אולי עדיין לא שמעתם את השם שלו בארץ, אבל באמריקה הלטינית מדובר בכוכב של ממש. הרב יוסף גרמון, לשעבר הרב הראשי של גואטמלה, מספר ל'שבתון' על מסעותיו בעולם, על הסיבה שבגואטמלה אוהבים את ישראל במיוחד – ולא רק שם, על הקמת זק"א גואטמלה, על כת לב טהור ועל הנוסחה להפחתת האנטישמיות
בגיל 34, הרב יוסף גרמון, יו"ר 'הקואליציה ההומניטרית' ולשעבר הרב הראשי של גואטמלה, נחשב לאחד היהודים החזקים ביותר באמריקה הלטינית; יש לו מאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות והוא נבחר על ידי ה- JNS בשנת 2021 לאחד מארבעת המנהיגים המשפיעים ביותר על היחסים שבין ישראל לאמריקה הלטינית.
כיום הוא נשוי ואב לשניים המתגורר באשדוד, ונמצא בעיקר 'על הקו' לטובת שליחויות שונות של משרד התפוצות וארגונים נוספים במגוון מדינות, פרויקטים של הקואליציה ההומניטרית והרצאות בקהילות בתפוצות.
עד היום הוא ביקר ב-114 מדינות. כבר שנים שהוא משמש כרב קהילות בחו"ל, אבל לגואטמלה, ששימש כרבה במשך 4 שנים, יש לו חיבה עמוקה, וזה הדדי. גם בימים אלו, כמה שנים אחרי, הוא ממשיך לעבוד עם הקהילה המקומית שם.
מתוך 17 מיליון תושבים, הקהילה היהודית בגואטמלה מונה כ-1,000 איש, חלקם הגיעו לפני למעלה מ-100 שנה מארצות המזרח, וחלקם הגיעו מאירופה שלאחר מלחמת העולם השניה. בנוסף, ישנם בתי חב"ד ברחבי המדינה, כמה מאות ישראלים שמגיעים לטייל ביעד המפורסם שבמרכז אמריקה, ועשרות משפחות של עובדי חברות ישראליות שונות שפתחו סניפים או החלו להפעיל פרויקטים בגואטמלה.
"הקהילה היהודית בגואטמלה היא קהילה מאוד פעילה, ציונית וחזקה, עם מוסדות. זו קהילה אורתודוכסית, אבל רוב היהודים לא שומרים תורה ומצוות. אין בית ספר יהודי, וזו אחת הסיבות שחזרנו לארץ, אבל יש בית ספר משלים", מתאר הרב גרמון, ומוסיף: "יש לקהילה הרבה קשר עם ישראל, והרבה מאוד מבניה מגיעים לשרת בארץ כחיילים בודדים. ובכלל, יש הרבה קשר בין גואטמלה לישראל; השגרירות של ישראל בגואטמלה מאוד פעילה וישראל גם שולחת עזרה לגואטמלה כשמתרחשים בה אסונות טבע".
איזה נושאים עומדים לפתחו של רב גואטמלה?
"רב בקהילה יהודית קטנה כמו בגואטמלה צריך לעשות הכל", הוא משיב, "מהלידה ועד המוות; מההתחלה ועד הטהרה והקבורה עצמה וכל מה שזה דורש, דרך החתונה, וגם בדילמות בין בני זוג בתוך הבית. הרב צריך גם לקרוא בתורה וגם להיות החזן – ולהיות גם ספרדי וגם אשכנזי, לסייע בקונפליקטים בתוך הקהילה, להופיע באירועים בין דתיים בתוך המדינה ובאירועים מחוץ למדינה, כמו ועידת רבנים באמריקה הלטינית או להשתתף בהסברה על ישראל – בכל מה שקשור, אפילו קצת, לקהילה וליהודים בגואטמלה – הרב צריך לעשות ולנסות לעזור כמה שאפשר.
