אברהם אבינו מצווה על אליעזר עבדו למצוא אישה ראויה ליצחק בנו: "… אֲשֶׁר לֹא תִקַּח אִשָּׁה לִבְנִי מִבְּנוֹת הַכְּנַעֲנִי אֲשֶׁר אָנֹכִי יוֹשֵׁב בְּקִרְבּוֹ: כִּי אֶל אַרְצִי וְאֶל מוֹלַדְתִּי תֵּלֵךְ וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי לְיִצְחָק" (בראשית כד').
לתהייה מדוע אין אברהם מעוניין בבנות כנען, יש שתי גישות בפרשנות המקרא. גישה אחת שמה את הדגש על הטיעון: "אֲשֶׁר אָנֹכִי יוֹשֵׁב בְּקִרְבּוֹ" לאמור, אברהם לא רצה בהשתדכות עם תושבי כנען, כדי שלא תהיה להם טענת זכות על הארץ המובטחת בגין קשרי משפחה כאשר בניו יעלו לכבוש אותה. לכן הוא מצווה על עבדו: "אל ארצי ואל מולדתי תלך ולקחת אשה לבני משם". ארצו ומולדתו, ארם נהריים לא נכללה בגבולות הארץ המובטחת, ובעיית המחויבות לא הייתה קיימת שם.
גישה שניה רואה את הפגם בבנות כנען עצמן.
רבינו בחיי : "הזהירו בשבועה שלא יקח אשה לבנו מבנות כנען הזרע המקולל, לפי שהבנים נמשכים במידותיהם בטבע אחר משפחת האם. על השאלה איזה פגם יש בבנות כנען שאין בבנות ארם נהריים? עונה רש"ר הירש:
"כאשר דחה אברהם את בנות כנען, גם אנשי ארם היו עובדי עבודה זרה. לפיכך, לא אלילי כנען, אלא השחיתות המוסרית שבכנען הייתה המניע להחלטתו. אליליות היא ביסודה תעיית השכל, ולזו יש תקנה. אך שחיתות מוסרית תופסת את כל ההויה האנושית על כל עומק הנשמה והרגש, וכאן גם אברהם לא יכול היה לקוות למצוא לבנו אשה צנועה וטהורה במוסרה…".
בנות כנען כמו גם בנות ארם נהריים עבדו לאלילים אלא שהפגם בבנות כנען היה בשחיתות במידות (אכזריות, שנאה וכו') ובמוסר ירוד בתחום העריות, לעומת בנות ארם נהריים שהיו בעלות מידות טובות ומוסריות בהתנהגותן.
האם ניתן למצוא סימוכין לפירושו של רש"ר הירש במדע המודרני?
עם התקדמות מדע הגנטיקה בעשורים האחרונים של המאה ה-20, בעיקר עם התקדמות פרויקט גנום האדם וסיומו בשנת 2003, הועמדו לרשות המדע כלים חדשים לסיווג האנושות לקבוצות אשר חבריהן קרובים מבחינה גנטית אלו לאלו. נהוג היה לחשוב שהתכונות הפיזיולוגיות (צבע עיניים, גובה וכו') כמו גם התכונות הפסיכולוגיות (אכזריות, רחמנות וכו')
מוטבעות בגנים ומועברות לדורות הבאים ללא שינויים, אך המחקרים העדכניים מראים שהתהליכים השונים שנחקרים בגנטיקה מתרחשים באופן התלוי לעתים בתנאי המחיה של האורגניזם, והשילוב בין התורשה לסביבה הטבעית משפיע על תכונותיו של האורגניזם כך שאין בהכרח קשר ישיר בין הרכב הגנים לאופן ההתבטאות של תכונות האורגניזם.
אפיגנטיקה (Epigenetics) הוא התחום בביולוגיה העוסק בשינוי הגן על ידי משובים מהסביבה ומהעולם. הממצאים שמצטברים מזה שני עשורים מגלים שה DNA מגיב כל הזמן לסביבה ולרישומים שהיא מותירה בגוף. טראומות, תזונה, שינויים גדולים בחיים, וגם שינויים קטנים, מותירים חותם בגנום ומשפיעים על המטען הגנטי שיעבור לדור הבא.
הסביבה הלא מוסרית והמושחתת שבה חיו בנות כנען השפיעה על תכונותיהן ועל המטען הגנטי שלהן שעברו מדור לדור.
זהו הפגם שבגללו ביקש אברהם שלא להשתדך עם בנות כנען. (חיי שרה תשע"ח)
פגמים בבנות כנען
השארת תגובה