יש אנשים שטוענים שהם אינם מאמינים בהשגחה פרטית, משום שלדבריהם "הם לא רואים אותה". נראה להם כאילו חייהם מתנהלים בצורה מקרית ועיוורת, על פי חוקי הטבע וההסתברות, והם אינם רואים כל יד מכוונת.
השאלה המתבקשת היא – מה בדיוק הם מצפים לראות? אי אפשר לקבוע שלא רואים משהו, אם לא מגדירים קודם איך הוא נראה, כדי שניתן יהיה לקבוע באיזה כלים לחפש אותו וכיצד לזהות אותו. באותה מידה יכול מישהו לומר שהוא לא מאמין באלוקים, משום שצפה בטלסקופ לשמים ולא ראה אותו… הציפיות במקרה זה הן כמובן שגויות: אלוקים אינו משהו שניתן לראות בטלסקופ, ולכן העובדה שתצפית כזו לא איתרה אותו אינה מערערת את קיומו כלל.
אז מה לגבי ההשגחה? אותם אנשים הם כנראה בעלי תפיסה נאיבית, לפיה השגחה פירושה שכל מי שנראה כצדיק יהיה לו תמיד רק טוב, מי שנראה כרשע יהיה לו תמיד רק רע, וכל תפילה תיענה מיד. אם זוהי ההשגחה, אכן לא רואים אותה בדרך כלל. אלא שתיאור זה מתאים אולי לסרט של דיסני, לא להשגחה כפי שהיא מתוארת במקרא ובדברי חז"ל. הללו עמדו על כך שמערכת השיקולים האלוקית מורכבת ונעלמת, ואף אדם אינו יכול להבינה עד תומה. דוגמא הממחישה זאת היא המדרש על ר' יהושע בן לוי שנלווה לאליהו הנביא, וראה אותו עושה מעשים שנראים לגמרי לא צודקים: על העניים הצדיקים התפלל שפרתם תמות, על העשיר הקמצן התפלל שייבנה הקיר שנפל לו, וכן הלאה. ר' יהושע לא היה מסוגל להבין זאת, ורק כאשר הסביר אליהו את הדברים התגלה הצדק שבהם. בדומה לכך מסופר בגמרא על צדיקים שנענשו משום שה' מדקדק איתם כחוט השערה, על רשעים שזכו לגמול בשל מעשה טוב קטן שעשו, וכן הלאה.
לשלול את קיום ההשגחה משום ש"לא רואים אותה", זה כמו לשלול את קיומו של כוח המשיכה משום שמטוסים וציפורים "מפריכים אותו" – עובדה שהם לא נופלים! אולם החכם מבין שכמו בפיזיקה, גם בהשגחה מדובר במערכת מורכבת שהאדם הפשוט אינו יכול להבין, ואף על פי כן היא פועלת במדויק. מוטב להיות ענווים ולהבין שאנו רואים רק חלק קטן מהתמונה, במקום להכחיש הכל.
(בשלח תשפ)
איך נראית השגחה
השארת תגובה