הייטק לכולם: מסתבר, שלאנשים על הספקטרום האוטיסטי יש יכולות שבהייטק מחפשים בנרות. אנשים על הספקטרום האוטיסטי, המאופיין בבעיות תקשורת משמעותיות, יתקשו לצלוח ראיון עבודה. אבל, לא מעטים מהם יכולים להיות עובדי הייטק מצטיינים ולהרוויח משכורת יפה – אם רק ייתנו להם הזדמנות
בזכות עובד, די חדש, שנמצא על הספקטרום האוטיסטי, חברת הייטק ישראלית, שעובדת בלא מעט מדינות בעולם, הצליחה לייצר שותפות עם אמזון.
"בגלל שיש לנו עובדים קבועים שמתבוננים בנתונים ספציפיים לאורך כל עבודתם, הם מסוגלים להתבונן יותר לעומק ולהבין בעיות שונות בתוכנה", מסבירה אשלי ג'ייקוב, ראש צוות Customer Success בחברת Vayyar Imaging, שפיתחה חיישנים שמסוגלים "לראות" מבעד לעצמים וחפצים וליצור תמונה תלת־ממדית.
"העובד ששכרנו לעבודה לפני כשנה וחצי, שנמצא על הרצף האוטיסטי, זיהה כמה בעיות ונושאים מסוימים ושיתף את הצוות של מחקר ופיתוח, שביצעו שינוי באלגוריתם, מה ששיפר משמעותית את הדרך שבה המכשיר שלנו עובד, ובעצם פתח את החברה לאפשרויות נוספות ואפשר לנו לעבוד בשותפות עם "אמזון", ולמכור את המוצר שלנו דרכם, ומשם הדרך לחברות נוספות הייתה קצרה".
יכולים להיות נכס
המספרים אינם חד משמעיים, אבל ניתן לקבוע שב-2018 למשל, אחד מכל 78 ילדים בישראל אובחן עם אוטיזם. המספרים גדלים משנה לשנה – אולי גם בגלל המודעות שעולה להפרעות תקשורת שונות, שלבסוף- יש להן שם.
הספקטרום האוטיסטי רחב מאוד. ישנם אוטיסטים ובעלי תסמונת אספרגר שהם ברמת תפקוד גבוהה במיוחד, והאופן שבו מוחם עובד יכול להוות נכס עצום לעסקים בתחומים שונים, עם כישורים גבוהים בתחומים דוגמת הבחנה בפרטים, תבניות וצורות, חזרתיות ועוד.
חברות רבות ברחבי העולם כבר הבינו את הפוטנציאל הטמון בשילובם של מאובחנים על הרצף האוטיסטי בחברה, כולל הגדולות ביותר, דוגמת גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט ועוד.
מי שהיא מחלוצות תחום שילוב אנשים על הספקטרום בחברות הייטק בישראל ונדרשה לעניין כשהנושא היה בחיתוליו, היא אסתר צבר, שכבר הכשירה 150 אנשים על הרצף האוטיסטי לעבודה בחברות הייטק, כשמעל ל-90% מהם אכן שולבו לעבוד בחברות הללו.
לפני 14 שנה אסתר הקימה את AQA, מיזם (פרטי) להכשרה ושילוב אנשים מהספקטרום האוטיסטי (ואספרגר) בבדיקות תוכנה. בעבר, כשניהלה בדיקות תוכנה בחברת הייטק מסוימת, היא נשלחה לכנס בדיקות תוכנה באירופה, שם שמעה הרצאה שנגעה בה.
המרצה היה יזם דני, בשם טורקיל סונה, שסיפר שבנו הצעיר אובחן על הרצף האוטיסטי. בצד הקשיים התקשורתיים, הוא זיהה בבן שלו גם מאפיינים הקשורים באיך שהוא מגיב לפרטים, דייקנות, קפדנות וצורך בחזרתיות. "מאפיינים שדי מאפיינים הרבה מאוד אנשים על הרצף", אסתר מסבירה. "הוא חשב, כמו כל הורה מודאג, ממה הבן שלו יוכל להתפרנס, והגיע לתובנה שנושא של בדיקות תוכנה זה משהו שהמאפיינים האלה יכולים להוות בו יתרון, ומהצד השני- יחסית זה דורש פחות תקשורתיות. הוא התחיל במיזם בנושא שנתיים קודם לכן".