"בנוסף, ישנם הישראלים שמגיעים כתיירים ומי שעשו רילוקיישן ולוקחים חלק בקהילה, ויש אירועים עם השגרירות גם איתם. וגם, צריך לסייע בכל מיני מקרים של תייר ישראלי שעשה איזו טעות ונכנס לכלא, או יהודי אזרח גואטמלה שעשה טעות ונאסר, והיו לנו הרבה מאוד מקרים עדינים שהיה צורך לעזור בנושא הזה".
אוהבים את ישראל
הרב גרמון מספר, שגואטמלה היא אחת ממדינות העולם שהכי אוהבות את ישראל, מזה שנים ארוכות. עוד מ-1947, לפני כ"ט בנובמבר – היום בו החליטה עצרת האו"ם על סיום המנדט הבריטי ובין השאר על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, הנציג הגואטמלי, חורחה גרסיה גרנדוס שהיה פרו ציוני, דחף להקמת המדינה ושכנע את שגרירי אמריקה הלטינית להצביע בעד ישראל באו"ם. אם לא היה עושה זאת, לא היה מתקבל רוב למדינה יהודית.
"בבתי ספר בגואטמלה היום לומדים על ההיסטוריה הזאת, וגם על ההיסטוריה של השואה. הילדים שם לומדים לאהוב את ישראל עוד לפני שהיא הוקמה. זו אהבה היסטורית", הרב גרמון מסביר, וממשיך: "וגם, 70 שנה אחר כך, כשארה"ב מודיעה שהיא מכירה בירושלים כבירת ישראל – גואטמלה היא המדינה הראשונה אחרי ארה"ב שמכירה בירושלים ומעבירה את השגרירות שלה לירושלים".
מי שדחף להעברת השגרירות הישראלית בארץ לירושלים, היה הרב גרמון, שהשתמש בקשריו במערכת הפוליטית בגואטמלה.
על מה בעצם עומד הקשר בין תושבי גואטמלה וישראל?
הרב גרמון: "הרבה מאוד אנשים מגואטמלה מרגישים קשורים לישראל. מטבע הדברים, האהבה הזאת מתבטאת ברובד הפוליטי, אבל רואים אותה גם אצל האנשים בכפר- גם בכפרים הכי עניים, פגשתי פעם אישה שמעולם לא יצאה מהכפר שלה, והיא אמרה לי שהיא אוהבת את ישראל.
"הרבה מזה קשור באהבה דתית. בגואטמלה יש רוב אוונגליסטי, והאוונגליסטים אוהבים את ישראל מכמה סיבות. ראשית, הסיבה ההיסטורית – הם מאמינים שמי שהיה בהיסטוריה בעד ישראל נשאר ומי שהיה נגדם נעלם והם, כמובן, רוצים להישאר. הסיבה השניה לאהבה החזקה הזאת היא תנ"כית – הם מאמינים בתנ"ך ובפסוק "ואברכה מברכיך", והם רוצים להיות מבורכים והם כל הזמן מצטטים את זה, שמי שמברך את עם ישראל יהיה מבורך – הם מאמינים בזה באמת ובתמים. הסיבה השלישית היא אהבה משיחית עתידית. הם מאמינים שהמשיח שלהם ישו יחזור כשעם ישראל יהיה בארצו והנבואות יתגשמו. אין לנו שום בעיה עם שתי הסיבות הראשונות. והסיבה השלישית – מי שחושש שהוא יחזור זו לא בעיה שלי. אני תמיד אומר להם – 'אתם מחכים למשיח וגם אנחנו, כשהוא יבוא נשאל אותו איך קוראים לו, בינתיים יש לנו הרבה עבודה לעשות יחד'".
