קצת כמו עם ספורט, להבדיל – בדף היומי קשה להתמיד, גם כשמאוד רוצים. יוזמה שמתגלגלת כבר 4 שנים מציעה את הדף השבועי – לימוד דף גמרא אחד בכל שבוע – לאנשים עסוקים ולאלה שרוצים להעמיק בלימוד. ומה אומרים על זה רבני הציונות הדתית?
רציתם פעם ללמוד את הדף היומי ולא הצלחתם להתמיד? אתם ממש לא לבד. בתנועת הבוגרים בבני עקיבא הפיצו כבר לפני כ-4 שנים שאלון אינטרנטי בקרב 150 בוגרי ישיבות גבוהות וישיבות הסדר בגילאי 25-40, שם עלה כי למרות שלמעלה מ-50% מהנשאלים שואפים ללמוד גמרא בהיקף כל שהוא במהלך השבוע, רק 3% מהם לומדים דף יומי.
הנתונים הללו גרמו לאליעד אברקי, ראש תנועת הבוגרים בבני עקיבא, להקים את מיזם "הדף השבועי", שהבסיס שלו הוא לימוד משותף של דף פעמיים בשבוע – עמוד בכל פעם, ובשבת חזרה, במטרה שבאותו השבוע כולם יאחזו באותו הדף וילמדו בו – בדומה למהלך הדף היומי. למיזם הצטרפו גם מכון שטיינזלץ וארגון צל"ש, כאשר כיום כ-1000 איש לומדים את הדף השבועי בהתמדה גדולה, ובקרוב יסיימו את מסכת שבת ויתחילו את מסכת ערובין.
לפני כשנה בדקו בתנועת הבוגרים של בני עקיבא גם את הפער בין מספר המתחילים ללמוד את הדף היומי לבין מספר הממשיכים – על ידי דגימה של שיעורים מובילים בנושא ביוטיוב. בבדיקה הזו גילו פער משמעותי בין מספר הצפיות בשיעור הראשון של המסכת לשיעורים המתקדמים יותר, משם הם הוציאו את הנתון הלא מדעי אך המדהים הבא – 84% מהמתחילים ללמוד את הדף היומי הפסיקו את הלימוד, ורק 16% המשיכו.
"הדף השבועי נותן מענה מאוד טוב לחבר'ה שרוצים ללמוד גמרא אבל קשה להם להספיק את הדף היומי", מסביר אברקי. "המטרה היא שבאותו שבוע עשרות אלפי אנשים ילמדו את אותו דף באותו שבוע, זו באמת מהפכה".
יש כמה רבנים שכשבאנו עם הרעיון של הדף השבועי אמרו שהם לא יכולים לשים את זה בפרונט, כי מה יגידו עלינו החרדים?
לימוד שמתואם עם המציאות
יוחנן דויטש, בן 37 מקרית מלאכי, נשוי עם חמישה ילדים, עובד בבני עקיבא כרכז ארגון במחוז יהודה, התקשה ללמוד גמרא כפי שתמיד רצה: "הרבה שנים שאפתי להצליח ללמוד גמרא בצורה מסודרת, אבל דף יומי זו משימה מורכבת לעמוד בה. נכון, יש הרבה שמצליחים בזה, אבל כשעובדים ימים ארוכים זה קצת יותר מורכב. ואז, לפני כשהציעו לי שבמקום דף יומי – נלמד דף שבועי, זו הייתה הזדמנות עבורי סוף סוף לנסות להגשים את הלימוד".
