הבית שבזכותו מתברכים בילדים, בית ירושלמי עם גת יין קדומה בלב המטבח, קברי אדמו"רים באמצע השוק – אחרי שכולנו כבר ביקרנו במקומות החשובים והמוכרים ביותר בעיר, לכבוד 54 שנים לאיחוד ירושלים ריכזנו עבורכם פינות חמד ירושלמיות מפתיעות שמומלץ לשלב בסיור הבא שלכם בעיר
שמחה שפירא- בלנגס
בית גבריאל
עד שנת תרצ"ו-1936, חלק נכבד מחצרות היהודים בעיר-העתיקה, שכנו מחוץ לרובע היהודי. ביובל השנים האחרונות עמותות ויחידים פועלים לישוב יהודים בכל חלקי העיר העתיקה. בית גבריאל הוא בית מחודש עם תצפית מרהיבה שנרכש ב-1995 ע"י תורם אנונימי שבמשך שנים התפלל לבן. מקובל הורה לו לקנות בית בירושלים ובזה להתברך. כך רכש אותו תורם את הבית ואחרי כשנתיים נולד לו בן זכר. ב-2006 הסתיים השיפוץ ונכנסו אל הבניין משפחות. במבנה תצפית לנוף מיוחד מהצד הצפון-מערבי של העיר העתיקה אל הבתים והחצרות שמעל שער שכם ואל העיר החדשה, תצפית מזוית לא שגרתית!
הבית נקרא על שם גבריאל הירשברג הי"ד שעלה ארצה מהונגריה. לאחר שחרורו מהצבא למד בישיבת 'עטרת-כהנים'. בחצות לילה, אור לכ' בחשוון תשנ"ח, כשחזר לביתו עם ידידו, מחבלים פתחו עליהם באש מאזור שער שכם וגבריאל בן ה-26 נהרג במקום.
לשים בוויז: אל ג'בשה 24, בתשלום ותיאום מול "עטרת-כהנים".
פוטו אליה
בחנות קטנה של פעם נמצאת 'צלמניה' נדירה. בחנות מגוון עצום של תצלומים היסטוריים ונדירים של ירושלים הישנה- הכותל לפני בניית רחבת התפילה, מתפללים, מוכרי תמרהינדי, מבנים במרכז העיר, רחובות ואנשים.
אלי, בעל המקום, הוא נכדו של הצלם הארמני האגדי אליה קבדיאן, שהגיע לירושלים כילד, לאחר מלחמת העולם הראשונה בתור פליט רצח העם הארמני. הוא תיעד את ירושלים בעדשתו החל משנת 1924. שמו של אליה יצא למרחוק ותצלומיו מעטרים את לשכת ראש העיר ומשרדים של סנטורים ופוליטיקאים חובבי ציון בעולם. המקום נבחר לאחד מעשרת המקומות בירושלים החייבים ביקור על ידי הנשיונל ג'אוגרפיק.
לשים בוויז: מעלות א ח'אנקה 14
המגדל הישראלי
מיד לאחר איחוד ירושלים בשנת 1967 קיבל את פני המבקרים רובע הרוס וחרב. מדינת ישראל החליטה שכל שיקום של מבנה או מרחב ציבורי ברובע ילווה בחפירה ארכאולוגית מקדימה. כך, במרתף בניין מודרני, נתגלתה פיסת היסטוריה מרגשת. זהו 'המגדל הישראלי'- יסודות מגדל שהיה חלק מחומת העיר בימי הבית הראשון. גובהו 8 מ' ועוביו כ-4 מ' והוא בנוי אבני גוויל גדולות. המגדל הגן על העיר בימי הכיבוש הבבלי בשנת 586 לפנה"ס. בחפירות נמצאו שרידי אפר, פיח וראשי חיצים- עדות לקרב שהשתולל כאן. "וישרוף את בית ה' ואת בית המלך ואת כל בתי ירושלים ואת כל בית גדול שרף באש: ואת חומת ירושלם סביב נתצו" (מלכים ב כ"ה, ט').
לשים בוויז: פלוגת הכותל 8, בתשלום ובתיאום עם החברה לשיקום ופיתוח הרובע
הקרון- עולם הרכבות
מתחם התחנה הוא מתחם בילוי ופנאי הפועל במקום בו עמדה תחנת הרכבת הישנה של ירושלים. התחנה נחנכה בשנת 1892 כתחנת הקצה של קו יפו-ירושלים, קו הרכבת הראשון בארץ. בליבו של המתחם, בתוך קרון שבעבר היה פעיל, נמצאת תערוכת הרכבות של עולם הרכבות בה מוצגים מאות דגמי רכבות הנוסעות על מסלולים שעוברים בנופים שונים, אמיתיים מכל העולם. כך תוכלו למשל לראות רכבות קיטור העוברות בגשרים ומערות או רכבות נוסעים אקספרס הדוהרות סמוך אל שטח עירוני. את הדגמים בונה איש הרכבות, שמעון פוטרמן.
לשים בוויז: מתחם התחנה, האגף הצפוני
ימק"א- מגדל פעמונים ותצפית
הבניין, מהיפים בירושלים, התפרסם בעבר בזכות האצטדיון ששכן בחלקו האחורי ושימש כמגרשן הביתי של בית"ר ירושלים והפועל ירושלים. בחזית הבניין, ניצב מגדל המתנשא לגובה של כ-50 מטר. גרם מדרגות תלול מוביל אל חדר פעמונים ותצפית. בפעמוניה 36 פעמונים שהגדול מביניהם שוקל כ-1500 ק"ג וחדר נגינה ובו מקלדת הפעמונים. הנגן הוא הפרופסור לפסיכולוגיה גבי שפלר אשר מדי פעם עורך קונצרטים, בהם מסתופפים אנשים בתחתית המגדל לשמוע נעימות ישראליות בקול פעמונים. מעל הפעמוניה נמצאת מרפסת פנורמית המשקיפה אל כל עברי העיר. מהמרפסת המזרחית תשקיפו אל העיר העתיקה, רכס הר הזיתים, גיא בן הינום, גדר ההפרדה ואבו דיס. מהמרפסת הדרומית תראו את טחנת הרוח של משכנות שאננים, מורדות אבו תור והרכס הדרומי של ירושלים. מהמרפסת הצפונית והמערבית תראו את בניין כלל, מרכז העיר והבניינים הגבוהים שצצו בעשור האחרון.