בבתי ספר בגואטמלה לומדים עד היום על כך שהשגריר שלהם שכנע את המדינות הלטיניות להצביע באו"ם בעד ישראל, וגם על ההיסטוריה של השואה. הילדים שם לומדים לאהוב את ישראל עוד לפני שהיא הוקמה
בזכות תאונת אופנוע
העבודה שהרב גרמון מדבר עליה, היא מעין תיקון עולם שהוא עושה, בעזרת הקואליציה ההומניטרית שהקים המאגדת אנשים ממדינות ודתות שונות לפעילות הומניטרית משותפת ברחבי העולם. בין היתר הוא שותף בחלוקת תרופות ומזון מיוחד לילדים הסובלים מתת־תזונה בהיקף של מיליוני דולרים בשנה, הקמת מוסדות חינוך לילדים חסרי בית, חלוקת משקפיים ובניית אלפי בתים למחוסרי דיור בעקבות התפרצות הר געש.
בחודשים האחרונים הוא מגייס ומעביר מכולות רבות של ציוד ומזון לאוקראינה המופגזת ובנוסף פועל במסגרת תוכנית חירום לשליחת מזון לאפגניסטן הנצורה תחת שלטון הטאליבן ולטורקיה וסוריה לאחר רעידת האדמה לפני כחצי שנה.
זה התחיל בכלל מתייר ישראלי שנפל מהאופנוע ששכר בגואטמלה לפני 6 שנים. הרב גרמון היה בדרכו לחב"ד לקראת שבת חול המועד של פסח, כשהרב של חב"ד התקשר אליו וביקש ממנו להגיע לישראלי שנפל מהאופנוע ליד עיירה קטנה, וזקוק לעזרה ותרגום.
"הגעתי לבית חולים שם, הבחור היה בלי הכרה והחברה שלו בכתה והכל שם היה בתנאים לא נורמליים. זה בית חולים כפשוטו – אנשים נהיים חולים שם. אין שום היגיינה", הרב גרמון נזכר. "אמרתי לרופא לא לגעת בו והתקשרתי לרופא מומחה של הקהילה בעיר, שלחתי לו תמונה של הפצוע והוא אמר לי שאם הוא לא יגיע תוך 3 שעות לעיר- אין לו סיכוי. אבל, לא היה אמבולנס פנוי – כי צריך להזמין שם אמבולנס הרבה שעות מראש, ו'הפכנו את העולם' כדי להשיג הליקופטר, ובנוסף לכל גם מזג האוויר הקשה עלינו. הייתי צריך 'לגנוב' את הישראלי, לשים אותו באוטו שלי ולקחת אותו לאזור שבו ההליקופטר היה יכול לנחות. לקחנו אותו לבית החולים בעיר אבל כבר עבר הרבה זמן ולא הצליחו להעיר אותו. מישהו מהמשפחה שגר בארה"ב העלה את זק"א על הקו, והם שלחו מטוס מיוחד שהביא אותו למיאמי. מאז הקשר שלי עם זק"א נוצר".
הייתי צריך 'לגנוב' את הישראלי, לשים אותו באוטו שלי ולקחת אותו לאזור שבו ההליקופטר היה יכול לנחות. לקחנו אותו לבית החולים בעיר אבל כבר עבר הרבה זמן ולא הצליחו להעיר אותו
הרב גרמון תיאר בפני זק"א את האתגרים שבגואטמלה – כפרים רבים שמנותקים מחשמל וחסרי שירותי רפואה- כך שאנשים יכולים למות מנפילות פשוטות, וזק"א מצידם הציעו שיגיעו להכשיר צוות של חילוץ קל והצלה, בקורס שמוכר על ידי האו"ם- וכך היה.
הרב גרמון: "גואטמלה נחשבת מקום מועד לפורענות מספר 4 בעולם, מקום ראשון באמריקה הלטינית מבחינת רעידות אדמה, המדינה עם הכי הרבה הרי געש פעילים והרבה שטפונות, כך שההקמה של זק"א גואטמלה הייתה חשובה.
"יצרנו מחנה אימונים גדול ומיוחד לפי הדרישות המחמירות והתחלנו בקורס – אנשי זק"א מהארץ הכשירו את הצוות הראשון, והם למדו להכשיר גם כן, וכך הכשירו עוד ועוד צוותים. בנוסף, חברנו לארגון גדול אחר שעובד באמריקה הלטינית וככה זה גדל. הידע שזק"א צברו עם כל הניסיון שלהם, לצערנו, הביא הרבה מאוד תוצאות".