ההרצאה הותירה עליה רושם עז. היא החליטה ללמוד את הנושא לעומק ולהביא את האפשרות הזו לישראל. בשנת 2008 עזבה את עבודתה והקימה את AQA.
ברמה גבוהה
המועמדים, שמגיעים אל AQA דרך ביטוח לאומי, אנשי טיפול וכדומה, או באופן עצמאי, עוברים סינון כדי לוודא שהם מתאימים לתכנית; בוחנים את היכולות שלהם, התפקוד והרמה התקשורתית שלהם, כדי לוודא שיוכלו להשתלב כחלק מצוות של חברה רגילה. המועמדים צריכים להיות בעלי אנגלית ברמה מאוד טובה, שלרובם יש, בזכות משחקי המחשב שהם אוהבים לשחק.
לאחר שהתקבלו לתכנית, הם עוברים קורס במשך 3 חודשים, שמלמד אותם בדיקות תוכנה ותרגול מעשי, וגם מתאמנים על הצד התקשורתי ולומדים איך מתנהגים במקום עבודה, איך כותבים מייל מקצועי, איך מכינים מסמכים ומצגות, ועוד.
שלושת החודשים הללו מאפשרים לאסתר ולצוות שלה להכיר את המועמדים היטב ולהבין לאיזה תפקידים הם יכולים להתאים. בסיום הקורס היא פונה לחברות הייטק ומבררת האם יש תפקידים שיתאימו לבוגרי הקורס, מבחינת דרישות התפקיד והתאמת סביבת העבודה.
אסתר: "אלו אנשים ברמה מאוד גבוהה ועם יכולות יפות, ועדיין יש להם קשיים שבגללם הם לא נמצאים במעגל העבודה. האתגר שלנו כחברה זה לדאוג שהם ישתלבו במעגל העבודה ובמקום לקבל קצבה הם יקבלו משכורת ויהפכו לעצמאים לגמרי. והמטרה שלנו כמיזם היא שתהיה לעובד חוויה חיובית של הצלחה וגם שהמעסיק ירגיש שהוא מקבל תמורה ושהשידוך מוצלח מבחינה מקצועית וגם מבחינה חברתית".
לפיכך, אסתר ממשיכה ללוות את בוגרי הקורס גם בתהליך קבלת העבודה ובמהלך העבודה, ומייעצת למנהלים שלהם ולעובדים עצמם בהתלבטויות שונות שעולות במהלך עבודתם.
"לשמחתנו, העובדים מרוצים והמנהלים שלהם מרוצים וזה באמת מהלך שמשנה חיים– לא רק של העובד אלא של כל המשפחה שלו, כי גם ההורים תמיד חרדים מה יהיה עם הילד הזה ביום שהוא יגיע לעצמאות", היא מוסיפה.
"אלו אנשים ברמה מאוד גבוהה ועם יכולות יפות, ועדיין יש להם קשיים שבגללם הם לא נמצאים במעגל העבודה. האתגר שלנו כחברה זה לדאוג שבמקום לקבל קצבה הם יקבלו משכורת"
כניסה חלקה
תכנית AQA היא תכנית פרטית, המוכרת כתכנית שיקום של הביטוח הלאומי. מי שמגיע דרך ביטוח לאומי מקבל החזר על מלוא הסכום. התכנית מסייעת למועמדים, כאמור, גם בתיווך להתאמת סביבת העבודה לקשיים שלהם.
"למשל, לחלק מהאנשים יש רגישות חושית – רגישות לרעש, רגישות למגע, רגישות לתאורה – יש בפלורסנט ריצודים מהירים שלחלק מהאנשים על הרצף האוטיסטי הם מאוד מפריעים, ואנחנו מנסים להבין מהן הרגישויות ולהסביר למקום העבודה איזה התאמות צריך לעשות עבורם", מסבירה אסתר.
בוגרי התוכנית עוברים ריאיון עבודה, ואסתר מכינה אותם לקראתו, וגם את המנהל, שעימו היא מבקשת לוודא שאכן יש למועמד את היכולות שהוא צריך לתפקיד, כדי לצמצם אפשרות לאי התאמה.
התנאים שלהם זהים לעובדים אחרים?
