המסדרונות בכנסת רוחשים השבוע מתחת לפני השטח, כשחלק מחברי הקואליציה נאבקים לשמר את יציבות הממשלה ולמנוע את קריסתה, בעוד אחרים מאיימים לפרק את החבילה.
ביו"ש, לעומת זאת, העיניים נשואות אל מעבר לקו הירוק, שם ההתיישבות ממתינה לצעדים היסטוריים שלא מגיעים. כחמישה חודשים לאחר כניסתו של דונלד טראמפ בפעם השנייה לתפקידו כנשיא ארה"ב, היו מצפים ליותר. למרות הישגים משמעותיים, כמו תוכניתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להכשיר 22 נקודות התיישבות, כולל חומש ושא-נור, יש החשים כי הקצב איטי מדי. ללא הכרזה על ריבונות, התקופה הזו – שנתפסת כחלון הזדמנויות נדיר – עלולה להתפספס. גורמים בהתיישבות, שפעלו במרץ מול החרדים ומול יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, לייצב את הקואליציה, מבינים כי קריסת הממשלה תסכל את שאיפותיהם. "זו תקופה היסטורית", אומר גורם בכיר בהתיישבות, "אבל בלי צעדים נועזים, נחווה פספוס אדיר". המטרה ברורה: ריבונות, כמעט בכל מחיר.

אך בעוד ההתיישבות דוחפת קדימה, ממשלת ישראל נקלעת למשחק כפול מסוכן. בשבוע שעבר חשף שר הביטחון לשעבר אביגדור ליברמן כי ישראל מחמשת מיליציות ברצועת עזה, בראשן חמולת אבו שבאב, כחלק ממאמץ להחליש את שלטון חמאס. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנאלץ לאשר את הדברים לאחר שעות, הודה כי המהלך נעשה ללא דיון בקבינט המלא. יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה, לא הסתיר את קשריו עם הרשות הפלסטינית, וטען כי אנשיה מאבטחים את מתחמו ברפיח. המהלך הזה, שנועד למנוע שליטה מלאה של חמאס בעזה, מציב את נתניהו בסתירה להצהרותיו כי לא יחליף "חמאסטן" ב"פתחסתן". התיאומים הביטחוניים ההדוקים עם הרשות, שממשיכים להתקיים ואף הוכיחו יעילות במעצר פעילי חמאס ביו"ש במבצעים קודמים, מעצימים את הדיסוננס. ממשלת ישראל, שקיבלה החלטה רשמית שלא להקריס את הרשות הפלשתינית, פועלת בניגוד לעמדותיהם הנחרצות של סמוטריץ' ושרים נוספים, שרואים בה איום ודורשים את חיסולה.
בזירה הבינלאומית, מחמוד עבאס (אבו מאזן) ממשיך לפעול. במכתב ששלח לנשיא צרפת עמנואל מקרון וליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, לקראת ועידה בנושא עתיד הפלסטינים, הוא הציג עמדות חריגות. לטענת הצרפתים, אבו מאזן כתב כי הוא מביע תמיכה בהנחת נשקו של חמאס, שיגר גינוי למתקפת 7 באוקטובר וקריאה לשחרור מיידי של החטופים. לשכת מקרון טענה כי אבו מאזן הביע "התחייבויות קונקרטיות" לקידום פתרון שתי המדינות – מהלך שנועד לחזק את מעמד הרשות בעיני הקהילה הבינלאומית.
הממשלה עומדת כעת בצומת קריטי. ההתיישבות, שרואה ברשות הפלשתינית איום תודעתי ואסטרטגי, דורשת הכרעה ברורה לטובת ריבונות, במיוחד לאור התמיכה מממשל טראמפ. אך המשך החימוש של מיליציות הקשורות לרשות והתיאומים הביטחוניים מחזקים אותה בעל כורחה.
סמוטריץ' הזהיר כי "הטרור מונע מתקווה", והחשש הוא שחיזוק הרשות יעודד את שאיפותיה לשלוט לא רק ביהודה ושומרון, אלא גם בעזה. נוכח האירועים, המשחק הכפול מול הרשות מגיע לנקודה קריטית שתקבע את עתיד ההתיישבות ואת יחסי ישראל עם הפלסטינים לשנים קדימה.