כיום הוא לומד את הדף השבועי בצורה עצמאית בביתו בכל ערב שבת. "בזכות הפרויקט הזה אני לומד כל שבת באופן סדור וקבוע דף שבועי. אין שבת שאני מפספס בה את הלימוד ואין לימוד שאני מפספס בו את החוויה והחובה שבלימוד- אני מרגיש גם את ה'והגית בו' וגם את המחויבות שלי כיהודי, וגם, זו חוויה מאוד מיוחדת להיות מחובר לפרויקט כמו לימוד הדף השבועי; יש חבורה מאוד גדולה שלומדת ואפשר ללמוד ולהתייעץ, וככל שזה נרחב יותר ונתמך יותר אתה מרגיש חלק משמעותי מהדבר הזה וזה נותן את הכוחות להצליח לעמוד באתגר", הוא אומר, וממשיך:
"כשלומדים רק דף אחד בשבוע אפשר להעמיק הרבה יותר בדף הזה וזה לא רק לימוד בקיאות – הלימוד יותר משמעותי. מבחינתי הדף השבועי הוא מסע של חיים; זה להיות כל הזמן מחובר לקודש ולזכור כל הזמן איפה אני נמצא, וברוך השם בזכות הפרויקט הזה סיימתי מסכתות ברכות, שבת, ערובין ואני תכף מסיים את מסכת פסחים. זו זכות גדולה. כל מי שלא מצליח ללמוד דף יומי טוב יעשה אם ילמד דף שבועי".
יש לך שאיפה להצליח בהמשך ללמוד דף יומי?
דויטש: "כן, יש לי שאיפה כזאת, למרות שאני מאוד שמח עם המקום שבו אני נמצא כיום. הייתי רוצה עוד יותר להעמיק ממה שאני כבר מעמיק בדף השבועי, ללמוד יותר יסודי ויותר מפרשים. אבל, כרגע לי זה מתאים. יש שבועות שאני מצליח ללמוד יותר מדף אחד, אבל דף יומי זה לא מציאותי בחיים שלי היום; לשבת וללמוד באופן קבוע, זה לא דבר פשוט, בטח לאנשים עובדים.
"זה פרויקט מאוד חשוב ומבורך. לא צריך לחשוש מללמוד גמרא – היום יש גמרות מבוארות, כל אחד יכול לשבת ללמוד גמרא. זה נגיש לכל אחד שרק רוצה – והדף השבועי זו דרך מצוינת להיכנס לעולם הזה", הוא מסכם.
דף יומי זה לא מציאותי בחיים שלי היום; לשבת וללמוד באופן קבוע, זה לא דבר פשוט, בטח לאנשים עובדים
גם עדיאל לזרי בן 29 ממיתר, נשוי לנועה ואב לשלושה ילדים, מצא פתרון בצורת הדף השבועי לאיזון שבין הלימוד ואורח חייו. לזרי עובד כיום כמפתח תוכנה בחברת סייבר, וכשהיה במהלך לימודי התואר שלו, חיפש את 'שביל הזהב' שיאפשר לו ללמוד גמרא בצורה מקיפה ומעמיקה למרות העומס בו היה שרוי. הוא מספר:
"לאחר מספר שנים שלמדתי תורה בישיבת ההסדר בירוחם הבנתי שדרך הלימוד שלי חייבת להשתנות, שאני חייב למצוא צורת לימוד שתמשיך את הקו ואת הדרך שלמדתי בישיבה ומצד שני תהיה מודעת למציאות שאני נמצא בה, אז באמצע תואר ראשון בתחום ההנדסה והיום מפתח תוכנה בהייטק, ואז שמעתי על תוכנית הלימוד של הדף השבועי, שהתאימה לי בדיוק לצורת הלימוד שחיפשתי: הייתי עמוס מאוד ולימוד של שני ימים בשבוע וחזרה בשבת, היה ממש מציאותי ו'לא בשמים', כשהיה עומס גדול כמו בתקופת מבחנים ולפעמים פספסתי עמוד. מצד שני, הרצון שהלימוד ימשיך את לימוד הישיבה ביותר עיון ופחות רפרוף על דפים התאפשר באופן הזה, כך שיכלתי לעשות חזרות, להוסיף עוד ראשונים כמו רש"י ותוספות וזה הסב לי את הסיפוק האמיתי".
כיום אתה מצליח להתמיד עם הלימוד של הדף השבועי?