לשים בוויז: דוד המלך 26, בתשלום.
הגן האנדלוסי
כולם מכירים את השכונה הראשונה שיצאה מהחומות. לעומתה, השכונה השניה נשמטה מהתודעה. זוהי שכונת 'מחנה ישראל' שנוסדה בשנת 1865 בהנהגת הצוף דב"ש ויושבה בידי יהודים יוצאי צפון-אפריקה.
בלב השכונה, במקום שהיה 'בית העדה', הוקם לימים "המרכז העולמי למורשת יהדות צפון-אפריקה". בחזית המבנה הוכשר גן אנדלוסי מקסים, שעוצב בסגנון אל-אנדלוס בידי אמנים שהוזמנו לשם כך במיוחד מקזבלנקה, מרקש ופס. בגן פסיפסי זליג' אופייניים ו-3 מזרקות המחוברות זו לזו בתעלת מים. בדרומו של הגן נקבעו ארקדות שעוטרו בפסיפסים. הגן הוא אחד הגנים היפים והמוסתרים בין בתי האזור שנדרש שיטוט קל בין סמטאות השכונה על מנת להגיע אליו.
לשים בוויז: המערבים 13
קברי האדמו"רים מגור
לא רבים יודעים שסמוך לשוק מחנה יהודה, במבנה שקירותיו בנויים לבנים אדומות, החריגות בנוף הירושלמי, שוכנים קבריהם של אדמו"רי גור. הקברים מכוסים בערימות אבנים שהניחו מבקרים ומתפללים ובצדם מתקנים להדלקת נרות. מול כל קבר מוצבת לוחית ובה שם האדמו"ר ופרטים עליו. מה לקבר בלב עיר? בחג השבועות תש"ח, בעיצומה של מלחמת העצמאות, נפטר "האמרי אמת", הרב אברהם מרדכי אלתר. בשל המצב הבטחוני לא ניתן היה לקוברו בהר הזיתים והוחלט לקבור אותו כאן בקבורה זמנית. לימים נקבר לידו בנו "הפני מנחם". בצמוד למבנה ניצב קיר ארוך וגבוה מעוטר בעיטורים הבנוי אף הוא לבנים אדומות. זהו העתק של חזית בית-המדרש הראשון של החסידות בעיירה גורה קלווראריה בפולין. המקום הוא יעד פופולרי לתפילה עבור בני החסידות ומקומיים הפוקדים דרך קבע את המקום וממשיכים מכאן לקניות בשוק…
לשים בוויז: יהוסף שוורץ 11
בוסתן המעיין, עין כרם
בלב עין כרם, פועם מעיין נקבה הנובע למרגלות מסגד נטוש. זהו המעיין סביבו התפתח הישוב במקום לאורך הדורות. החוקרים מזהים את המקום עם בית-הכרם המקראית, ממנה נלקחו בהמשך אבנים לבניית המזבח. ברחבי הכפר נמצאו מקוואות מימי הבית השני. בניגוד לתפקידו המרכזי בעבר, היום זורמים המים הישר אל הביוב העירוני. המדרגות החקלאיות העתיקות שבואדי למרגלות המעיין נזנחו והתכסו בצמחיית מעזבה וגרוטאות. מזה כמה שנים עובדת קבוצת מתנדבים להשיב למקום את יופיו. זהו פרוייקט הנצחה לבניה צוקרמן, בן השכונה, שנהרג בפיגוע בקו 14 בשנת 2004. המתנדבים פרצו שביל במורד הגדה הצפונית המאפשר טיול במסלול מעגלי, גזמו עצים, פינו גרוטאות, שיקמו טראסות ונטעו כ-60 עצים. למרות שטרם נגמרה העבודה על השביל, כבר עכשיו נוהרים אליו מטיילים ונהנים מהמפגש עם הטבע והירוק.
לשים בוויז: מדרגות הביקור 1
הבית העתיק בעין כרם
זהו אחד הבתים המקסימים בירושלים ובו גת יין קדומה בלב המטבח, אדריכלות ערבית כפרית וקירות מספרים. הבית העתיק הוא ביתה של המשוררת ומספרת הסיפורים, שושנה קרבסי. בגינת הבית העתיק פועל בית ריבות משגע "שושנת עין כרם" ובו כ-100 סוגי ריבות ומרקחות מעשה ידיה של שושנה. לצד ריבות קלאסיות מככבות גם ריבות מתובלות בקינמון, זהאר ומי ורדים. למטיילים עצמאיים סוד כמוס: ניתן לשבת בגינת הבית הפתוחה תמיד לכל דכפין (ללא עלות) ובימים בהם אין קבוצות להנות משתיה חמה, עוגת הבית וריבות (עם עלות, בתיאום).
לשים בוויז: דרך האחיות 14
שמחה שפירא- בלנגס היא מנהלת מחלקת הדרכה, 'ראשית ירושלים'
לפרטים נוספים וסיורים מודרכים, ניתן ליצור קשר עם 'ראשית ירושלים'- המרכז לסיורים ולימודי ירושלים בטל' 02-6264545