האדם מושפע כידוע מהחברה בה הוא גדל, ומחשבותיו ותפיסת עולמו מעוצבים על ידה. בימינו, בדור האינטרנט והכפר הגלובלי, החברה שמעצבת אותנו אינה מורכבת רק מהורינו, מורינו והאנשים שבסביבתנו הקרובה, אלא מזרמים תרבותיים השוטפים אותנו מכל רחבי העולם, ומאמריקה ואירופה בפרט. הצפת המידע והחשיפה המוגברת לתרבויות ולצורות חיים שונות היא מציאות שהאדם עדיין לא למד להתמודד איתה כראוי. כמו בן הכפר שמגיע לראשונה לעיר הגדולה ועומד משתאה לנוכח נפלאותיה, כך עומד האדם מול המרחבים החדשים שנפרסים מולו ואין לו כלים להכיל אותם.
הפוסט-מודרניזם הוא אחת התגובות שהתפשטו בעולם בעקבות אותו שטף מידע וחוויות. במקום לנסות ולברר את האמת מתוך שלל האפשרויות, או לנסות ולהרכיב אותן לתמונה אחת גדולה, מבטא הפוסט-מודרניזם תחושה של ייאוש, אבסורד והכחשת עצם קיומה של אמת כלשהי. למה לטרוח ולפתור את המשוואה המסובכת אם אפשר פשוט לטעון שמתמטיקה היא חסרת משמעות? למה לחשוב על דרך ליישב את הסתירות והמחלוקות, אם אפשר לטעון שאם כל אחד אומר משהו אחר, סימן שאף אחד לא צודק ואין שום אמת בעולם כלל? וכך הולכת האנושות ושוקעת בביצה אפרורית בה אין אמת, אין ערכים מוחלטים, אין הבדלים בין אדם לאדם ובין עם לעם, והכל מעורבב ודהוי וחסר משמעות. ההתנהלות הופכת להיות תועלתית גרידא, כאשר הרדיפה אחר הנאות ושיפור איכות החיים דוחקת מפניה שאיפות להתעלות, התקדמות ואידיאליזם.
לנוכח מציאות זו, הנה כמה תרגילים מחשבתיים ומעשיים שמומלץ לתרגל בקביעות כדי לשמור על בריאות נפשית ומחשבה חופשית, שאינה נכנעת לשטיפת המוח הפוסט-מודרנית:
1. האמינו בדברים גם ללא הוכחות מדעיות או לוגיות, פשוט כי הם נראים משכנעים. הפוסט-מודרניזם דורש הוכחות מוחלטות לכל טענה, ובהעדרן של כאלה הוא כופר באמיתותה ומתייחס אליה כאל דמיון או "נרטיב" סובייקטיבי ותו לא. דחו את הגישה הזו והיו נכונים להאמין באמונה שלמה גם כשאין הוכחות חד משמעיות. האמת אינה זקוקה להוכחות כדי להתקיים.
2. הימנעו מהנאות מסוימות, אפילו שהן לא מזיקות לאף אחד, פשוט כדי לתרגל משמעת עצמית. בעולם פוסט-מודרני הכל מותר כל עוד אינך פוגע באחרים (למה לא בעצם?). גישה כזו מובילה לנהנתנות, התבהמות וניוון. אמרו לעצמכם שזה שמשהו אינו מזיק ואפילו נעים, זו לא סיבה לעשות אותו, ולעומת זאת שליטה עצמית ואיפוק הם תמיד מועילים.
3. השתייכו לקבוצה מסוימת, עם כללים ומוסכמות משלה, פשוט כדי להתבדל מהעדר ולהיות ייחודי. לא כולם צריכים להיות אותו דבר; אל תהיו סתם חלק מ"האנושות" אלא גבשו לעצמכם זהות משפחתית, שבטית, לאומית, דתית וכדו'.
4. הגדירו ערכים מסוימים כטובים או רעים באופן אובייקטיבי ומוחלט, ושיפטו לפיהם מעשים ואנשים, פשוט כדי להראות שיש ערכים מוחלטים בעולם חוץ מ"חיה ותן לחיות". אמת, צדק ומוסר אינם סתם המצאה אלא מציאות – לימדו לזהות אותה ולפעול בהתאם.
5. עשו מעשים מסוימים, בלי שום תועלת מוחשית שיוצאת מהם, פשוט כדי לזכור ששיקולי תועלת הם לא הסיבה היחידה לפעולה. אל תהיו סתם "פה מהלך" כמו פאקמן שרודף כל היום אחרי הנאות ורווחים.
אם אתם יהודים דתיים, הרי שיש לכם כבר דרך מוכנה לתרגל את הטכניקות הללו. היהדות הצליחה לשמור על עצמה כאי של שפיות גם בתקופות בהן היה העולם שטוף בשיגעונות אליליים, כפרניים ואידיאולוגיים למיניהם, בין היתר בזכות אמונתה הבלתי מתפשרת באמת מוחלטת וערכים מוחלטים שאין לחרוג מהם גם אם היא עומדת מעבר אחד וכל העולם עומד מהעבר השני. לעומת זאת, אם הדברים נראים לכם מסוכנים ומטורפים, כנראה שהחשיבה המערבית כבר השתלטה עליכם לחלוטין. במקרה כזה, יש לכם סיבה יותר טובה לתרגל משהו אחר חוץ ממנה…
(ויקהל תשעו)
בריאות נפשית בעולם פוסטמודרני
השארת תגובה