מאז 7 באוקטובר, מהרגע שהתגלו ממדי האסון, רוח ההתנדבות נושבת בחוזקה בקרב העם: אריזות ציוד ומזון, סיוע בקטיף, תרומת כספים, אירוח משפחות מפונות ומה לא. אבל לפעמים אישה צריכה עזרה דווקא מרעותה, וגם בזה ב"ה יש פרויקטים מבורכים שבהם באה לידי ביטוי העוצמה הנשית. אספנו שתי יוזמות מיוחדות שנעשות על ידי נשים ולמען נשים: האחת – בתחום האופנה והביגוד, והשנייה – בתחום הטיפול וההכוונה.
שיפרית אביב, מיזם "עטופה בסטייל" – חנויות פופ-אפ של בגדים למפונות מהדרום ומהצפון, כולל ליווי אישי של סטייליסטיות. בת 41, נשואה לאורי, אמא למאיה (בת 4) ולמיקה (בת 5 חודשים), מיהוד. סטייליסטית ובעלת בית ספר להכשרה ולליווי של סטייליסטיות
איך נולד המיזם?
כמו כולם, בתחילת המלחמה הייתי בשוק מוחלט. בשבוע השני החלטתי להתגייס לעזור. בהתחלה חשבתי שאין לי מה לעזור, מי צריך אותי עכשיו בכלל עם בגדים וסטיילינג, למי זה רלוונטי כרגע? ואז התחלתי לראות בסרטונים את כמויות הפריטים שמגיעים לבתי המלון, את החמ"לים של הבגדים. התחלתי לחשוב על הנשים המפונות – אישה שצריכה לבנות מלתחה מאפס ולברור מתוך כל הבלאגן הזה. אם ביומיום קשה לה, בטח ובטח במצב הזה. מלא אנשים תרמו, וכל בית מלון פתח אולם עם כל הבגדים לאנשים שפונו למלון. אנשים צריכים לבוא ולפשפש ולמצוא לבד, זה לא פשוט להם. זה יוצר בהם קצת חוויה של נזקקות.
בשגרה אני מלווה עשרות סטייליסטיות, עושה זאת כבר 9 שנים, ואני יודעת שאני יכולה לעזור לנשים האלה להרגיש קצת יותר בבית בתקופה הארעית הזאת. מכאן נולד הרעיון. עשיתי זום חירום והזמנתי את כל הסטייליסטיות – השתתפו בו 100 סטייליסטיות שרק רוצות לתת ולתרום.
למי מיועדות החנויות?
המיזם מיועד לנשים שמפונות מהדרום ומהצפון, או שפינו עצמן בשל המצב הביטחוני. נשים שאין להן את הבגדים שלהן ולא יכולות להגיע לביתן.
מה המטרה של המיזם?
אנחנו רוצות לתת לאישה שמגיעה חוויה של חנות רגילה כמו חנות בקניון – מאיך שהבגדים מונגשים, תלויים על סטנדים וקולבים, מחולקים למידות – כל המידות, מ-32 עד 50. להרבה מבתי המלון לא היו מידות קצה, אז לחלק מהנשים לא היה מה ללבוש; בנוסף, אנחנו רוצות לסייע לאישה שמגיעה לבנות מלתחה, שהיא אומנם מצומצמת מבחינת כמויות, אבל שהיא אוהבת, עם בגדים שמתאימים לה וורסטיליים – כך שהיא תוכל לבנות מזה שילובים חדשים מדי יום. אנחנו מספקות חוויה של חנות בוטיק – יש להן תאי הלבשה, מראות, שקיות של חנות. הכל עוטף, מחבק וצבעוני.
איך זה עובד בפועל?
