פרשות השבוע מספקות לנו פגישות ואירועים מרתקים ודרמטיים, שיש בהם כדי לספר וללמד לא רק לשעתם אלא להוות אב טיפוס ודגם לדורות רבים. אחד מהאירועים הדרמטיים הללו הוא סדרת המפגשים בין פרעה מלך מצרים לבין משה רבנו, מנהיגם של ישראל. אין לך מפגש עם דמויות כל כך שונות זו מזו מכל בחינה שהיא.
משה מייצג מיעוט שנמצא בגלות ובעבדות, ופרעה מייצג אימפריה שלטת. משה כולו ענווה, ופרעה כולו גאווה. משה כולו אמונה, ופרעה כולו כפירה. משה מדבר רוח, ופרעה מדבר כוח. משה מדבר על 'מאז ולתמיד', ופרעה מדבר על 'כאן ועכשיו'. משה מדבר חזון, ופרעה מדבר ריאליה. משה מדבר ערכים, ופרעה מדבר פוליטיקה. משה מדבר שליחות, ופרעה מדבר כפייה. משה מדבר חירות, ופרעה מדבר עבדות.
שתי הדמויות הללו הן אב טיפוס של שני דגמים של מנהיגות, שהיו נוכחים בעולם מאז ומעולם. משה הוא האב טיפוס של המנהיג שכולו שליחות וענווה. את הכוח שלו הוא שואב מההתבטלות שלו כלפי המשלח, והידיעה שהוא אין לו משל עצמו כלום. מנהיג מהסוג הזה פועל כשליח, כשליח הציבור, הרעיון והערכים. מהותו היא שליחות, הענווה איננה חיצונית לו ואיננה תרגיל ביחסי ציבור. כאשר הוא נתקל בעוולה, כאשר מישהו מכה ומתעלל במישהו אחר, הוא לא יכול לשתוק ולהישאר אדיש, ולא משנה לו מה המחיר שהוא ישלם.

jehyun-sung
פרעה הוא בדיוק ההיפך: לא הוא השליח של עמו, אלא התפקיד של עמו הוא לעשות את רצון מנהיגו. מנהיג מהסוג הזה בונה את כוחו על אגו, פולחן אישיות, עוצמה וכוחניות. למנהיג שכזה אין אלוהים כי הוא בעצמו אלוה. מנהיג שכזה יהיה מוכן להקיז את טיפת דמם האחרונה של אנשיו והעיקר שלא יוותר, ייסוג ויודה בטעות.
במציאות חיינו, אנחנו מוקפים במנהיגים מהדגם הכוחני. מנהיגי האגו, שמילת המפתח השגורה על לשונם היא אני ואני. אלו מנהיגי כוח, רודפי השררה, הרייטינג והלייקים, הצמודים לסקרים ומדקלמים דפי מסרים שהוכתבו להם על ידי יועציהם האסטרטגיים, שאצלם אין 'סתם' מילה או דעה. הכל מכוון ומתוזמן.
לצורך הפרוטוקול ההיסטורי, כדאי שנזכור שאת מהלך יציאת מצרים ושחרור העם מעבדותו הוביל דווקא משה רבנו, הזקן וכבד הלשון, ולא פרעה הכריזמטי ומלא האגו והמגלומניה, שבשורה האחרונה מוביל את עמו ואת צבאו לקריסה, לאבדון ולטביעה בים. אולי זו גם אחת התובנות שעולות מפרשות השבוע: מה מעוללים דיקטטורים לעמם, ומי זה המצליח להוציא את עמו מעבדות לחירות. את העם היהודי לדורותיו ולתפוצותיו יובילו לחירות ולעצמאות אמת רק מנהיגים שמהותם ענווה, ותודעתם שליחות.