רותי תדהר, בת 64 מירושלים. נשואה ואם ל- 6 ילדים וסבתא לנכדים. עו"ס ומנהלת מחלקת הסיוע לנשים באגודת אפרת.
הפלות בישראל
מנתוני הלמ"ס עולה כי בשנת 2019 אושרו 19,200 הפלות יזומות בוועדות להפסקת הריון.
הפלות לא חוקיות
יש השערה שמספר ההפלות הלא חוקיות שמתבצעות דומה לאלו החוקיות. מה שאומר, שישראל מתקרבת ל-40 אלף הפלות בשנה; זה ממוצע של מאה הפסקות הריון יזומות ביום.
הנשים שפונות ל"אפרת"
מרבית הנשים שפונות אלינו הן בגילאי הפריון- בגילאי 20-40, מכל העדות והגוונים של החברה הישראלית. רוב הנשים שפונות אלינו מגדירות את עצמן "מסורתית" ואחוז יותר קטן כ"חילונית", "חרדית" ו-"דתית". כמובן, מצוקה כלכלית עוברת כחוט השני בין כל הפניות. הרוב העצום של ההפלות בישראל מתבצעות בגלל מצוקה כלכלית. גם אישה רווקה או גרושה שעתידה ללדת ולגדל את התינוק/ת לבד, לא אומרת שאין לה מקום בלב לתינוק/ת שלה, אלא שאין לה מספיק כסף לתת לו את כל מה שהיא חושבת שהוא צריך.
למנוע הפלה – בכל מקרה?
ההחלטה היא תמיד של האישה. אנחנו לא מונעות שום דבר, אלא עוזרות לאישה להחליט מתוך ידע. למעשה, כל אישה שרוצה לעבור הפלה יזומה יכולה לגשת לוועדה ולקבל אישור לכך. עובדה שבשנת 2020 מתוך כל הפניות לוועדות להפסקת הריון, 99.4% אושרו. הנשים שפונות אלינו מחפשות קרש הצלה כדי להימנע מהפלה יזומה כי מבינות שהן יצטערו ויתחרטו על ההפלה.
מקרים שלא תטפלו בהם
כאשר האישה לא רוצה את המידע והתמיכה שיש לנו להעניק.
סיוע לנשים שאינן יהודיות
המידע שקיים באתר של אגודת אפרת אודות ההשפעות הנפשיות של הפלה יזומה פתוח לכל העולם ובשפות שונות. יש מעט מאוד פניות מנשים לא יהודיות לבקשת סיוע.
מקרה שזכור לך במיוחד
"כולן היו בנותיי". כל אשה היא עולם ומלואו. הכי מרגש אלו הנשים שנעזרו באפרת ומגיעות לאחר מכן להתנדב בעצמן ולתמוך בנשים אחרות מתוך החוויה האישית שלהן. לאחרונה אשה שנעזרה באפרת החזירה את כל הסכום שקיבלה מאיתנו לאחר הלידה כתרומה. היא היתה מאורסת לבחור ולפני החתונה נכנסה להריון לא מתוכנן. לה היה ברור שהיא ממשיכה את ההריון מאחר וכבר היה תאריך לחתונה, אולם הארוס קיבל רגליים קרות ועזב אותה. משפחתה חשה בושה מהמצב וניתקה איתה את הקשר והיא היתה בודדה ושבורה ללא כל. היא פנתה אלינו בצערה ומצוקתה והצמדנו לה מתנדבת שעברה איתה את ההריון ותמכה בה לכל אורך הדרך. כשהילדה היתה בת שנה האבא הביולוגי הרגיש געגועים עזים לאותה בחורה והחליט לחדש איתה את הקשר. הוא התאהב בביתו שלא פגש עד היום ולאחר שבנו את הקשר בצורה יציבה הפעם, נישאו כשביתם בת שנתיים. לפני חודש היא ילדה בת נוספת, הפעם כשהם נשואים ומנהלים משפחה נורמטיבית. כהודיה על הלידה לה זכתה היא תרמה לאפרת.
הביקורת על 'אפרת'
לדעתי הביקורת נובעת מניסיון לייבא את הוויכוח הפוליטי הסוער בארה"ב לישראל. הויכוח הזה איננו רלוונטי לישראל. ד"ר שוסהיים ע"ה, שהקים את אגודת אפרת בשנת 1977, קבע כבר לפני ארבעה וחצי עשורים כי אגודת אפרת תימנע מלעסוק בפוליטיקה או בכל ויכוח אתי, מוסרי או דתי. המטרה שלנו היא לעזור לנשים להימנע מהכאב הנפשי הנוראי של הפלה יזומה.
מה מושך אותך לתחום?
עבדתי לפני כן בלשכת הרווחה בעיר יהוד ומאוד הפריע לי הנושא של הפלות יזומות שהגיעו לפתחי. בזמנו הרווחה השתתפה בתשלום לביצוע ההפלה אבל לא היו לי כלים אחרים לעזור לנשים שהיו מטופלות אצלי. זכיתי לפני 21 שנה להתקבל לעבודה באגודת אפרת. אגודת אפרת נכנסת לחיים של האישה שפונה אלינו בנקודה מאוד סוערת וקשה ויש לנו כלים, גם באמצעות הליווי של המתנדבות המדהימות שלנו וגם דרך הסיוע הקונקרטי שהתורמים מאפשרים לנו – לתת מענה אמיתי ועוגן בים סוער. כל פעם שאני מדברת עם אישה שמתארת את הכאב שלה אחרי ההפלה היזומה שעברה אני מאושרת שאנחנו מצליחות לעזור לכל כך הרבה נשים לזכות באושר במקום הכאב הנורא הזה.
סיפוק
בכל יום אני מדברת עם נשים שעברו הפלה יזומה והן מתארות חוויה מאוד קשה. אז לדעת שעזרנו לעוד אשה להימנע מהכאב הזה, זה דבר גדול עבורי. וכמובן התודות שאנחנו מקבלות שנים רבות, מהתינוקות שכמעט ולא נולדו ומסבים נחת לאמהות שלהם היום. האימהות שולחות סיפורים ותמונות והרבה פעמים אני שומעת את המשפט – "היא/הוא האור של הבית שלנו, איך יכולתי לחשוב על מה שחשבתי?!"