כמה חודשים לאחר מכן התפרץ הר הגעש 'פואגו'. הראשונים שהגיעו להציל באסון היו מתנדבי זק"א מקומיים. כשבעיתונים התנוססו תמונותיהם בזירה, עם אפודים בעברית, הארגון שהוקם קיבל משנה תוקף, כפי שמתאר הרב גרמון: "זה נתן לנו להיות במרכז העניינים גם מול גופי החירום במדינה שכמעט ולא ידעו איך להתמודד עם האסון הזה, וגם מול כל מיני ארגונים מחו"ל. זה נוסף על העובדה שלזק"א יש הרבה מאוד קשרים בעולם, אז כל ניהול האירוע עבר דרכנו שם. לצערנו היו הרבה אסונות בגואטמלה מאז".
בנקודה הזו, כשהוא יושב סביב שולחן עם נציגים של בני דתות שונות והם משתפים פעולה למען נפגעי האסון, גמלה בליבו של הרב גרמון ההחלטה להקים את הקואליציה ההומניטרית, גוף שבאמצעותו הם יוכלו לעזור למי שזקוק לכך – גם בעתיד.
ואכן, הם הקימו שכונה חדשה עבור נפגעי התפרצות הר הגעש, עם למעלה מאלף בתים, בית ספר, מרפאה ועוד – שנקראה 'ירושלים החדשה', הכל מתרומות מכל רחבי העולם. בפרויקטים אחרים, חלקם במדינות אחרות, נבנו שכונות נוספות, למשל- שכונה לנפגעי הוריקן בשם 'ירושלים של זהב'.
בפרויקטים של הקואליציה ההומניטרית לא מתבצע גיוס כספים. הקואליציה ההומניטרית מחברת בין תורמים של מוצרים לנתרמים: מלט, בלוקים, ידע בארכיטקטורה – כל אדם, ארגון או חברה תורמים את שלהם לכל אחד מהפרויקטים במדינות השונות, והקואליציה ההומניטרית עושה את החיבורים.
הרב גרמון: "אחרי כל השנים שאנחנו מפעילים את הקואליציה ההומניטרית, לפני כשנתיים התקשר אלי בחור, זה שנפל מהאופנוע, ואמר לי: 'אני רוצה להזמין אותך לחתונה שלי, הצלת לי את החיים'. עניתי לו – 'אני הצלתי לך את החיים? אתה לא יודע כמה חיים אתה הצלת'. לפעמים מישהו נופל מהאופנוע במקום אחד וזה יוצר תגובת שרשרת שלא מפסיקה…", הוא מחייך.
אנטישמיות – לא גזירת גורל
הרב גרמון עובד הרבה מאוד מהזמן עם לא-יהודים, ונמצא בדיאלוג מתמיד עם אוונגליסטים, קתולים, מוסלמים ואחרים.
בעבודה כה תכופה עם בני דתות שונות, הם לא מנסים 'להמיר' אותך?
"כשאוונגליסטים או מוסלמים ואחרים מנסים לגרור לכיוון הדתי – אני תמיד מנסה להחזיר את השיח למקום שבו אין לנו מחלוקת. אני נמנע מוויכוח. המטרה שלי היא לא לייהד את האחרים, אין לי עניין בזה ואני מסביר להם – 'אני מכבד את הדרך שלכם ואני לא מבקש מכם להפוך להיות כמוני אז אל תעשו את זה לי. בואו נכבד אחד את השני ונהיה במרחב שבו יש לנו עוד הרבה מאוד עבודה לעשות ביחד'. בראשית, הספר הראשון של היהדות, לא מדבר על יהודים אלא על העולם, הגענו מאותו אדם- יש לנו משהו משפחתי עוד לפני כל הוויכוחים האחרים. לרעב של ילד רעב אין דגל פוליטי, אז אנחנו מתרכזים בדבר שאין עליו מחלוקות. בהומניטריה יש לנו הרבה עבודה ואפס מחלוקות", הוא משיב.
