לא נותר הרבה מהקהילה היהודית בפולין של היום, והם זוכרים היטב מדוע. הקהילה הקטנה נרתמה לסייע לפליטי אוקראינה – ובפרט לפליטים היהודים, עבורם אף הכשירו בית מלון, שיוכלו להשתכן בו. דיברנו עם הרב הראשי בפולין הרב מרדכי שודריך, שסיפר למה זה כל כך חשוב להם
המלחמה באוקראינה ממשיכה, ועמה ההרס וזרם הפליטים הבלתי נתפס. בזמן שמדינת ישראל, שאינה גובלת עם האזור, מתלבטת לגבי מספר הפליטים מאוקראינה שעליה לקלוט, פולין קולטת אליה פליטים ביד רחבה; מדובר במדינה שקלטה את מספר הפליטים הגבוה ביותר.
יתר על כן, ממשלת פולין הקימה מקלטים ארעיים ומזרימה בכל יום כ- 100 משאיות מלאות בציוד הומניטרי לאוקראינה, ויוזמות התנדבותיות עצמאיות רבות קמו שם; הרכבת מציעה לפליטים נסיעה חופשית, חברת סלולר מציעה להם שיחות טלפון ואינטרנט בחינם, עיתונים ואתרי חדשות פרסמו חדשות והדרכה בשפה האוקראינית, וכך גם תחנות רדיו ייעודיות שמייעצות באוקראינית, ומלונאים, עיריות, ארגונים שונים ואזרחים מהשורה, מספקים מחסה ומזון לפליטים שמגיעים רצוצים מאוקראינה. בנוסף לכל אלו, הילדים שברחו מהמלחמה לומדים בבתי הספר במקום, וממשלת פולין אף מעודדת את התושבים לקחת פליטים לבתיהם ומעבירה תשלומים למשקי בית שעשו כן.
למעלה מ-2 מיליון פליטים עברו את הגבול מאוקראינה לפולין מתחילת הפלישה הרוסית. חלקם ממשיכים או ימשיכו משם ליעדים אחרים, אך קרוב לוודאי שחלק לא מבוטל מהם ישתקעו במקום.
בתוך רבבות הפליטים שהגיעו לפולין, ישנם גם יהודים אוקראינים. עבורם, הוקם מערך סיוע ייחודי על ידי ועידת רבני אירופה, שהעמידה קרן חירום בינלאומית לסיוע לפליטי אוקראינה, לתמיכה במאמצים הומניטריים בפליטים היהודים: במקום מגורים, מזון כשר, תרופות, סיוע רפואי, משפטי ופסיכולוגי, והסעות אל וממעברי הגבולות ותחנות הרכבת.
שרשרת הסיוע מתחילה בפריסה של קרוואנים ומוקדים שונים אשר בהם מתנדבים מחכים לחברי הקהילה היהודית במעברי הגבול במדיקה וקרקובצ'ה ומאתרים אותם בין ההמון. לאחר מכן, המתנדבים מנתבים אלפי יהודים למקומות לינה בורשה, לובלין ולודג'.
הועידה שכרה מספר בתי מלון ובתי הארחה בלובלין, קוז'מיר ולודז', ובתוכם מלון ,BOSSשמטבחו הוכשר במיוחד, ובנוסף, מתנדביה מאתרים דירות פנויות להשכרה למספר חודשים בסיוע הג'וינט. לצד זה פועל מערך קשרים שמחבר בין משפחות יהודיות בפולין לבין פליטים יהודים מאוקראינה, שמוזמנים להתארח וללון בבתיהם.
'ככה יהודי צריך להתנהג'
מי שמוביל את מערך הסיוע לקליטת הפליטים בפולין הוא הרב הראשי בפולין וחבר ועידת רבני אירופה הרב מרדכי שודריך, המשמש כרב הראשי בפולין מזה 18 שנה.
אנחנו מדברים כשהוא בשיא העשייה, ברקע שומעים את ההמולה שמלווה אותו, עד שאין ברירה – הוא עולה למטוס ונאלץ לנתק את השיחה. כנראה טס לסייע לעוד פליט, יהודי או שלא, בבהילות.
הקהילה היהודית בפולין של היום היא מצומצמת למדי. לפני מלחמת העולם השניה ועליית הנאצים לשלטון, הקהילה היהודית במקום הייתה מפוארת – בפולין גרו כ-3.5 מיליון יהודים, כאשר כ-90% מהם נרצחו על ידי הנאצים ועוזריהם. כ-350 אלף יהודים שרדו את השואה על אדמת פולין, ורובם היגרו למדינות אחרות עקב השלטון הקומוניסטי שנכח בפולין באותן שנים. המעטים, עשרות אלפי ניצולי השואה שבחרו להישאר בפולין – נאלצו להסתיר את הזהות היהודית שלהם.
