כשרות הקוקה קולה מסעירה את עולם הכשרות שנים רבות. הקושי לקבל מידע אמין בנושא זה נובע מהסודיות שעליה שומרים בחברת קוקה קולה. רק בודדים בצמרת החברה יודעים את המתכון המלא, אך כדי להפתח לשוק הכשר החליטו בחברה לחשוף אותו בפני שני נותני ההכשר היחידים המפקחים על מפעלי קוקה קולה ברחבי העולם – הOU ומערכת הכשרות של הרב לנדא. המידע שלהלן נכתב לאור שיחות מעמיקות עמם בנושא.
רבים סבורים שמן הסתם רכיבי הקוקה קולה אחידים בכל העולם, וכנראה שאין הבדל בין הבקבוקים הכשרים לשאר הבקבוקים. הנחה זו איננה נכונה. במפעלי הייצור של קוקה קולה ישנה מחלקה כשרה שחומרי הגלם שבה אינם זהים לאלו שבשאר קווי הייצור. אך איך זה יתכן? והלא טעם קוקה קולה אינו שונה ברחבי העולם?
ישנם חומרי גלם שמופקים ממקורות שונים, מן החי, מן הצומח, מענבים וכדומה. הידוע מביניהם הוא הגליצרין, חומר ממתיק ומסמיך שמעורב בתמציות הטעם של הקוקה קולה. לצורך הייצור הכשר משתמשים בתמציות שבהן גליצרין כשר מן הצומח, לעומת זאת בשאר הייצור חברת קוקה קולה סרבה להתחייב להימנע מלהשתמש בגליצרין מן החי (למרות שבכך הם מרחיקים את הצמחונים והטבעונים, שמספרם בעולם גבוה פי כמה מהצרכנים הכשרים…). הגליצרין הוא רק דוגמא אחת לחומרי הטעם והצבע שדורשים מעקב ופיקוח מתמיד.
בנוסף, חומרי גלם רבים נרכשים ממפעלי ייצור חיצוניים ותנאי הייצור במפעל משפיעים על כשרותם: קווי ייצור שמשמשים לסירוגין לחומר שאינו כשר, או שמחוממים במערכת קיטור שמשותפת מאכלים שאינם כשרים. לדוגמא: אחד מהמרכיבים הדומיננטיים במשקה קוקה קולה הוא הקרמל. בצרפת ישנו מפעל גדול בו מייצרים קרמל חלבי, כמובן שבקוקה קולה לא משתמשים בו (מחמת האלרגנים), אך גם קרמל פרווה שמיוצר באותו המפעל אינו כשר לפי ההלכה. מפעלי הייצור שמהם מקבלים את חומרי הגלם אינם קבועים והדבר תלוי במשתנים רבים: בהחלטות של ממשלות על סבסוד או מיסוי, אקלים ומזג אויר במדינות שונות, מחירים של חברות שינוע סחורות, מגפות ועוד. לצורך הייצור הכשר ישנו מעקב אחר מקורות הייצור, ולעיתים מתבצעת הכשרה במפעלים מסוימים כדי לייצר את חומר הגלם הכשר.
לסיכום: כשיש ספק לפנינו מנחה אותנו ההלכה ללכת לפי 'עד אחד נאמן באיסורים'. לאור זאת אין כל היתר להתעלם מהתרעתם על כך שהקוקה קולה זקוקה להכשר בכל העולם.
(משפטים תשפ)
קוקה קולה
השארת תגובה