ארגונים רבים מתמודדים עם השאלה- האם עדיף צוות צעיר או מבוגר?
לאחר חנוכת המשכן המתוארת בפרשת נשא, פרשת בהעלותך מתארת את עבודת הקודש של הכהנים והלויים. הפסוקים מתייחסים גם לגיל העבודה:
"וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר. זֹאת אֲשֶׁר לַלְוִיִּם מִבֶּן חָמֵשׁ וְעֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה יָבוֹא לִצְבֹא צָבָא בַּעֲבֹדַת אֹהֶל מוֹעֵד. וּמִבֶּן חֲמִשִּׁים שָׁנָה יָשׁוּב מִצְּבָא הָעֲבֹדָה וְלֹא יַעֲבֹד עוֹד. וְשֵׁרֵת אֶת אֶחָיו בְּאֹהֶל מוֹעֵד לִשְׁמֹר מִשְׁמֶרֶת וַעֲבֹדָה לֹא יַעֲבֹד כָּכָה תַּעֲשֶׂה לַלְוִיִּם בְּמִשְׁמְרֹתָם".
הפרשנים מזהים קושי בפסוקים. כאן מופיע כי הלויים מתחילים את עבודתם בגיל 25, בעוד בפרשת נשא נאמר- "מִבֶּן שְׁלֹשִׁים שָׁנָה וָמַעְלָה עַד בֶּן חֲמִשִּׁים שָׁנָה תִּפְקֹדנ אוֹתָם כָּל הַבָּא לִצְבֹא צָבָא לַעֲבֹד עֲבֹדָה בְּאֹהֶל מוֹעֵד". אז מתי הלויים מתגייסים לעבודה, בגיל 25 או בגיל 30?
כשמתעמקים בפסוקים ניתן לזהות את ההבדל. מגיל 25 הם מגיעים "לצבוא צבא בעבודת אוהל מועד" ומגיל 30 הם באים "לצבוא צבא, לעבוד עבודה". רש"י מסביר שמגיל 25 הם מתייצבים במשכן אבל עדיין לא עושים את העבודה עצמה, הם נמצאים בהתלמדות של 5 שנים עד שיגיעו לגיל 30 בו יתחילו לעבוד. לכן, בפרשת נשא בה מונים את כמות העובדים הזמינים, לא מחשבים את הלויים הצעירים מ-30, שאינם חלק אינטגרלי מהמשמרת.
האם עבודת הלווים הייתה כה מורכבת עד כי צריך 5 שנים כדי ללמוד אותה? האם לעמוד ולהסתכל על אחרים עובדים במשך 5 שנים זו דרך יעילה לבצע חפיפה? אני חושב שגם לכך מסתתרת התשובה בפסוקים, בתפקידם של בני ה-50 ומעלה.
מגיל 50 הלויים משרתים את אחיהם באוהל מועד- לשמור משמרת. ר' יוסף בכור-שור מסביר שמגיל חמישים תשש כוחם ולכן מפסיקים להשתתף בעבודה הפיזית אבל ממשיכים לסייע לאחיהם שעובדים. אם בני ה-50 ומעלה אינם עושים את העבודה עצמה ובייחוד לא את העבודה הפיזית- כיצד הם עוזרים במשכן? בעיניי "שמירת המשמרת" אינה השגחה על הציוד אלא גם העברת הידע והאחריות לדור הצעיר.
אני יכול לדמיין כיצד זקני השבט מחנכים את הצעירים לעבודה עצמה אבל יותר מכך, לעבודה הרוחנית הקשורה גם לחינוך העם. במסכת אבות כתוב "בן שלושים לכוח… בן חמישים לעצה". ונראה כי זו גם החלוקה ביניהם- בני ה-30 עד ה-50 נמצאים בשיא כוחם ואחראיים על העבודה עצמה ובני ה-50 כבר הגיעו לבשלות כדי לייעץ ולחנך את הדור הבא. ארגונים רבים מתמודדים עם השאלה האם עדיף צוות צעיר? מבוגר? אני חושב שהפרשה מחדדת כי חלוקת אחריות מותאמת ניסיון וגיל יכולה להפוך צוות מגוון לצוות איכותי ויעיל.
(בהעלותך תשפ"ג)