כשהמשטר הקומוניסטי נפל, ב-1989, נותרו בין 5-10 אלף יהודים בפולין, חלקם עדיין מכחישים את יהדותם. אבל "ב-30 השנים האחרונות אלפים גילו שהם יהודים", מספר הרב שודריך. "וזו הקהילה שלנו. קטנה, אבל פעילה וגדלה כל הזמן", הוא מוסיף.
כעת, קהילתו של הרב שודריך התגייסה לטובת שכניהם האוקראינים. כבר מהיום השני ללחימה הרוסית, הם החלו לסייע לפליטים, להוביל אותם מהגבול למוקדי הסיוע והלינה ולספק להם אוכל, סיוע רפואי, עורכי דין ופסיכולוגים, וכן לצרף את הילדים לבתי הספר של הקהילה. כרגע, הקהילה היהודית בפולין מספקת מקומות לינה לפליטים בארבעה בניינים בערים שונות, שם יש מקום ל 250-300 איש, ובנוסף, הם שוכרים על חשבון ארגונים, תורמים ואנשים טובים, דירות וחדרים במלונות – למשך זמן לא ידוע. וכמובן, חברי הקהילה כבר מארחים בביתם לא מעט משפחות יהודיות.
איך בתוך כל הפליטים אתם מאתרים את אלו היהודים?
"ראשית, אנחנו בקשר עם ראשי קהילות ופונים באופן אקטיבי לקהילה היהודית ומציעים את עזרתנו. הסוכנות מטפלת באלו שרוצים לעולות ארצה, ואנחנו מטפלים באלו שלא יודעים לאן הם רוצים להגיע", הרב שודריך משיב, ומוסיף:
"אבל, אנחנו לא יודעים לאתר מי יהודי מבין אלו שמגיעים לגבול או מגיעים אלינו. אנחנו פשוט עוזרים לכל מי שבא. המתנדבים שלנו לובשים מעילים עם מגן דוד, אז אנחנו מתארים לעצמנו שרוב האנשים שבאים אלינו הם יהודים, אבל אנחנו לא שואלים אותם. צריך לזכור שלפני 80 שנה כשהייתה ההשמדה שלנו היו לא-יהודים שהצילו אותנו, תוך סיכון נפשות שלהם. היום, לכל הפחות, אנחנו יכולים להציל גם כן לא-יהודים, ובאיזו שהיא מידה זו הכרת הטוב. יש ליהודים הפולנים רצון רב לסייע, אני חושב שהם זוכרים שפעם הם היו במקום הזה, וגם – זו פשוט ההתנהגות הנורמלית במצב הזה, ככה יהודי צריך להתנהג".
הרב מתאר שהפליטים שמגיעים אליהם סוחבים איתם בעיות פיזיות שונות לעתים, מכורח המסע, הקור והמחסור במים ובמזון, אבל הבעיה היותר משמעותית היא הנשמה שלהם, שדברים קשים נצרבו בה בחודש האחרון.
"לפני 80 שנה, כשהייתה ההשמדה שלנו, היו לא-יהודים שהצילו אותנו, תוך סיכון נפשות שלהם. היום, לכל הפחות, אנחנו יכולים להציל גם כן לא-יהודים, ובאיזו שהיא מידה זו הכרת הטוב"
מאיפה הכסף?
הרב שודריך: "בהתחלה הקהילה היהודית מימנה את הסיוע בעצמה; כשהמלחמה התחילה הקמנו בקהילה מרכז מיוחד למשבר, אבל היום אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם העולם היהודי – הקרן שועידת רבני אירופה הקימה, הג'וינט, ארגון המזרחי העולמי, הפדרציה של צפון אמריקה ועוד. היום ב"ה, יש שיתוף פעולה מלא, כולנו עובדים יחד בלב אחד ועם אחד".
הקרן של ועידת רבני אירופה מבקשת מהציבור הרחב להצטרף לתרומות שינותבו לקניית מצרכים ואריזת ארוחות שיישלחו לפליטים היהודים שנמצאים כעת ברחבי פולין, בכדי לסייע להם בהכנת הארוחות לחג הפסח.
(תזריע תשפ"ב)