לזרי: "כן. הדף השבועי זה לימוד קבע שמתואם למציאות – ניתן לתמרן בין העיון של הדף וחזרות עליו לבין לימוד הדף בצורה הכי פשוטה שאפשר כדי להמשיך בלימוד הקבע. אני מאוד משתדל לא להחמיץ בכלל את הדף, כי קשה מאוד להשלים, אבל גם אם זה קורה זה לא נורא כשיש לי עוד כמה ימים עד השיעור הבא. ומעבר לזה, הלימוד בקבוצה בידיעה שעוד הרבה לומדים נמצאים בדיוק בקצב שלך, בדף שלך ובאותו נושא שאתה חי אותו שבוע – שבוע, נותן חיזוק להמשיך להיות בקצב ולהתחבר ללימוד".
מתי אתה אמור לסיים ש"ס?
"המטרה בלימוד שלי היא הקביעות בלימוד התורה וההיקף בלימוד הגמרא", הוא משיב. "אני מודע לזה שהזמן שאני אמור לסיים את הלימוד, הוא בעוד מספר רב של שנים, אבל אני יכול להגיד שב- 50 השנים הבאות זה מה שאני אעשה, אמשיך ללמוד, להרחיב ולהתחדש בעוד המון מסכתות יפות ומרתקות ובדגש על לחיות עם המסכתות. הנה, עכשיו אני לאחר שלוש שנים של מסכת שבת שברור שאני צריך עוד הרבה חזרות כדי שהיא תטמע בי, אבל ממש שבוע – שבוע במשך שלוש שנים אני איתה ברעיונות, בדיונים ובהלכות".
ומה עם הדף היומי?
"אני מודה שבשבילי דף יומי לא היה בא בחשבון, אמנם כן רציתי את הלימוד המקיף של הגמרא, אבל עוד מהישיבה הנטייה לעיון ולימוד של דף בחצי שעה נראתה לי רחוקה מאוד מהדרך שליבי נוטה ללמוד בה. מצד שני יש לי שאיפה שעל ידי החזרות שאני עושה ואעשה על דפי הגמרא, בבוא היום תנתן לי היכולת לעשות דף יומי, אבל כחלק מהחזרות, כשהדפים בעז"ה יהיו חלק ממני", הוא מקווה
הרגשתי שאני חייב למצוא צורת לימוד שתמשיך את הקו ואת הדרך שלמדתי בישיבה ומצד שני תהיה מודעת למציאות שאני נמצא בה
פתרון לאנשים עסוקים
שמשון מימון מגבעת שמואל, יצא לאחרונה לגמלאות לאחר 40 שנה שעבד בהנדסה של מפעל למטוסי מנהלים בתעשיה אווירית, וסוף סוף, יחד עם הקורונה – התפנה לו זמן להעמיק בלימוד. הוא לומד שיעורים שונים בבתי הכנסת בגבעת שמואל, וגם משתתף בשיעורי הדף השבועי בזום. הוא נזכר: "זה התחיל בקורונה, הכל היה מושבת – בתי הכנסת ובתי מדרש. 'ההמצאה התקופתית' הייתה הזום והצטרפתי לשיעור נפלא של הדף השבועי בזום, שאותו נותן הרב עמוס אליצור בצורה רהוטה וברורה, ומאז אני מקפיד להיות בשיעורים שלו – פעמיים בשבוע בשעה 21:00, כשבכל שיעור לומדים עמוד. כל הקבוצה מקפידה להתמיד בשיעור, וזה שיעור מאלף. בקרוב נסיים מסכת שבת ונתחיל מסכת נוספת".
מה מיוחד בלימוד הזה?
