אותן שאלות מהותיות שריחפו אז, בכניסה לארץ– מאתגרות אותנו גם בימינו אנו
לאחר מאות שנות גלות ועבדות במצרים, ועוד ארבעים שנה במדבר, מגיע סוף סוף העם היהודי הצעיר, הנמצא בשלבים הראשונים של תהליכי גיבושו לעם, אל מפתנה של הארץ המובטחת.
המסע היה ארוך ומתיש, הקיף את מדבר סיני, הגיע אל דרום עבר הירדן המזרחי, עלה צפונה, ומשם אל התחנה האחרונה לפני הכניסה לארץ- 'בְּעַרְבוֹת מוֹאָב מֵעֵבֶר לְיַרְדֵּן יְרֵחוֹ'.
עם כל השמחה על ההגעה אל הארץ המובטחת, הדהדו בחלל האוויר שאלות מהותיות ונוקבות- מה יהיו פניה, תרבותה וצביונה של המדינה היהודית הזו שתוקם עכשיו? מה יהיה הקשר בין 12 השבטים שיתמקמו כל אחד במקום אחר במזרח התיכון? האם תהיה ערבות הדדית ביניהם? האם יהיה להם חזון וייעוד אחד? מה תהיה דמות מנהיגיהם לדורותיהם ועד כמה העם יכפיף את עצמו להנהגותיהם? מה יהיה יחסה של המדינה הזו למדינות השכנות- 'עם לבדד ישכון' או השתלבות במרחב? ומה יהיה יחס המדינות השכנות אליה – שנאה ומלחמה וחיים על החרב, או שיתוף פעולה ושגשוג אזורי? עד כמה העם החדש הזה ישמור בקפדנות ובקנאות על מנהגיו ומסורותיו מהעבר, ועד כמה יפרוץ קדימה תוך ניתוק מעול העבר בבחינת 'עולם ישן עד היסוד נחריבה'? עד כמה העם הזה ישכיל להקים ולייסד חברה של צדק, חסד וחמלה? כיצד תיראה מערכת שופטיו ושוטריו של העם הזה? מה תהיה דמותה של מערכת המשפט ועד כמה היא תהיה קשובה, מחוברת, ומובילה מציאות של צדק ומשפט? מה יהיה על העם הזה לעשות כדי לשרוד ולהתקיים לדורות עולם, ולא להתאדות, להיעלם ולשקוע אל תהום נשיית ושכחת ההיסטוריה כפי שקרה לעמים רבים, אימפריות ומעצמות?
הייתה זו הכניסה הראשונה של העם היהודי לארצו, שהובטחה לו עוד בימי אבי האומה אברהם אבינו. מאז הייתה כניסה שנייה לארץ לאחר גלות בבל, וכניסה שלישית לארץ בדורות שלנו, לאחר אלפיים שנות גלות בקצוי תבל.
לכל כניסה לארץ, ישיבה והיאחזות בה, יש את האפיונים שלה והאתגרים שלה, ועם זאת נדמה שאותן שאלות נוקבות ומהותיות שריחפו אז – "בְּעַרְבוֹת מוֹאָב מֵעֵבֶר לְיַרְדֵּן יְרֵחוֹ", מאתגרות אותנו גם בימינו אנו, ומבקשות מאיתנו גם היום התמודדות, כיוון ותשובה.
אלו שאלות יסוד שאי אפשר ולא נכון לחמוק מהן. שאלות שהתשובות עליהן מצריכות עומק ורוחב התבוננות, אחריות, חכמת חיים, גובה רוחני וערכי, והבנת המציאות על שלל גווניה, רבדיה, ורגישויותיה. אלו לא שאלות שניתן לענות עליהן בפוסטים שטחיים בפייסבוק, או בקבוצות וואטסאפ.
החיים במדינה, והמציאות הסובבת אותנו, מאתגרים את כולנו, ולא יתנו לנו מנוח – כפרטים וכחברה. אלו שאלות היסוד, שהתשובות עליהן נותנות כיוון, משמעות, תוכן ודרך חיים.
(חוקת תשפ"ב)