אבות ב', ב'
"רַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּנוֹ שֶׁל רַבִּי יְהוּדָה הַנָּשִׂיא אוֹמֵר: יָפֶה תַּלְמוּד תּוֹרָה עִם דֶּרֶךְ אֶרֶץ, שֶׁיְּגִיעַת שְׁנֵיהֶם מְשַׁכַּחַת עָוֹן. וְכָל תּוֹרָה שֶׁאֵין עִמָּהּ מְלָאכָה, סוֹפָהּ בְּטֵלָה וְגוֹרֶרֶת עָוֹן. וְכָל הָעֲמֵלִים עִם הַצִּבּוּר, יִהְיוּ עֲמֵלִים עִמָּהֶם לְשֵׁם שָׁמַיִם; שֶׁזְּכוּת אֲבוֹתָם מְסַיַּעְתָּן, וְצִדְקָתָם עוֹמֶדֶת לָעַד. וְאַתֶּם, מַעֲלֶה אֲנִי עֲלֵיכֶם שָׂכָר הַרְבֵּה כְּאִלּוּ עֲשִׂיתֶם" (אבות, ב', ב').
רבן גמליאל היה הנשיא האחרון, ששמו נזכר במשנה בין התנאים. נשיאותו (משנת 225, לערך) ארכה כעשור ובמהלכה הדרדרה האימפריה הרומית. תקנות, גזרות והנהגות שתיקן באו להקל, בין היתר, על החקלאים המתמודדים עם אתגרי שנת השמיטה. כמו כן, לתפישתו, יש מקום ליציאה חלקית לחיי פרנסה, לצד לימוד התורה (מתוך הספר "חכמים", לרב בנימין לאו).
כהמשך למשנה הקודמת, גם משנה זו מתווה "דרך", אורח חיים ראוי המרחיק אדם מחטא.
"יָפֶה תַּלְמוּד תּוֹרָה עִם דֶּרֶךְ אֶרֶץ, שֶׁיְּגִיעַת שְׁנֵיהֶם מְשַׁכַּחַת עָוֹן". מילת מפתח והנחת יסוד מצטנעת בדברי רבן גמליאל: יגיעה. לתפישתו הן בזירת לימוד התורה והן בזירת המלאכה, מונחת חובת היגיעה – השקעת המאמץ.
במאמרו "אל תגידו להם שהם חכמים" (Ynet 2016), מתאר פרופ' יורם יובל, ממצאי מחקרים לפיהם ישנו מתאם שלילי בין קבלת מילות שבח, על הישגים ואינטליגנציה, לבין רמת המוטיבציה, השקעת מאמץ והצלחה בביצוע מטלות קשות יותר.
מסתבר כי משוב כגון: את/ה "חכם", "אלוף" וכד', בתום ביצוע משימה, מוביל לא אחת לחשש להתמודד עם משימות מאתגרות נוספות, שמא יאבד "כתר" ההצלחה, עמדת הבלתי מנוצח/ת… לעומת הנ"ל, משוב כגון "ניכר שהשקעת מאמץ", הנאמר בתום השלמת משימה, מוביל להמשך התמודדות והשקעת מאמץ ולעיתים אף להצלחה רבה יותר במשימה.
על אף העובדה שההצלחה נמדדת בעולמנו על פי הישגים ולא בהתייחס למאמץ, אומר פרופ' יובל, יש לקחת בחשבון כי היא תלויה במשתנים רבים נוספים, שאינם בהכרח בשליטתנו. ובעוד, שלא בטוח שנוכל לשחזר את ההישג שלנו בהתמודדות הבאה, את המאמץ ניתן (וראוי) לשחזר.
יגיעה – משכחת עוון, כך קבע רבן גמליאל וחיזק, לצד ההישגים, את המאמץ וההשתדלות בהתמודדות עם אתגרים. המאמץ, הוא מלמדנו, מכוון את האדם במדויק אל יעדיו וערכיו. בעוד ה"שובע" ו"חותמת" ההישג: ה"חכם" ו"המבוסס כלכלית", עשויים להביא להחטאתם.
לתגובות, naomieini1@gmail.com
(פקודי תשפ"ב)