מימון: "התחלתי ללמוד את הדף היומי כשהיו מנייני חצרות בכמה שיעורים, אבל לא כל כך התחברתי וגם הזמן לא כל כך אפשר לי. הדף השבועי במתכונת הזאת זה פתרון מעולה לאנשים עסוקים ולמי שרוצה לא להפסיד את הדף היומי – יש את הדף השבועי. השיעור הזה זמין בבית, ברכב, אפילו באירועים – אתה פשוט נכנס לזום ומשתתף בשיעור, וזה נותן לך להיות קשור לגמרא ולתלמוד ולדף היומי.
"השיעורים מחדדים לך את הראש, נותנים לך עומק, מלמדים אותך איך חז"ל בזמנם התייחסו אחד לשני, דיברו והעמיקו. זה מלמד אותך וגם נותן לך רקע ובסיס טוב ליומיום. אני מאוד ממליץ לאנשים להצטרף ללימוד הזה – זה מעניין, אתה נחשף לגמרא ולתלמוד וזה בסך הכל פעמיים בשבוע".
השיעורים מחדדים לך את הראש, נותנים לך עומק ומלמדים אותך איך חז"ל בזמנם התייחסו אחד לשני, דיברו והעמיקו
גם נשים לומדות
למרות שהרב דני ווינט, ראש מכון גמרא סדורה, מספיק ללמוד את הדף היומי, הוא לומד גם את הדף השבועי – הרב ווינט מלמד את שיעור הדף השבועי בעתניאל, שם ישנה קבוצה של תשעה אנשים קבועים ולומדים מזדמנים נוספים, הלומדים במהלך השבוע את הדף השבועי ונפגשים בשבת לשיעור משותף, אותו הם מקפידים שלא להחמיץ – גם במחיר שלא לנסוע לשבת מחוץ לעתניאל…
השיעור של הדף השבועי בעתניאל החל בקבוצת לימוד שכולה גברים, עד שאשתו של אחד המשתתפים הצטרפה עם חברותיה: "כמובן שאנחנו יושבים בנפרד ולפי ההלכה מתוך יראת שמיים והקפדה על כל ההלכות ובהסכמת רב היישוב. זה לימוד משותף מאוד מיוחד", מתאר הרב ווינט, "כל אחד בא עם רקע שונה וזה מוסיף לכולנו לימוד מאוד ססגוני ויפה, יש שם איש הייטק ויועצת, מנהל מחלקת מתמטיקה באוניברסיטה ועוד, הקבוצה מאוד מגוונת וכל אחד מביא את המיוחדות שלו והסוגייה ממש מתבהרת בצורה מרהיבה".
מניין הנשים שבקבוצה יודעות לקרוא בגמרא?
הרב ווינט: "יש אישה אחת שכבר למדה בעבר גמרא במדרשה, ויש עוד בת מדרשה שמשתתפת, ויש כאלה שלומדות לקרוא בגמרא לאט לאט, או נפגשות בשיעור פעם ראשונה עם הדף ויותר מתעסקות בתוכן ופחות בצורה. ובכל מקרה, לומדים במהדורה של גמרא סדורה אז הטקסט בעצמו ערוך בצורה קלילה וברורה, ומאוד פשוט להקשיב בשיעור ולהתמודד עם הגמרא, ורוב הזמן מתעסקים במשמעות הסוגיה ולא רק בצדדים הטכניים שלה".
קבעתם יעד משותף לקבוצה?
"אנחנו ממש צמודים לתכנית. זה אחד הדברים היפים. כל תכנית תצליח ברגע שהיא צמודה לכללים שלה", משיב הרב ויינט ומסביר: "התחלנו במסכת ברכות. יש לנו קצב קבוע, ופתאום שמנו לב שאנחנו בסוף מסכת שבת – אנחנו לומדים כבר מעל 200 שבועות, כבר 4 שנים. נעשה סיום ש"ס בעוד 46 שנים וכולנו נהיה בבית אבות אבל נמשיך להיפגש", הוא צוחק.
מה דעתך על לימוד דף שבועי – במקום דף יומי?
