אי שם, בימיי כשמיניסטית באולפנה, הגיעה אלינו אישה שמפעילה תיאטרון בובות. כן, מה שקראתם. בהתחלה גם אנחנו גיחכנו וחשבנו שמסתלבטים עלינו. להצגה שעלתה באולם, ששימש בימים כתיקונם גם בית כנסת, קראו "הערב היפה בחיי". את השם הזה שמעו דורות של שמיניסטיות בכל הארץ, ואני בטוחה שיש הרבה מאלו שקוראות אותי עכשיו שמייד יבינו על מה מדובר. ההצגה עוסקת בנושא עקוב מדם, כפשוטו, ומספרת על הסימנים המקדימים של מערכת יחסים אלימה. את ההצגה העלתה נועה אריאל ז"ל. שמרנו על קשר מאז, ואחרי שהיא נפטרה סיפרו לי שנועה מאוד אהבה לקרוא אותי ברשת, ואת הטור הזה אני מקדישה לזכרה באהבה.
למיטב זיכרוני מההצגה, אלה סימנים לזוגיות אלימה:
בידוד חברתי: הוא מבודד אותך מחברים ומבני משפחה, מדבר עליהם בזלזול, ובעיקר מנסה לנתק אותך מהם רגשית. גם בידוד כלכלי, שבו הוא מפקח או שולט על ההוצאות הכספיות, יכול להוות סימן מדאיג לתופעה.
רכושנות: הוא מנסה לשלוט במה תלבשי ומה תגידי, ומקנא לך בהגזמה, למשל כועס אם את עושה "לייק" לפוסט או לתמונה תמימה של גבר אחר בפייסבוק.
חוסר הערכה וביקורת מוגזמת: הוא מעליב ומשפיל באופן שיטתי, ומזלזל בך ובכל מה שאת עושה. הוא פוגע בך ליד אחרים, קוטע אותך ולא נותן לך לדבר.
מצבי רוח קיצוניים: אין לך שום יכולת לצפות איך הוא יגיב לאירועים, אם באופן חיובי או באגרסיביות והאשמה כלפייך. יום אחד הוא קסם, ויום אחד הוא עצבני מאוד ואת מרגישה מאוימת. איתך הוא עצבני וכועס, וכלפי חוץ הוא מראה שהכל טוב.
האשמות: הוא מבקר אותך ומאשים אותך בנושאים שונים, ובעיקר בבעיות שעולות ביחסים ביניכם, ותמיד נותן לך להרגיש לא בסדר, לא שווה, חסרת ערך וחלשה.
אובססיה וכפייתיות: הוא מצלצל אלייך ושולח לך הודעות באופן אובססיבי. הוא רוצה לדעת איפה את ועם מי את בכל רגע נתון. הוא עורך אחרייך מעקב – בנייד או במייל.
השאלה הכי חשובה שעלייך לשאול את עצמך היא האם את מפחדת ממנו. אם כן, אל תישארי עם זה לבד. שתפי אנשים שאת יודעת שאת יקרה להם, איש מקצוע, או פני לעמותת "בת מלך" בקו הסיוע שלהן. כי חשוב לדעת איך לסיים מערכת יחסים כזו בלי להיפגע.
אין באמור משום ייעוץ מקצועי