בפרשה מופיע הפסוק: "כִּי תִבְנֶה בַּיִת חָדָשׁ וְעָשִׂיתָ מַעֲקֶה לְגַגֶּךָ וְלֹא תָשִׂים דָּמִים בְּבֵיתֶךָ כִּי יִפֹּל הַנֹּפֵל מִמֶּנּו".
ניתן לראות כי הפסוק מורכב משני חלקים- האחד- הצורך לעשות מעקה לגג כשבונים בית חדש. השני- לא לשים "דמים בביתך" והסיבה- כי ייפול הנופל ממנו.
הרמב"ם בספר המצוות אכן מחשיב את שתי המצוות כנפרדות. מצוות עשה- לשים מעקה לגג, ומצוות לא תעשה- לא להניח מכשול. במסכת בבא קמא מובאת אמירתו של רבי נתן על הפסוק- "מניין שלא יגדל אדם כלב רע בתוך ביתו, ואל יעמיד סולם רעוע בתוך ביתו? שנאמר: 'ולא תשים דמים בביתך'".
למעשה, על האדם להיזהר מלשים סכנה בתוך הבית, אם זה כלב רע או סולם רעוע, אבל לא די בכך, עליו גם לשים מעקה לגג, לפעול אקטיבית כדי לשמור על בטיחותם של אנשי הבית. ומדוע? 'כי יפול הנופל ממנו'. האדם החי בבית נקרא "הנופל" למרות שהוא עוד לא נפל וזאת מכיוון שכל עוד אין מעקה, אנחנו נוהגים בחוסר זהירות, בסביבה כזו אנשי הבית מוחזקים כאנשים שדינם ליפול.
בטיחות בעבודה הוא ענף עיסוק שלם הכולל תקינה למכונות ולמכשירים, בקרה על נזקי רעש ותאורה, על חומרים כימיים וגם במניעת גורמי דחק פסיכולוגיים כמו לחץ, שחיקה, התעמרות בעבודה והטרדה. כל אלו יחד גורמים שיכולים למנוע מהעובד להיות במקום העבודה בצורה ששומרת על בטיחותו.
החלוקה בין שתי המצוות באה להראות לנו את הדרך הנכונה בה על הארגון להתמודד עם נושא הבטיחות של העובד- גם במצוות לא תעשה- למדוד ולקבוע יעדים להפחתת תאונות העבודה או לבצע תחקירים אחרי תקלה וכן במצוות עשה- לכתוב נהלי בטיחות, למנות ממונה בטיחות, לקיים הכשרות והסברות.
מדוע המעקה נבחר לייצג את חובת הבטיחות בבית? המעקה מזכיר לנו עניין עקרוני נוסף. אם יש מקום סכנה עלינו להציב מאחוריו קו כדי לא להתקרב אליו, כמו הפס הצהוב בתחנת רכבת. במשנה הראשונה באבות מתוארים אנשי כנסת הגדולה שעשו סייג לתורה ומתוך כך התקבלו מצוות והנהגות שונות מדיני צניעות עד דיני מוקצה. תפקידו של המעקה- הפיזי או הרוחני, הוא לדאוג שלא נגיע לקצה.
הסייג יכול להגיד לנו שבמקום מסוכן עלינו להיזהר שלא להתקרב לקצה ולצעוד מספר צעדים אחורה. מעבר למצוות ונהלים יש להטמיע ערכים בארגון התומכים בבטיחות, אם זה בחוסר לגיטימציה לשהות במפעל ללא קסדה ועד הימנעות מהערות פוגעניות כלפי האחר. כך נימנע מדמים בתוך הבית, הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הנפשי.
(כי תצא תשפ"ג)