הרב ווינט: "הדף השבועי הוא רעיון מאוד טוב לכל אלה שלא מספיקים ללמוד דף ליום ורוצים להעמיק ולהנות מהדף. דף ועוד דף, אפילו דף בשבוע – ותראי, סיימנו כבר 2 מסכתות ארוכות. מבחינתי זה דבר מדהים וכל תכנית היא טובה למי שהיא מתאימה לו. יש לנו לומד בקבוצה שגם לומד דף יומי – הוא קורא לזה 'במרדף היומי' ואיתנו הוא לומד בכיף בדף אחד.
"כל תכנית היא נפלאה ותמיד יש אנשים שמתאימים לה. ככל שיהיו יותר תכניות – יהיה אפשר לפנות ליותר ויותר אנשים. כיום אין תירוץ, ניתן למצוא את כל סוגי הגמרות, הפירושים והשיעורים וגם את כל סוגי התכניות – דף ליום, דף לשבוע, עמוד יומי, יש כאלה שלומדים שבעה דפים ביום. שכל אחד יבחר לעצמו תכנית, יעמוד בה ויהיה חלק מריבוי התורה בעם ישראל".
אנחנו לומדים כבר מעל 200 שבועות, 4 שנים. נעשה סיום ש"ס בעוד 46 שנים וכולנו נהיה בבית אבות אבל נמשיך להיפגש
מה יגידו החרדים?
ומה אומרים הרבנים? אליעד אברקי תר אחרי רבנים שיתמכו ויעודדו את רעיון הדף השבועי, ומקבל תשובות שונות:
"יש כמה רבנים שכשבאנו עם הרעיון של הדף השבועי אמרו שהם כמובן לא מתנגדים לכך, שכל אחד ילמד ככל יכולתו, אבל הם לא יכולים לשים את זה בפרונט ולהצהיר על כך בקול, כי מה יגידו עלינו החרדים? שאנחנו מחנכים 'לבינוניות'?", מספר אברקי. "נשמח שרבנים יגידו שהדף השבועי זה לכתחילה – כי בסוף אנחנו יודעים שכ-84% לא ממשיכים בלימוד הדף היומי למרות רצונם ללמוד גמרא. לשמחתי יש מספר רבנים גדול שתומכים בפרויקט, ביניהם הרב דרוקמן, הרב דב ליאור, הרב אבינר והרב יהושוע שפירא, וגם הרב אלישע וישליצקי זצ"ל אמר לנו שהדף השבועי זה הדף היומי של דורנו".
וכך גם התייחסו לדף השבועי רבנים דוגמת הרב דרוקמן והרב אבינר:
הרב דרוקמן: "מי שאיננו משתתף בלימוד הדף היומי נקרא בכל עוז להצטרף ללימוד הדף השבועי. חייבים ללמוד תורה בקביעות וללמוד לימוד מסודר, דף אחרי דף, לחזור על הלימוד ולהתקדם. אנחנו איננו נדרשים לרוץ ולמהר, אבל אנחנו נדרשים לשבת וללמוד, אז אנא להצטרף ללימוד קבוע מדי שבוע בשבוע את הדף השבועי – לחזור עליו, לדעת אותו ולהתקדם הלאה".
הרב אבינר: "דף הגמרא השבועי זה רעיון טוב. יש צד בזה שיותר טוב מדף יומי, שהדף היומי הרבה אנשים לא יכולים להתעמק בזה אז הם עוברים על זה מהר מאוד, מה שאין כן הדף השבועי; אפשר להתעמק בלי להילחץ, בכל שבוע לגמור דף… לא באנו לבטל את הדף היומי אבל להרבה אנשים זה הרבה יותר טוב".
ומי שמעוניין להצטרף ללימוד הדף השבועי יכול לעשות זאת בדרך שמתאימה לו – לפתוח שיעור בקהילה, להצטרף לשיעור בזום, ללמוד בחברותא או לבד, ולעקוב אחרי החומרים שעולים בפייסבוק של הדף השבועי, ומי יודע? אולי בעוד 50 שנה ייקח חלק בחגיגות סיום הש"ס…