"מבחינת השעות – לפעמים יש גמישות", אסתר משיבה. "יש חברות שאנחנו מסבירים להן שהמועמד לא יכול לעבוד יותר מ-6 שעות, לדוגמא, ואם זה אפשרי הם מקבלים את זה. ואם יש מקומות שצריכים משרה מלאה, אז אנחנו מבקשים מהמעסיק כניסה מדורגת, עד למשרה מלאה, שתהיה לעובד יותר גמישות. לבן אדם שלא עבד מעולם או לא עבד בסביבה של הייטק זה מלחיץ, והכניסה המדורגת מקלה על תהליך הקליטה שלהם. ומבחינת השכר – השכר שלהם קרוב מאוד לשכר השוק של בודק תוכנה מתחיל".
והתכונות שלהם באמת מסייעות להם להוביל בתחום?
אסתר: "יש ויש. יש ביניהם אנשים עם יכולות מאוד גבוהות, דייקנות מאוד גבוהה וקצב מהיר, ויש כאלה שהקצב שלהם ממוצע אבל היכולת שלהם לעשות עבודות חזרתיות גוררת פחות שחיקה מאשר עובד רגיל. וגם, הם בהחלט יכולים להתאים לתחומים נוספים שנדרשים בהם המאפיינים האלה, אבל אני בחרתי להתמקד בתחום שאני מכירה היטב, בדיקות תוכנה".
הפכו למומחים
הטכנולוגיה של חברת Vayyar Imaging משתמשת במכ"ם כדי לראות את מה שאי אפשר לראות, כפי שמנסחת זאת אשלי ג'ייקוב. החברה פיתחה מכ"ם ייחודי המסוגל לבנות תמונה תלת-מימדית ב-360 מעלות של הסביבה ללא כל שימוש במצלמה, כאשר התדר שעליו הוא מתבסס מאפשר לקלוט גם מידע המוסתר על-ידי אובייקטים. בהתבסס על הנתונים שמתקבלים מהמכ"ם, המוצר של החברה מייצר דימוי שמסייע להבין מה קורה בחלל שמנוטר, טכנולוגיה שניתן להשתמש בה במגוון דרכים; לזהות אם נשכח ילד ברכב, לגילוי סרטן השד – במקום לבצע ממוגרפיה, ובדרכים נוספות ורבות.
הצוות של אשלי מתמקד במוצר שעוזר לזהות אם מישהו נופל בחלל שבו המכשיר נמצא. המוצר רלוונטי לזיהוי לאדם מבוגר שנופל או אדם הסובל מאפילפסיה שנופל, והמכשיר משדר אות מצוקה ובקשת סיוע בהתאם.
אשלי גייסה עובד בוגר תכנית AQA לצוות הCustomer Succe, כי נתקלה בבעיה – רוב המועמדים מתקשים לבצע את מה שהחברה זקוקה לו, זה משעמם ושוחק אותם: "לא היו לנו מספיק אנשים שיוכלו להסתכל על הדימויים שעות רבות ולבצע התאמות כדי לגרום למכשיר להיות יותר מדויק. ניסינו להבין איך נוכל לגייס אנשים שישמחו לעשות את העבודה שאנחנו מחפשים שתבוצע, אבל שגם יצליחו ויהיו מסוגלים לזהות תבניות, בעיות ואתגרים שאנחנו נתקלים בהם במערכת", היא נזכרת.
מנכ"ל החברה, רביב מלמד, הציע את התכנית של AQA, מה שהתברר כרעיון מצוין.
אשלי יצרה קשר עם אסתר, שהסבירה לה על התכנית, והציעה את אחד מבוגריה שחשבה שיתאים לתפקיד, והם החליטו לתת לו צ'אנס. היא מתארת שבהתחלה זה לא היה מאוד טבעי, ולקח לו זמן להרגיש בנוח ולהבין את המערכת, אבל בהמשך הוא תרם באופן מאוד מיוחד לחברה.
