הבדידות היא אחת הסיבות המרכזיות לפנייה לקבלת עזרה נפשית
אבות ג', ד'
"רַבִּי חֲנִינָא בֶּן חֲכִינַאי אוֹמֵר: הַנֵּעוֹר בַּלַּיְלָה, וְהַמְּהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ יְחִידִי, וְהַמְּפַנֶּה לִבּוֹ לְבַטָּלָה, הֲרֵי זֶה מִתְחַיֵּב בְּנַפְשׁוֹ".
משנתנו מתארת מצבי סיכון אפשריים המאיימים על גופו ונפשו של אדם. מצבים אלו יכולים להיות תוצאה של בחירה אקטיבית בהתנהלות או דרך חיים, אולם לעיתים הם מהווים דווקא סימפטום וערוץ לביטויה של מצוקה נפשית.
הַנֵּעוֹר בַּלַּיְלָה – מחקרים מצביעים על כך שלחץ נפשי הנחווה בזירות חיים, כגון במקום העבודה, במשפחה ובמסגרת מערכות יחסים, מהווה זרז להופעתן של תגובות פיזיולוגיות במערכת האנדוקרינולוגית (הורמונאלית), במערכת החיסונית, במוח ובמערכת העצבים. תגובות לחץ "מתורגמות", בין היתר, לעוררות יתר, הנקשרת עם נדודי שינה (מתוך אתר: אינסומניה).
וְהַמְּהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ יְחִידִי – הבדידות היא אחת הסיבות המרכזיות לפנייה לקבלת עזרה נפשית, כך עולה מדו"ח עמותת ער"ן לשנת 2022, שהוגש בימים אלה לנשיא המדינה ורעייתו. במסמך מצוין כי בנוגע ל-28% מסך הפניות השנתי (כלומר לגבי 84,247 פניות), צוינה בדידות קשה כסיבה הראשית לפניה. נוכחותה נמצאה גם בפניות אחרות (מאתר Ynet, 2/1/2023).
וְהַמְּפַנֶּה לִבּוֹ לְבַטָּלָה – תחושת שעמום נתפסת בדרך כלל כחוויה יום-יומית בסיסית ביותר, כזו שאינה בעלת השלכות כבדות משקל. עם זאת, ישנם מצבים (סגרי הקורונה הדגימו זאת באופן קיצוני) בהם השעמום הופך למעגל סבוך, המערב תחושות של ריק, תסכול ואף דיכאון. בעת שעמום נסבול לעיתים גם מיכולת ריכוז מוגבלת, חוסר עניין במתרחש סביבנו ותחושות אפטיה, מותשות, עצבנות וחרדה. אלו עלולים להוביל לבעיות פסיכולוגיות אחרות ולתנודות משמעותיות במצב הרוח. ערוץ נוסף להבנת תופעת השעמום, יחשוף כי לעיתים השעמום משמש, באופן בלתי מודע, מנגנון הגנה מתחושות מאיימות וקשות עבורנו להתמודדות, כגון: חשש, חרדה, כעס, חוסר בטחון, בדידות ועצב (מתוך: בטיפולנט, 6/2020).
הסובל ממצוקה, מִתְחַייֵּב בְּנַפְשׁוֹ במובן זה, שתפקודו הפיסי והרגשי מוטה לכף חובה והוא מצוי בסכנת אובדן שפיות/חיים מוחשית. ואולם, לא פחות מכך, חברה אשר אינה רגישה דיה על מנת לאתר את חבריה המצויים במצוקה נפשית ולהגיש להם סיוע, היא המתחייבת בנפשה ועליה לתת על כך את הדין ולהשתפר! יש עוד הרבה מה לעשות!
ליצירת קשר עם עמותת ער"ן (עזרה ראשונה נפשית אנונימית): https://www.eran.org.il/ , 0768844400 או בטל': 1201.
לתגובות: naomieini1@gmail.com
(שמות תשפ"ג)