והרב גרמון מאמין בכל ליבו שזו הדרך של ישראל ללבבות מדינות העולם, וגם, באופן מפתיע, טוען שבמסעותיו בעולם ראה כי האנטישמיות פחותה מאהבת ישראל. "אני בטוח שיש הרבה יותר פילושמיות מאשר אנטישמיות בעולם, ולא רק במדינות אמריקה הלטינית, גם באפריקה", הוא אומר, ומסביר: "הייתי בפפואה גינאה לפני כמה חודשים. חבר שלי היה עם דרכון ישראלי ואני הצגתי דרכון צרפתי. בביקורת גבולות, הנציגה שאלה אותי אם אין לי דרכון 'כמו שלו'. אמרתי לה שכן, והיא אמרה לי שהיא מעדיפה את הדרכון הישראלי, כי הם אוהבים את ישראל.
"אני אישית פגשתי בהרבה מאוד מדינות אנשים שאוהבים את ישראל. הפילושמיות חזקה בהרבה מהאנטישמיות ולא מדברים עליה כל כך, אלא מדברים על המיעוט הקולני ששונא את ישראל. יש אותו, אני לא מתכחש אליו, אבל יש הרבה יותר אהבה לישראל בעולם וחשוב גם להדגיש את זה ולראות את הדברים הטובים".
אני אישית פגשתי בהרבה מאוד מדינות אנשים שאוהבים את ישראל. הפילושמיות חזקה בהרבה מהאנטישמיות ולא מדברים עליה כל כך, אלא מדברים על המיעוט הקולני ששונא את ישראל.
עם זאת, הוא מאמין שאסור שהאהבה הזו לישראל תישאר רק ברמה הדתית, כי הצעירים, בני כל הדתות, עוברים תהליך של חילון שמשפיע עמוקות גם על האהבה שלהם לישראל, שהרי זו משתייכת לדת, ולכן הרב גרמון מנסה להגיע לאהבה לישראל מכיוון הומניטרי ולא דתי, ולהראות כמה טוב ישראל עושה ברחבי העולם, יחד עם שותפיה, ונדמה שזה עובד לו, כפי שהוא מדגים:
"נשיא אל סלוודור, נאיב בוקלה, שהוא נשיא מאוד פופולארי בעולם, הוא ממוצא פלשתינאי ואבא שלו היה אימאם שונא ישראל. כשהבאנו לאל סלוודור תרופות בכמויות מאוד גדולות דרך הקואליציה ההומניטרית, הוא כתב בטוויטר שלו שבזכותנו בפעם הראשונה בהיסטוריה לא חסרות באל סלוודור תרופות. הוא ערך עבורנו אירוע מיוחד ושם הוא אמר לי – 'אני לא נכנס לקונפליקט הישראלי – ערבי שלכם. אני דואג למדינה שלי. אתם עושים טוב – אז אני בצד שלכם'".
"וגם בצ'ילה", הוא ממשיך לספר, "באותו יום שנשיא צ'ילה לא רצה לקבל את השגריר הישראלי – אני הייתי בצ'ילה ועשיתי פעולה הומניטרית. עיתונאית מאחד מערוצי הטלוויזיה ראיינה אותי והסברתי לה את הרעיון של תיקון עולם ביהדות. היא לא הבינה – 'אם אתם עושים כל כך טוב – מדוע לא אוהבים אתכם והנשיא שלנו לא מוכן להיפגש עם השגריר שלכם'? אמרתי לה שאנחנו לא עושים את זה כדי שיאהבו אותנו אלא כי זו חלק מהעבודה של כולנו לעשות לעולם הזה כמה שיותר טוב. היא מאוד התלהבה מזה וקיבלתי תגובות מאוד חמות על הריאיון".