אשלי: "הוא ראה את הדימויים כל כך הרבה פעמים כך שהוא באמת מבין את זה לעומק. אחרי חודשיים שהוא עבד איתנו הוא אמר לי שזה מאוד טבעי עבורו, כי הדימוי החזותי שאנחנו יוצרים הוא בעצם הדרך שבה הוא רואה את העולם, שזה ממש דבר בלתי רגיל. והוא פשוט הפך להיות מומחה במה שהוא עושה. לדוגמא, אחד האתגרים שהיו לנו זה שחתול שקופץ מאזור גבוה בחדר לרצפה, יכול להיראות למכשיר שלנו כאילו מישהו נופל בחדר. העובד הזה הסתכל וניסה להבין איך ליצור אלגוריתם שיתאים את התוכנה להיות יותר מדויקת, כך שהיא תתעלם כשחיות מחמד 'נופלות'. וכששאלנו אותו איך הוא יודע שמה שהוא מסתכל עליו זה חתול, לקח לו זמן להסביר לנו את זה, כי עבורו זה היה מובן מאליו. "בגלל שזה נראה כמו חתול", הוא אמר. ועבור כולנו זה פשוט נראה כמו צבע על המסך.
"הוא ממש מסוגל לקדם את התוכנה, במיוחד בעבודה היומיומית שהוא עושה. יש לו קשר יוצא מן הכלל עם הצוות של מו"פ והם באמת מקשיבים למה שהוא אומר ומבינים אותו, והם עובדים בשיתוף פעולה ביחד", היא אומרת.
במהלך שמונת החודשים האחרונים אשלי גייסה שני עובדים נוספים בוגרי AQA, והיא מאוד מרוצה: "זה תמיד מאתגר כשאתה מגייס מישהו חדש, במיוחד בתכנית כזאת. הם לא צריכים להסתדר רק אחד עם השני, אלא גם עם שאר חברי הצוות, וגם עם צוות השיווק, עם מהנדסים ועם מו"פ. והם גם מסתדרים מאוד יפה וגם עושים את העובדה מאוד יפה ביחד. לפעמים העבודה מאוד רפטטיבית, ולפעמים מגיע פרויקט חדש שחייב להיעשות במיידיות ולעבור ממטרה אחת לאחרת, כשהם טרם השלימו את המטרה הראשונה, זה דבר שיכול להיות מאתגר עבור אנשים על הספקטרום, ועדיין הם כולם מצליחים ומסוגלים לגדול ולהתפתח – לבד וגם כקבוצה".
איך שאר העובדים בחברה מתייחסים אל העובדים הללו?
"כולם מאוד מקבלים אותם ונחמדים אליהם", היא משיבה. "אנחנו מוודאים כל הזמן שהם מרגישים חלק מכולם. הם חלק מכל הפגישות שאנחנו עושים, ואם יש לנו ארוחת צהרים צוותית, או תכנית של החברה – הם חלק מזה. אם יש לנו פגישה עם המנכ"ל הוא לעתים קרובות פונה לאחד או לכמה מהם ושואל אם יש להם שאלות, כדי לוודא שהם מרגישים בנוח ושהם לגמרי חלק מכולם".
אחרי חודשיים שהעובד עבד איתנו, הוא אמר לי שזה מאוד טבעי עבורו, כי הדימוי החזותי שאנחנו יוצרים הוא בעצם הדרך שבה הוא רואה את העולם
'הייתי משכפל אותו'
הרצל מישאל הוא דירקטור QA בQuestar Auto Technologies, חברה בתחום הרכב החכם. כשהקים את תחום הQA בחברה, וחיפש בודקי תוכנה חדשים, אסתר פנתה אליו והציעה את אחד מבוגרי התכנית שלה. הרצל קבע ריאיון עם אותו מועמד, ולא עשה לו הנחות:
"אנחנו מגייסים אנשים מאוד טכנולוגיים, שיש להם רקע בתוכנה, בכתיבת קוד, והם בעלי הבנה מאוד טובה של מערכות טכנולוגיות. אני לא מקבל לעבודה אנשים 'על עיוור'. קבענו ריאיון והתרשמתי ממנו. הוא הגיע עם אפס ניסיון בעולם העבודה, למשרה של ג'וניור. אבל, היום ולפני שנה – אלו שני אנשים שונים לגמרי. הוא הפך להיות מומחה, והוא עושה את העבודה מעולה. הוא לא פחות טוב, אם לא יותר טוב, מכל ג'וניור אחר שהיה מגיע אלינו. הוא למד הכל מאפס ונקלט לחברה מצוין".
זה שאסתר תיווכה לכם את המועמד, זה סייע לו להתקבל לעבודה?
