באיזה שלב בדיוק איבדנו את האמונה התמימה שאפשר לגרום לילדים שלנו להיות מאושרים גם כאן בארץ, בטבע; בשבילים, בטיולים?
זו הייתה שיחה תמימה בחדר מורים. חבר שלי, מחנך כיתה ח' אמר לי שהשנה הוא ואשתו כנראה ייאלצו לוותר על החופשה היחידה שהם תכננו לעשות בחנוכה:
"לא נוכל להרשות לעצמנו גם להפיק לילדים שלנו את כל אירועי חנוכה וגם לצאת לחופשה", ואז הוא סגר את דלת התא שלו ואמר לי: "יש לך מושג כמה עולה כרטיס אחד לפסטיגל? לכל הילדים שלנו? וזה עוד בלי לדבר על לחמניה עם נקניקייה או קולה שעולה כמו כרטיס טיסה לקפריסין. וואלה, עוד ללא שדדתי בנק או עברתי להייטק".
ואז, המחנכת של כיתה ט' התערבה בשיחה ואמרה לו:
"אתה יודע מה הבעיה שלך? שסף הריגוש של הילדים שלך הוא פסיכי לגמרי. מטורף. הרגלת אותם שרק עם זיקוקי הדינור של 'היכל מנורה מבטחים' והנצנצים הם יוכלו להרגיש איזו חוויה ממופע חנוכה. זה כל כך הרסני. בדיוק מהסיבה הזו אני לא רוצה לקחת את הילדים שלי לחו"ל. רק זה מה שחסר לי, שיתרגלו לחשוב שרק אם עוברים את הטרמינל של נתב"ג אפשר להיות מאושרים".
הסתכלתי עליה. הכרתי אותה בתור אישה חכמה ומרשימה אבל הפעם הדברים שלה ממש נכנסו לי ללב.
נזכרתי איך שבחנוכה שעבר עברנו בגן סאקר ולהפתעתי ראיתי מאות ילדים חרדים משחקים בהתלהבות נעורים במתקני השעשועים שעיריית ירושלים הציבה לרווחת התושבים. הם הצטיידו באוכל מהבית ולפי ההנאה, ההתלהבות והמבט הנוצץ בעיניים שניכרו על סך הילדים האלו, נראה שזה ממש לא מעניין אותם שסך כל הבילוי שלהם מסתכם בשלושים שקלים, וגם זה למי שממש רצה להתפרע וקנה לילדים שלו ארטיק קרח.
הילדים האלו נראו לא פחות מאושרים מילדים שהרגילו את סף החוויה שלהם להופעות פירוטכניקה בעלות של מאות שקלים, אחרת, בשביל מה בכלל לקום בבוקר ומי בכלל רוצה להיות בדבר המשעמם הזה?
המחנכת של ט' המשיכה לספר לנו: "אתה יודע מה עשינו? לקחנו את כל הילדים לקמפינג בחניון ליד הכינרת. מקום שיש בו חשמל, מים ומקלחות אבל מעבר לכך אתה לגמרי ברשות עצמך. אמרתי להם שהשנה אנחנו הולכים לתת להם משהו יותר מרגש ומסעיר מהופעה ב'מנורה מבטחים'. השנה אנחנו הולכים לתת להם את אבא ואמא. כולנו הולכים לשם בשבילם. בלי סמארטפונים. עם פינג'ן על האש ושמיים זרועי כוכבים. השנה הם יקבלו את 'פסיטגל טבע".
"ו…", שאלתי. "זה עבד?".
"אני ובעלי היינו מופתעים עד כמה", השיבה. "הילדים ממש זרמו איתנו והתמסרו לחוויה. מבחינתם הם סוף סוף קיבלו זמן איכות עם ההורים שלהם, זה שהם רודפים אחריו כל השנה. עבר הרבה זמן מאז שהצלחנו ליהנות ככה כמשפחה".
הסתכלתי עליה וחשבתי על כל הפעמים שהייתי שואל לפני שנים את התלמידים שלי בכיתה: "מה עשיתם בחנוכה?". ורובם היו מצביעים ואומרים שהם היו בחופשת סקי באוסטריה, במילאנו ובשאנז אליזה בצרפת ושאלתי את עצמי באיזה שלב בדיוק איבדנו את האמונה התמימה שאפשר לגרום לילדים שלנו להיות מאושרים גם כאן בארץ, בטבע; בשבילים, בטיולים, בין פריחת הנרקיסים. באגמון החולה. בזריחות של מצדה.
וכל מי ששכח איך נראים ילדים שנהנים מהדברים הפשוטים ביותר וסף הריגוש שלהם מאפשר להם עדיין לחוות את הילדות כמו שהיינו חווים אותה פעם, עם תחרויות גוגואים מרתקות… יותר ממוזמן לקפוץ ל'גן סאקר' ולשמוע את צחוק הילדים המתגלגל ואת האושר שקורן להם מהפנים, ומראה לכולם שיש ילדים שעדיין מתרגשים מנסיעה ברכבת ומצליחים לגמוע את החיים עם קשית, גם אם החוויה פשוטה וזולה ולא עולה עשרים וחמישה שקלים ליחידה, לא כולל בקבוק קולה בחמישה עשר שקלים.
ולטובת ההורים שעדיין לא הבינו איך העסק עובד: זה לא באמת משנה מה אתה חווה. מה שמשנה זה איך משווקים לך את זה.
(מקץ תשפ"ג)