי, קרית שמונה, רמת השרון, שדות דן, שדרות ואופקים. כמו כן השר אביטן אישר באותו יום גם את מינויים של פקידים ממונים (מעין יו"ר) על שירותי הדת בבנימינה, יהוד, כוכב יאיר, מבשרת ציון, מזכרת בתיה, עמק יזרעאל ועפולה. אבל אופס, אם מי מהם תפר חליפה לג'וב, כנראה הוא ייאלץ לאחסנה בארון. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמניץ, (כן, מהפרקליטות שרבים מאתנו כ"כ אוהבים לנגח) קבע כי המינויים במועצות דתיות שאישר השר לשירותי דת, יעקב אביטן (ש"ס), שעות אחדות לפני פיזור הכנסת בוצעו בניגוד לחוק ועל כן דינם להתבטל. קמיניץ כתב לאביטן: "מינויים אלו נעשו בניגוד להוראות הדין, בהליך מזורז וחטוף, מבלי שנעשתה עבודה מקצועית, בלי שנתקבלו חוות הדעת הנדרשות לפי הדין ומבלי שהתקבלה תשתית עובדתית מינימלית ביחס למינויים אלה". ובשורה התחתונה של קמיניץ: "דינם של המינויים הוא בטלות מעיקרא".
וכל זאת למה? כי בעיניים של קמיניץ המינויים בוצעו ללא הבדיקות המינימליות שמגדיר החוק ובניגוד לנהלים המחייבים. בין היתר, השר לשירותי דת אביטן לא קיבל את המלצתה של הוועדה המייעצת – המורכבת מנציגי משרד הדתות, הרבנות והרשות המקומית – לגבי התאמתם של המועמדים; המינויים לא הובאו לבחינה של הלשכה המשפטית במשרד הדתות; ולא נבחנו בוועדה לבדיקת מינוי ממונים, שאמורה לשלול זיקה פוליטית וניגודי עניינים. כמו כן, המינויים לא נעשו לפי הפילוח הסיעתי בעיריות של היישובים השונים כנדרש ולא ניתן בהם ייצוג הולם לנשים. בנוסף, אביטן אישר את המינויים מבלי שבוצעה בדיקת רישום פלילי למועמדים.
"לא ניתן להתעלם אף מהנסיבות של קבלת ההחלטה שנעשתה באופן חפוז, שעות בודדות לפני פיזור הכנסת", כתב קמיניץ, "לנוכח כל האמור מדובר בפגמים משמעותיים מאוד שכל אחד מהם ובוודאי הצטברותם יחד מהווים פגמים היורדים לשורשו של הליך. ההחלטות שהתקבלו לא יכולות לעמוד ואם ייתקפו לא יעמדו בפני ביקורת שיפוטית. אין מנוס מלקבוע כי החלטתו של השר נעשתה בניגוד לדין". וכנדרש, הלשכה המשפטית במשרד לשירותי דת הודיעה מיד לכל המתמנים החדשים שמינויים בוטל.
מאחורי הקלעים היו בשבועות האחרונים מאמצים לא קטנים של גופים בציונות הדתית להיות שותפים בחלק מהמינויים. ארגון עתי"ם ותנועת נאמני תורה ועבודה, למשל, הגישו לשר, באמצעות חה"כ תהילה פרידמן, רשימה של 20 נשים העומדות בתנאי הסף לתפקיד, אך השר מינה רק אחת. זאת ועוד. לטענתם, בין אלה שהתכוון השר למנות יש גם כאלה עם עבר פלילי חמור, אותם הוא העדיף על פני אנשים שלא דבק בהם רבב. אז תגידו, כל אלה שרואים בפרקליטות המדינה את הצרה של המדינה. טוב שיש פרקליטות למדינה, או לא? (התשובה: איך לפעמים. תלוי. אני ידוע…). ב'שורה התחתונה', ניסיון המחטף של השר אביטן (שלטעמנו ב'גדול' הוא בחור חיובי), מעיד על המצב העגום של שירותי הדת בישראל בפרט, והפוליטיקה בכלל. עד כמה היא גורמת גם לאנשים טובים לנהוג אחרת מכפי שהיו נוהגים לו היו מסתכלים במראה רגע לפני ופועלים עפ"י צו מצפונם ולא עפ"י האילוצים התנועתיים/הפוליטיים. ועם יד על הלב, אתם חושבים שבאמת הרבה מאתנו יחושו את המחסור בהרכבי המועצות הדתיות האלה?
חצי הכוס המלאה
פרשנים (כאלה עם תעודה וכאלה שמינו את עצמם) וצייצנים (בטוויטר) רבים מנסים לשכנע אותנו שלראש הממשלה בנימין נתניהו יהיה הכי נוח לקיים את הבחירות כשמרבית האוכלוסייה כאן כבר קיבלה את החיסון נגד נגיף הקורונה. יש מאותם פרשנים שזוקפים לזכות נתניהו את זה שישראל ניצבת ראשונה בעולם בהיקף החיסונים ביחס לאוכלוסייה, (פועל יוצא גם של היקף החיסונים שהוזמנו), ויש הרושמים לגנותו את המחיר הכפול שישראל שילמה על כל חיסון (בעיניים שלי – שווה כל סנט). נער הייתי, כמעט זקנתי, את גיל ה-60 עברתי, ולכן – חוסנתי. כנוגע בדבר, כבעל עניין, זוקף לזכות נתניהו וצוותו לעניין הקורונה את החיסון וההישג האמור לעיל. הייתי מוסיף דברי הלל ושבח להם לו המצב במלוניות אליהם נשלחו לבידוד כפוי אלפיי ישראלים ששבו מחו"ל, היה נורמלי. לא תופס למה כל כך הרבה מבודדים שם מרגישים כבבית האסורים. למה לא התארגנו כפי שצריך וראוי היה להתארגן? כבר למדנו, שלפעמים דברים קטנים תופסים נפח וקובעם את הדימוי. אז הפעם לא צל"ש ולא טר"ש, אבל יותר קרוב לצל"ש.
פוליטיקה בגרוש

איזה שבוע מדהים. גנץ ממשיך לפטר. אחרי אסף זמיר, רם שפע ומיקי חיימוביץ, הגיע תורו של ניסנקורן שחבר לחולדאי. הערכה- אשכנזי יתפטר מעצמו. לא יחכה לגנץ. האם גנץ יפטר גם את עצמו וישאיר את המפתחות? מפלגה חדשה בראשות חולדאי קמה, ומעניין כיצד תשפיע על הנסיקה של מפלגת 'התקווה החדשה' של גדעון סער. ב'ימינה' נמשכים המגעים עם האיחוד לאומי- פנינו לאן, וב'בית היהודי' נמשכת המבוכה והמבולקה. ובליכוד? כל יום והחדשות שלו, עד רגע הגשת הרשימות. שווה לעקוב.
(ויחי תשפ"א)