"אני מניח שאם הריאיון הראשוני היה בדרך אחרת, הוא לא היה מתקבל, כי ההפרעה היא הפרעת תקשורת. מאוד קשה לאנשים על הספקטרום לתקשר עם אנשים אחרים, ותוסיפי על זה את הלחץ של ריאיון – היה לאותו עובד מאוד קשה לדבר ולהתבטא. אבל, הצלחתי לקרוא בין השורות ולהתרשם מהבחור, ואני שמח שהצלחתי", הוא מרוצה.
הרצל מתאר שלאחר תקופת למידה, מדובר בעובד מצטיין: "נפלה בידי הזכות לקבל לעבודה אדם אינטליגנט. הוא חכם, בעל קליטה מהירה, והוא מבצע את העבודה בצורה מדהימה, וזו עבודה לא קלה; העולם של הרכב החכם זה תחום לא פשוט והוא השתלב יפה. ברמה המקצועית הוא תותח. שנה אחרי אני יכול להגיד שאני מאוד מרוצה מהבחירה הזו".
בQuestar צופים שאותו עובד ימשיך להתפתח ולהתקדם בחברה, בעיקר בתפקידים טכנולוגיים שאינם מצריכים תקשורת עם אנשים. עם אנשי הצוות שלו הוא מצליח לתקשר כיום בלי בעיה, אך עם צוותים אחרים זה קצת יותר מורכב עבורו. לכן גם תפקידי ניהול עתידיים יהיו מאתגרים עבורו.
השכר שהעובד מקבל הוא ככל אחד אחר ברמתו. הוא התחיל בשכר של ג'וניור על פי השכר במשק. "יש תכניות שביטוח לאומי משלים למעסיק את השכר – אבל זה לא מעניין אותנו, אנחנו מתייחסים אליו כאל כל עובד אחר, אין שום הבדל", הרצל מבטיח. "מרוב שהייתי מרוצה ממנו הוא קיבל העלאת שכר משמעותית אחרי זמן מה, וזה מאוד שימח אותו".
"העובד שאצלי הוא מאוד אינטליגנט, הוא בחור חכם מאוד, גם בהשוואה לאנשים שאין להם שום בעיה", הרצל מוסיף. "יש לו את ההפרעה שלו, אבל הוא לא בן אדם חלש. הבעיה הקשה שלו היא ההתנהלות עם אנשים אחרים. האנשים שאיתו בצוות מאוד תומכים בו, אף פעם לא ראיתי גילויים של חוסר סבלנות כלפיו או משהו כזה. וזה גם הפוך, הוא עוזר להם כשהם צריכים".
אתה חושב לגייס בהמשך עוד עובד מהתכנית?
הרצל: "כן, אם אני אמצא את האדם המתאים – בכיף. אם הייתי יכול לשכפל את העובד שאצלי הייתי המנהל השמח בעולם.
"יש לו יתרונות אפילו על פני עובדים אחרים, כי הוא לא יוצא לעשן עם החבר'ה, הוא לא מבזבז את הזמן שלו על קפה במטבח, והוא לא מנהל שיחות טלפון ארוכות עם החברה או האישה, הוא פשוט עובד…".
אני מניח שאם הריאיון הראשוני היה בדרך אחרת, הוא לא היה מתקבל, כי ההפרעה היא הפרעת תקשורת. אבל שנה אחרי, אם הייתי יכול לשכפל את העובד שאצלי הייתי המנהל השמח בעולם
שורת הרווח
אז, האם מדובר ב'חסד' שעושות החברות, או שיש בהעסקת עובדים מיוחדים, בפרט אלו שעל הספקטרום, יתרון – בשורת הרווח או בשורות אחרות, מבחינתן?
על פי תקנות משרד התמ"ת יש צורך בייצוג הולם של עובדים עם מוגבלות במקומות עבודה עם 100 עובדים ומעלה, תקנות שאינן נאכפות. יש גם הטבות מצד ביטוח לאומי וגורמים נוספים לחברות שקולטות עובדים עם מוגבלויות. אבל, בהייטק זה בדרך כלל לא המניע.
"בחברות הייטק העניין הכספי פחות משחק תפקיד", אסתר סבורה. "קליטה של עובדים עם מוגבלות להייטק יותר מגיעה מהעניין של האחריות התאגידית, הגיוון בכח האדם ומהפן האישי.
