ממחקרים שונים עולה שמידה מסוימת של חרדה יכולה לשפר את התפקוד האנושי, בהשוואה למצב נטול מתח ועוררות. חוק יארקס-דודסון נוסח ב-1908 על ידי הפסיכולוגים רוברט יארקס (Robert Yerkes) וג'ון דילינגהאם דודסון (John Dillingham Dodson) וקבע את הקשר בין עוררות (ובכלל זה דחק וחרדה) לבין תפקוד וביצועים. לדברי החוקרים, יש רמת חרדה הקרויה "חרדה פרודוקטיבית" או "חרדה פריונית", הנקשרת עם תפקוד מיטבי. עם זאת, רמת חרדה גבוהה מדי לרוב תפגע בתפקוד שלנו.
מחקר ברוח החוק המתואר "שתל" וירוס במחשב של נבדקים שהתבקשו לבצע משימה מסוימת. הממצאים הראו שהאירוע המלחיץ הביא את המשתתפים לבטא יותר דבקות במטרה, בהשוואה לנבדקים שלא חוו מכשולים בביצוע המשימה (מעובד מאתר "המכלול"). ממצאים שונים מאלו חשפו עדויות שונות שלפיהן הצלחות גדולות מושגות לעיתים דווקא במצבי קיצון, כשגבנו לחוץ אל הקיר.
מגלה הארצות מספרד הרננדו קורטז הגיע לחופי מקסיקו בשנת 1519. קרב קשה היה צפוי לו ולחייליו, ובנתחו את המצב, הוא הורה לאחד מסגניו לשרוף את כל כלי השיט שעימם הגיעו לאי. כעת לא נותרה לחיילים ברירה, אלא להתקדם ולכבוש את השטח לפניהם. נסיגה הפכה לאופציה לא אפשרית.
החיים כרוכים במינונים שונים של לחץ. ביום האסון בשמחת תורה נחשפנו לפעולות אמיצות ויוצאות דופן בתגובה ללחץ קיצוני. נשים וגברים נלחמו בעוז על חייהם ועל חיי יקיריהם וזולתם, הדפו רימוני מרצחים ומתקפות אכזריות – בתחבולה מילולית, במציאה יצירתית של מחסה ומפלט, בהתנגדות נחושה ובעמידה בוטחת מול קני הרובים והגרזנים כמגן אנושי. זו הייתה מלחמה על החיים, כשכל מה שהאמינו בו היה מוטל על הכף.
מספר שבועות לאחר פרוץ המלחמה, כבר איננו נתונים באותה עוצמה של מצוקה רגשית, אך הלחץ הנפשי עודנו קיים ומשנה את עוצמתו בהתאם לגירויים שונים שאליהם אנו נחשפים. חוק יארקס-דודסון בא לידי ביטוי כאשר אנו מצליחים למנף את המתח הפיזי, את 'אנרגיית דפיקות הלב', ולתרגם אנרגיה זו מביטוי של "חרדה" ל"עוררות מנטלית". ואנו אכן מצליחים! שירת התקווה, שיחות המוטיבציה של מפקדים לפקודיהם, חתונות הבזק וכינוסי תפילה בלב התופת – כל אלה מתעלים את החרדה לנחישות ערכית ואומץ לב. גם אנו, בעורף, החשים דפיקות לב מואצות וצמרמורות בגוף, ממירים את אנרגיית הפחד לאנרגיה של התנדבות, גיוס תרומות והתעקשות לחיות, לבנות ולשגשג.
הימים האחרונים ו"נצח ישראל" הוכיחו שביכולתנו לנוע מעמדה של חוסר אונים והיעדר מיקוד, לתפקוד חד ומדויק ו"לביית" את "חיית החושך" שהתעוררה מרבצה.
לתגובות: naomieini1@gmail.com