כל מי שמגיעה יכולה לקבל הכוונה וליווי אישי של סטייליסטית. אנחנו מתשאלות אותה: מה חסר לך? מה לא הבאת? היו נשים שאמרו לי – אני כבר שבועיים עם אותם המכנסיים; היו נשים שנשארו איתנו כמה שעות מרוב שהן נהנו למדוד ולהרגיש נורמליות. נפתחו כמה חנויות בארץ: בתל אביב, נחשולים, יקנעם, מלון יערות הכרמל, גינוסר, מודיעין. בקרוב ייפתחו חנויות בירושלים, בארות יצחק, סניף מיוחד בבני ברק למגזר הדתי. הפרויקט חולש על כל הארץ. כל חנות חדשה נפתחת לכשבוע. שעות וימי הפעילות הם מסוימים, ולכן יש להיכנס מראש לקישור ולהירשם. ככה אנחנו גם יכולות לוודא שכל אישה מקבלת יחס אישי.
מאין המימון לפעילות?
כל השירות והליווי והבגדים הם בחינם, ללא תשלום. אנחנו אוספות את הבגדים מתרומות ומבוטיקים. 'דיסקריט הילה' למשל תרמו לנו המון בגדים חדשים עם טיקטים, וכל מיני בוטיקים קטנים תרמו לנו נעליים כולל קופסאות. הכל חדש או במצב מעולה. גם מה שאספנו מתרומות, הבירור היה קפדני ביותר – רק מה שהיינו רוצות ללבוש בעצמנו, לא מתחת לרמה הזאת. גם עם ישראל התגייס בהמוניו לתרום בגדים ואביזרים או 'ניקה' מדפים – אנחנו לא צריכות ביגוד נוסף לחנויות. אנחנו גם משתדלות לשמור על קיימות – כשהחנויות הראשונות נסגרות, הבגדים שנותרו מועברים לסניפים החדשים, ורק אז מתבצע איסוף של בגדים נוספים.
יש התייחסות מיוחדת לאישה הדתייה?
בכל חנות אנחנו מקפידות על מגוון מבחינת צניעות. יש הרבה נשים דתיות מהדרום, ולכן הקפדנו שיהיו שמלות, חצאיות ואפילו כיסויי ראש.
כמה נשים פקדו עד עתה את החנויות?
הרבה. לדוגמה לחנות בתל אביב הגיעו 150 נשים, ועוד 80 נשים שפונו מקריית שמונה והיה להן יום רק בשבילן, אז 230 סך הכל. לנחשולים נרשמו 150 נשים, לגינוסר – 80 נשים, וההרשמה נמשכת.
מה התגובות שאת מקבלת מנשים ש"רכשו" בחנויות?
נשים יוצאות מחויכות ומתרגשות, עם שקיות. אני שומעת בכי של התרגשות ותגובות כמו: תודה, כמה זה היה טוב ונעים, איזה כיף שיש לי מה ללבוש, איזה כיף שאני יכולה להרגיש טוב בבגדים שלי ואני לא מרגישה תלושה.
אפילו קיבלתי הודעה מאישה שקמה משבעה על בנה, שביקשה עזרה לבנות מלתחה. היא רוצה לנסות להרגיש קצת יותר טוב מבחוצה פנימה. עוד מישהי כתבה לי שהיא בת זוג של מישהו שנרצח ברעים, ואמו היא סטייליסטית שרוצה להתנדב בפרויקט. אלה הודעות שטלטלו אותי והעבירו לי כמה זה משמעותי. הפתיע אותי שהגיעו לחנויות הרבה נשים שפונו מהמקומות הכי קשים – שעברו את התופת. הן הרגישו את הצורך להרגיש נורמלית, בחיים. אני שמחה שעשיתי את זה רק לנשים, כי זה שחרר אותן מהבית ומהילדים, מהכל. רגע לעצמן, לנשום אוויר. להרגיש רגע בשפיות.
החנויות החדשות שנפתחות מתעדכנות בעמודי האינטסגרם והפייסבוק של שיפרית אביב, כולל קישור הרשמה
עדי כץ-דוידוביץ' – מנהלת תוכניות נשים והורים בזמן מלחמה מטעם ויצו. עו"סית, בעלת תואר שני, פסיכותרפיסיטית, מדריכה ומנחת קבוצות, מנהלת תוכניות לקידום נשים בויצו מגיל 18 ומעלה. בזוגיות ואם לילדה (בת 4.5), מנס ציונה
איך נולד המיזם?