"גיוון האוכלוסייה זה מסר שקיים בהייטק. טוב לחברה שלא כל העובדים יהיו באותו פרופיל אלא שיהיה איזה שהוא גיוון, זה מרחיב את הפרספקטיבה של הארגון ומאפשר לו להצליח בכל מיני מובנים. וגם, יש את האחריות התאגידית. חברות מדברות לא רק על שורת הרווח אלא גם על זה שהן דואגות לסביבה. וכמובן, הפן האישי. אנשים שמכירים באיזה שהוא אופן את הנושא רוצים לעזור לקדם בתוך הארגון שילוב של אנשים עם מוגבלויות או אנשים על הרצף, שאגב במקרה שלהם החברה מקבלת עובדים עם יציבות תעסוקתית, שמרגישים יותר נוח עם שגרה, בניגוד לתחלופה הרבה שיש בהייטק".
בVayyar גייסו מועמדים על הספקטרום מתוך הבנה שאלו עובדים שיוכלו לבצע את העבודה הדי מונוטונית שהם זקוקים לה, ולא יישחקו ממנה, ואף יהיו מרוצים. עם הניסיון שבהעסקתם הם ראו יתרונות נוספים, כפי שאשלי מתארת:
"מעבר לזה שהעבודה של האנשים האלה בצוות הועילה לעבודה שאנו עושים עם ולמען הלקוחות שלנו ובמקרים מסוימים ממש השפיעה על תפקוד החברה, אני חושבת שחשוב להביא מגוון, דעות שונות ונקודות מבט שונות לחברה. העובדים האלה לא תמיד מרגישים בנוח לשתף את דעותיהם בקבוצות גדולות, אבל אחד על אחד או בקבוצות קטנות הם כן משתפים, וזה מאוד חשוב לראות איך אנשים אחרים חושבים ומתפקדים, ולשמוע קולות שונים. אתה חזק יותר כשיש לך עמדות ונקודות מבט שונות, ועוד יותר חזק כשיש עמדות מיוחדות שנכנסות לתוך השיח, זה עוזר לחזק את כל התמונה. המגוון מביא כוח ועוזר למה שאנחנו יכולים לעשות כחברה".
לאחר שגייסה כבר 3 עובדים על הספקטרום לארגון, אשלי מעודדת חברות נוספות לעשות זאת: "אנחנו שמחים להיות חלק מחברה שמגייסת אנשים מיוחדים. זה מאוד מתגמל ברמה האישית אבל גם כצוות. אני מאוד מעריכה את מה שאסתר עושה, ורוצה לתת ביטחון לעסקים נוספים לגייס עובדים מהאוכלוסייה הזו. העובדים שעובדים אצלנו נותנים לי ולצוות שלי המון, וזה דבר מדהים גם עבורם וגם עבור המשפחות שלהם".
ואכן, אסתר מתארת שעסקים נוספים שגייסו בוגרים משורותיה שבעי רצון מהם. ההתקדמות לעתים תהיה איטית יותר, אבל היא תקרה.
אסתר: "בסופו של דבר אלו חברות פרטיות שמסתכלות על התפוקות והתועלת שהעובד מביא והן מרגישות שיש ערך בהם. אני מתרשמת שמחזיקים אותם בזכות ולא בחסד. גם בחברות עצמן אני שומעת שזה יוצר אוירה יותר מכילה ומתחשבת, וזה נותן לעובדים הרגשה טובה שמקום העבודה שלהם משתדל להיות אנושי.
"יש המון סיפורים מרגשים בעבודה הזו, ואני מאושרת שהזדמן לי לשמוע את ההרצאה הזו ולהיכנס לתחום ולעסוק בזה", היא מסיימת.
ולא בכדי. עבור העובדים עצמם מדובר בסיפור הצלחה פנומנלי. במקום לחוות אי נעימויות בסביבת עבודה שלא הולמת את כישוריהם, או לא מותאמת לרגישויות שלהם, אם הם מתאימים- הם מתקבלים לחברה שבה נושאים אותם על כפיים, עם משכורת יפה, בוס נחמד וסביבת עבודה מפנקת, שם דואגים לקדם אותם וגם לקבל מהם ערך. ובדיוק כך הופכים גורל של בן אדם מקצה לקצה. ואפילו יוצאים נשכרים.