
ח"כ משה קינלי טור פז (יש עתיד)
בשנים האחרונות הולכים ונוצרים שני וקטורים מנוגדים ביחס לשירות בצה"ל. האחד – שילוב מקסימלי של נשים בכל היחידות בצה"ל, כולל הלוחמות, והשני – פתיחה של יותר יחידות בצה"ל לשירות חרדים והציבור החרדי-לאומי.
שני הווקטורים הללו יגיעו בהכרח לידי התנגשות, כפי שאכן קרה לאחרונה בטקס ההשבעה של חיילי חטיבת גבעתי בכותל, כשבוטלה השתתפותה של קצינה כמנחת הטקס (בניגוד לפקודות צה"ל) ובמקרים נוספים המדגימים סימפטום לתופעה שתלך ותתרחב, נוכח זה שמשרתים בצה"ל יותר חיילים המבקשים שירות נפרד מנשים, ומאידך גיסא יותר חיילות משרתות במכלול התפקידים כולל לוחמה וקצונה בכירה.
פקודת השירות המשותף נקבעה לפני מספר שנים. היישום שלה מאפשר לחייל מסיבות דתיות שלא לבצע אימון עם חיילת שאינה לבושה בלבוש מלא: מכנסיים וחולצה צבאית. הפתרון הזה מסייע לחייל הדתי שלא להתאמן עם קצינת אימון גופני אך אינו מאפשר להימנע מלשהות עם חיילת ברכב משותף או בתרגיל באותו חלל. הפקודה מחייבת פעילות משותפת של החייל והחיילת ואינה פוטרת את החייל הדתי מהשתתפות.
ישיבות ההסדר טוענות שהשתלבות נשים ביחידות רבות גורמת להדרתם מיחידות אלו. צה"ל מצידו, וזו הייתה גם תשובתו לבג"צ האחרון של ארגוני הנשים, טוען שהוא פועל לשלב נשים בכל תפקיד שבו הן נצרכות ושוקל שיקולים עניינים לצרכיו המבצעיים בלבד. לאחרונה הודיע צה"ל על פתיחת יחידות 669, יהלום ויחידות הניוד לשירות נשים.
ההתנגשות היא בלתי נמנעת.
בעיניי, הכיוון שננקט עד כה שגוי, מכיוון שהגישה היא פתרון לבעיות טקטיות של התנגשות ואילו כאן יש להסתכל על הסוגיה בצורה אסטרטגית. צה"ל חייב לשלב יותר נשים – לא רק מכיוון שזו זכותן לשאת בעול ההגנה על המדינה – אלא מכיוון שהוא זקוק ליותר לוחמות. כבר היום משרתות 7,000 נשים (!) בתפקידי לוחמה.
לצד זאת, יותר ויותר חיילים מהציבור החרדי והחרד"לי מבקשים לשרת בצה"ל ולשמור על שירות נפרד מגדרית. צה"ל חייב לחדד מחדש את המקומות בהם הוא מתחשב ברגישות התרבותית של החייל ומאפשר לו שירות בסביבה ללא נשים, לצד הצורך לדייק ולהגדיר את המקומות שבהם איננו מוכן לוותר על שילוב נשים.
היות ואחוז החרדים והחרד"לים בישראל הולך וגדל, ההתנגשות היא כאמור בלתי נמנעת.
בראייה צופת עתיד אני סבור שיש להגדיר כי הפרדה מגדרית תינקט בחלק מהיחידות הלוחמות בכלל יחידות צה"ל באחוז שיבטא את הצורך האמיתי, ורק בתפקידים המחייבים שהות קרובה ואינטימית. לצורך הדוגמה: גדודי התותחנים יחולקו כך שברובם יהיו מעורבים ונשים יוכלו להשתלב בהם באופן מלא, ומיעוטם, שניים-שלושה גדודים יוגדרו כמגדריים לגברים בלבד. כך קורה היום בקורס קצינים והעניין פועל היטב. זאת לצד העובדה שלגברים ונשים דתיים ומסורתיים רבים השירות המשותף איננו מהווה בעיה.
עבודה חכמה ותכנון אסטרטגי עתידי יוכלו למנוע התנגשות בין שני הווקטורים ההכרחיים של שילוב הנשים המבורך לבין שילוב גברים דתיים שתורתם אומנותם לשירות צבאי משמעותי. השינוי העיקרי הנדרש הוא שיח פתוח בין הצדדים ונכונות הדדית לוויתורים.
חשוב להדגיש שברגע האמת – הן בתרגיל מבצעי ובוודאי תחת אש, אין מקום לשום סובלנות ויש להעניש בחומרה חייל שמסרב להילחם לצד אישה או לתרגל תרגיל מבצעי לצידה אם הנסיבות גרמו לכך.
גם בעניין הזה עדיף להיות חכמים ולא צדיקים.