באופן שוטף יש לנו תוכניות למען נשים והורים. ההרצאות והסדנאות היו אמורות להיפתח מייד אחרי החגים – 31 סדנאות והרצאות ברחבי הארץ, בקבוצות. בגלל המלחמה הוחלט לעצור הכל ולקיים הרצאות וסדנאות שמותאמות למצב.
למי מיועדות ההרצאות והסדנאות?
לנשים במצבים שונים. הסדנאות הראשונות היו עבור בנות זוג של מילואימניקים שנלחמים בחזית; הייתה סדנה להורים (בעיקר השתתפו אימהות) לחיילים שיצאו למלחמה; ובמקביל היו סדנאות התנהלות בשעת מלחמה לאימהות יחידניות, שזאת אוכלוסייה שאנחנו בדרך כלל עובדים איתה; פתחנו גם סדנאות להורים לילדים קטנים בשעת מלחמה – איך לתקשר את המצב הקשה הזה לילדים.
לאור המצב, ההרצאות והסדנאות החדשות מתקיימות בפורמט שונה מהרגיל?
כן. בדרך כלל המפגשים הם פרונטליים, אבל לאור המצב עברנו לזום. הסדנאות וההרצאות בתקופה הזו הן ללא עלות. ההרגשה שלנו היא שצריך לתת מענה ראשוני, קצר מועד, ללא עלות, כדי לאפשר מרחב שהוא קצת שונה במהלך היום ולאפשר מרחב נשימה. ההרצאות הן חד-פעמיות ונמשכות שעה עד שעה ורבע, והסדנאות בנות 3 עד 9 מפגשים – תלוי בביקוש. לפעמים גם יוצאת סדנת המשך. אני מנסה מאוד להבין את השטח, מה נשים צריכות בתקופה הזאת, ולבנות את המענה בהתאם.
אילו סדנאות חדשות מתוכננות?
סדנה לנשים בהיריון – הכנה לקראת ההורות בתקופה מלחמה; וסדנה להורים לילד ראשון בתקופת מלחמה; סדנת 'ממשיכות בדרך' – סדנה לנשים בתהליכי פרידה וגירושים – המלחמה בחוץ תפסה אותן באמצע מלחמה בתוך הבית, טירוף במדינה ובשגרה במקביל לטירוף הבינזוגי. יש לסדנה הזו ביקוש רב.
אילו הרצאות חדשות יתקיימו בקרוב?
הרצאה לנשים בניהול כלכלי בזמן מלחמה; הרצאה על תקשורת עם מתבגרים וילדים סביב אירועי חיים מטלטלים; הרצאה על פיתוח חוסן מנטלי בזמן מלחמה; הרצאה למבקשות מקלט או שחוות גירושים קשים – על מלחמה בתוך הבית ולמלחמה בתוך הבית. ודאי יהיו רעיונות נוספים, ונראה בשטח מה נשים ואנשים צריכים, ובהתאם לזה נפתח מענים נוספים.
מהיכן המימון לפעילות שלכן?
מתרומות, ומהפניית התקציבים והמנחות שלנו לסדנאות והרצאות שהיו אמורות להיפתח – להרצאות וסדנאות שרלוונטיות למלחמה.
מהן התגובות שאת מקבלת מנשים שהשתתפו בסדנאות או בהרצאות?
תגובות מאוד מאוד טובות: איזה יופי, איך המנחות מצליחות בתקופה כזאת לתמוך ולתת כלים, ביקוש לסדנאות המשך. אנחנו מספקות הקלה וכלים כדי להתחיל לטפל בפצע שעדיין מדמם. בצעדים קטנים.
פרטים נוספים על התוכניות והרשמה בקישור:
https://worldwizo.ravpage.co.il/workshop2