"וַיִּהְיוּ חַיֵּי שָׂרָה מֵאָה שָׁנָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה וְשֶׁבַע שָׁנִים שְׁנֵי חַיֵּי שָׂרָה". רש"י: "לכך נכתב שנה בכל כלל וכלל, לומר לך שכל אחד נדרש לעצמו: בת ק' כבת כ' לחטא, מה בת כ' לא חטאה, שהרי אינה בת עונשין, אף בת ק' בלא חטא…". שרה הגיבורה, שעמדה לבדה מול פרעה ומול אבימלך כשנלקחה בעל כורחה, ונתנה גיבוי מלא לאברהם, זו אותה שרה שהציעה לאברהם להיבנות מהַגָר כשנוכחה שאיננה יכולה ללדת. מעשה אימהות, סימן לבנות.
אחת מבנות ישראל הגיבורות, שהצילה אלפים אך לפני כ-80 שנה, היא גיזי פליישמן מסלובקיה. צ'כוסלובקיה נפלה ברשתם של הנאצים כמעט ללא קרב במרץ 1939, אחרי הפקרתה בידי בריטניה וצרפת בוועידת מינכן. הנאצים השכילו להפריד בין צ'כיה וסלובקיה ומיד עם כניסתם למדינה המשוסעת החלו להתאכזר ביהודים. באוקטובר 1940 הוקם 'מרכז היהודים' בסלובקיה וגיזי עמדה בראש מחלקת העלייה. עם כניסתה לתפקיד הצליחה לסייע ל- 326 יהודים מפראג שהיו כלואים במחנה סוסנוביץ' בפולין לחזור לסלובקיה. היא שכנעה את השלטונות הסלובקים לדרוש שיעבדו לטובת סלובקיה ולשכנם במחנה עבודה בארצם. רובם ניצלו והצליחו להגיע לא"י.
באביב 1942 החלו הנאצים בפעולות הרצח השיטתיות עפ"י 'תכנית ואנזה' גם בסלובקיה. יהודים נשלחו בהמוניהם למחנות השמדה. בקרב יהודי המקום התגבשה 'קבוצת עבודה' שפעלה להצלת יהודי סלובקיה באמצעות שוחד לפקידים סלובקים ואנשי S.S.
יהדות סלובקיה הייתה ברובה יהדות אולטרה- אורתודוכסית. הרבנים חששו תחילה לשתף פעולה עם קבוצה חילונית. ברם, על גיזי פליישמן הם סמכו. גיזי הייתה קרובת משפחתו של הרב אונגר מחשובי הרבנים. בנוסף, גיזי הוכיחה לרב כי חברי הקבוצה פועלים לעזור לכל יהודי, ללא הבדל השקפה. הרב השתכנע ושלח לקבוצה את חתנו הרב ויסמנדל. גיזי, במנהיגותה השקטה והנמרצת איחדה בין פעילי 'החלוץ' החילונים, יהודים ניאולוגים, מתבוללים ואורתודוכסים. הרב ויסמנדל הגה את רעיון השוחד וגיזי חילקה את התפקידים. לכל משוחד הוצמד מישהו שיכול היה להתקרב אליו.
הרעיון שהוצע לגרמנים היה- להקים מחנות עבודה מיוחדים עבור יהודים שאינם עובדים בסלובקיה, במקום לשלחם לפולין. פתרון שיועיל לכלכלתם. להצלחת התוכנית היה צורך לשחד את הנאצי ויסליצני, מקורבו של אייכמן. גיזי שכנעה את חבריה לשלוח למשימה יהודי מתבולל שהחברים לא נתנו בו אמון, אך היה מקורב לויסליצני.

נציג אחר נשלח לשכנע את ד"ר אנטון ואשק ראש מחלקה במשרד הפנים הסלובקי. ואשק היה ידוע כהולל ומהמר ולשם כך היה זקוק לכסף רב. הוא אכן השתכנע לעזור תמורת סכום קבוע בכל חודש. התשלום המסודר מנע ממנו להפר את החלטתו. ויסלצני, לעומתו, היה נאצי חמדן ולא אמין, אך גם הוא השתכנע כשקיבל את התשלום הראשון בסך 25,000 דולר, ועצר את המשלוחים למחנות ההשמדה. התשלום השני בושש לבוא. גיזי גייסה את כל מי שיכלה, מארגון הג'וינט ועד ליהדות שוויץ. חיפשו וחיפשו ולבסוף נמצא התורם, דיולה דינק, סוחר חרדי, שתרם מהונו הפרטי.
במשך כשנתיים נעצרו המשלוחים והצלחה זו עודדה את חברי הקבוצה לתכנן תוכנית גדולה יותר ומקיפה יותר- "תוכנית אירופה", להצלת כלל יהדות אירופה. הם הציעו את הרעיון לויסליצני והוא פנה לאייכמן שפנה להימלר. הנאצים החמדנים דרשו סכומי עתק במטבע זר ובמזומן. דרישות אלה היו מעבר לגבול היכולת של חברי הקבוצה. גיזי וחבריה לא התייאשו וניסו בכל כוחם להשיג את הכסף. גיזי עצמה יזמה פגישות עם הנאצים, תוך שהיא מתעלמת מהסכנה הכרוכה בדבר. במהלך המגעים אף נעצרה. בזמן מעצרה נעשה ניסיון לשחד את הממונים ולאפשר את יציאתה מסלובקיה. גיזי סירבה להציל רק את עצמה. לאחר זמן, הוחזרה לעבודה במחלקת העלייה.
לאחר השתלטות ה-S.S ישירות על סלובקיה, באוגוסט 1944, נכנסה גיזי לגוב האריות וביקשה להיפגש עם הנאצי ברונר כדי לשכנעו להימנע מחידוש הגירושים. למרבה הצער, אנשי ה-S.S שערכו מצוד אחר חבריה, מנעו את המפגש ותפסו אותה. היא נשלחה לאושוויץ יחד עם הוראה מפורשת: 'שיבתה אינה רצויה'. ואכן מיד עם הגיעה נרצחה גיזי לפני שמלאו לה 50. הי"ד.
Yaakovspok1@gmail.com.