"פגשתי פעם מישהו שברח מאיראן והיה לו קעקוע של 'אני אוהב את ישראל'", הוא מוסיף. "הוא סיפר לי שכשהוא היה באיראן הוא שמע על ישראל דברים רעים, והוא התחיל לקרוא על ישראל וגילה שגולדה מאיר ייסדה את מש"ב – סוכנות סיוע לאומית לאזורים שונים בעולם, וכשלישראל כמעט לא היה כלום בעצמה היא עדיין חיפשה איך לעזור לעולם, ואז הוא התחיל לאהוב את ישראל. ויש עוד לא מעט מקרים כאלה שמראים שהאנטישמיות היא לא גזרת גורל. 'עם לבדד ישכון' זו קללה של בלעם שאנחנו לא חייבים לפעול לפיה. אני לא נאיבי שאני אסדר את העולם וכולם יאהבו אותנו, אבל אני מחפש להפוך את השיח ליותר חיובי ומלא תקווה – אנחנו במצב הרבה יותר טוב ממה שאנחנו חושבים וחייבים להעריך את זה ולהכיר בזה. והלוואי שאנחנו, הישראלים, נאהב את ישראל כמו שאוהבים אותה בחוץ", הוא מקווה.
מטרה משותפת
כשהרב גרמון כיהן כרב גואטמלה, הוא כת לב טהור, שהגיעה בשנת 2013 לגואטמלה פעלה במקום. הכת התפרסמה בארץ בעיקר בעקבות תחקיר 'עובדה' מפי נער שברח מהכת בזכות משפחתו שבארץ. לאחר כמה שנים חברי הכת עברו למקסיקו, וב-2017 טבע מייסד ומנהיג הכת, שלמה הלברנץ, בעת טבילה בנהר במקסיקו. הרב גרמון מתאר:
"זו הייתה תקופה מאוד בעייתית ועד היום הנושא עדין ואני לא יכול לדבר על זה יותר מדי. אנחנו ניסינו מה שיכלנו כדי לעזור לילדים שם. יצא לי להיפגש עם המנהיג שלהם שלמה הלברנץ. הוא היה בן אדם מאוד חכם, יודע ספר, ובשיחה האחרונה שלי איתו אמרתי לו שהקיצוניות הזאת לא נכונה. הוא אמר לי – 'אני קיצוני? אתה קיצוני. יש מבול בעולם, העולם מלא בבעיות מסביב, אני בונה תיבה כדי לשמור על האנשים ואתה לא רוצה להיכנס לתיבה, אתה קיצוני!'. ובסוף, הרב שהשווה עצמו לנוח טבע במבול".
כעת הרב גרמון מוציא לאור את ספרו הרביעי "מסביב לעולם ב־54 פרשות", בו הוא מחלק ומפרש את פרשות השבוע באותה צורה בה הוא פועל בעולם: בחיבה כלפי העני, הגר, היהודי והגוי, עם הרבה אהבה ואמונה בתיקון עולם. כל פרשה מתחילה עם סיפורי חכמים וקריצה הומוריסטית, שמאירים ליהודים בכל דור ובכל מקום.
עד היום הוא כתב את ספריו בספרדית, שכן הוא צבר קהל אוהד ורב מבין דוברי שפה זו. כעת הוא מנסה להשתקע עם משפחתו בארץ, להגיע לקהל הישראלי ולהעביר גם כאן את המסרים שהוא מאמין בהם, מנקודת מבט ייחודית ואחרת.
"חשוב לי שייראו שהעולם שלנו הרבה יותר טוב ממה שאנחנו חושבים", הוא אומר. "יש לנו עולם טוב ויפה ורק אם נהיה עם תקווה נוכל לקחת אותו קדימה. בספר שלי אני רוצה להראות איך אנחנו יכולים לייצר מטרה גדולה משותפת, כי ככל שהמטרה המשותפת תהיה גדולה יותר – המכשולים והקונפליקטים הבין לאומיים או אפילו המתחים פה, בארץ, בין המגזרים השונים – יקטנו".