יש אנשים שאצלם חנוכה כל השנה, תשאלו את ערן גרבלר. ערן הוא אומן סביבונים – הוא מייצר סביבונים מקוריים מקרמיקה ומוכר אותם בגלריה שלו 'בית הסביבון'. בריאיון צבעוני הוא מספר על הסביבון הראשון שהכין, על סביבונים שייצר בהשראת המלחמה ועל הסביבון הגדול בעולם שהיה שותף לבנייתו.
כשערן מציג את עצמו הוא לשנייה מתבלבל. "באתי להגיד שאני בן 64, אבל יצא לי בן 46, אני מרגיש כמו ילד", הוא מסביר. "ואני רוצה שבחנות שלי גם אנשים מבוגרים אחרים ירגישו כמו ילדים. בהרבה גלריות רשום 'אסור לגעת', 'נגעת – שילמת', אצלי הפוך – אני ממש רוצה שאנשים ישחקו בסביבונים. עכשיו בדיוק הגיעה לחנות משפחה מהעוטף, אנשים בני 70-80, והאיש משחק בסביבון ואומר לי: 'אני מרגיש כמו ילד בחנות צעצועים'. זו בדיוק המטרה של בית הסביבון – שאדם מבוגר ייהנה מסביבונים כמו ילד", הוא אומר.
ערן גרבלר, נשוי ואב לשלושה וסב לשלושה, הוא אומן מוצרי יודאיקה מקרמיקה. הוא מייצר חנוכיות, בתי מזוזות, קערות פסח, כוסות לקידוש, אבל מוצר הדגל שלו הוא הסביבון. את "בית הסביבון", הגלריה שלו, הקים ב-2002, לפני 21 שנה, אבל החיבה שלו לדברים מסתובבים החלה כבר מגיל קטן. "אבא שלי עבד בבית ספר טכני, וכשהייתי ילד הוא היה מביא לי כל מיני חלקי מכונות. הם היו חלקים מסתובבים – פחות בצורת הסביבון המוכר, יותר כלים קטנים מסתובבים. זה כנראה שתל בי את החיבה הראשונית לחפצים מסתובבים. אבי עצמו היה אומן, הוא עסק באומנות נטורליסטית – פיסל וצייר בצורה מדויקת, דומה מאוד למקור שבמציאות. גם זה ודאי השפיע עליי לעסוק באומנות".
איך התחילה הקריירה שלך כיצרן מוצרי יודאיקה?
"למדתי אומנות בגיל צעיר, ומוצרים שקשורים ליהדות תמיד אהבתי, הם תמיד הלהיבו אותי. אחרי שהשתחררתי מהצבא הקמתי סטודיו לקרמיקה, והתחלתי לעשות את הדברים שאני אוהב. ייצרתי מוצרי יודאיקה לציבור בארה"ב – הם היו רוב הקליינטים שלי. הייתי מייצר מקרמיקה כל מיני כוסות לקידוש, חנוכיות, צלחות פסח ועוד, ומוכר אותם לחנויות בארה"ב. עשיתי אותם קצת יותר מיוחדים ולא סטנדרטיים. במשך השנים התחלתי לייצר גם סביבונים. מהסביבונים הלקוחות מאוד התלהבו. ייצרתי המון דגמים של סביבונים. בתקופה מסוימת יצא שהכנתי כמעט אך ורק סביבונים.
"התחלתי לפתח אותם, ובמקום 'נס גדול היה פה' התחלתי להכניס דברים מקוריים: סביבון בצורת חתול, ינשוף או סוס; סביבון בצורת ירושלים; סביבון בצורת גולש סקי; סביבון בצורת רקדנית; סביבון בצורת חתול רודף אחרי עכבר; סביבון עם משפטים שסבתא אוהבת לשמוע – הנכד מסובב את הסביבון ומקריא לסבתא מה יצא; סביבוני איחולים וברכות: בריאות, מזל, הצלחה, אהבה. אני מבין שאצל אנשים סביבונים מקושרים לחג החנוכה, אבל הסביבונים שלי הם מיוחדים ומיועדים לכל השנה".
הסביבון הוא משחק נפוץ בעמים ובתרבויות רבות זה דורות. לסביבון ארבע דפנות, שעל כל אחת מהן מסומנת (מגולפת, חרוטה או צבועה) אות. הסביבונים המוקדמים ששרדו הם מהאי סרדיניה מראשית התקופה הרומית. מקור המנהג לשחק בסביבון בחנוכה הוא ממשחק הגרלה של ילדי גרמניה, נוצרים ויהודים, מהמאה ה-16, שבו השתמשו בסביבון כתחליף לקוביית משחק. האותיות על צידי הסביבון סימנו בראשי תיבות לטיניות את מצב הזכייה של סכום ההימור. ועל ארבע פאותיו היו חרוטות האותיות P.N.M.T: Pone שים – שים את החלק בקופה, Nudda אפס – הפסדת, Meso חצי – זכית במחצית הקופה, Tutte הכל – זכית בכל הקופה.
בתקופת ימי הביניים ארבע האותיות הראשונות הוחלפו לגרמנית N.G.H.S בהתאם לפירושן הרומי. יהודי גרמניה היו הראשונים שאימצו כמשחק לילדי ישראל לחנוכה. היות שימי החנוכה היו "יומי דפגרא" שלא התקיימו בהם לימודים, נהגו לבלות את לילות החג במשחקי הימור כמשחקי קלפים וסביבונים. לכן, נכרך המשחק עם מסורת חג החנוכה. האותיות הלטיניות הוחלפו (נישט, גאנץ, האלב, שטעל) – נ,ג,ה,ש – נס גדול היה שם. התנועה הציונית החליפה את "שם" ל"פה".
את הרעיונות לדגמים חדשים לוקח ערן מחיי היום-יום. "כל דבר שאני רואה עושה לי אסוציאציה של סביבון. המון דברים שאני רואה בחיים – זה רעיון לדגם של סביבון. יש לי כבר 500 דגמים".
אני רוצה שבחנות שלי אנשים מבוגרים ישחקו בסביבונים וירגישו כמו ילדים
איך המשפחה מקבלת את העיסוק הזה?
"הילדים שלי נולדו לזה, ליודאיקה שלי. היום הם כבר בוגרים. בכל פעם שאני מייצר משהו חדש אני שולח תמונה של זה בקבוצת הווטסאפ המשפחתית, והילדים מגיבים לי: יפה או לא יפה, תגדיל קצת, תשנה קצת, תוריד קצת, הרעיון של המוצר לא מובן. הילדים הם המדד הראשון שלי לבדיקה של משהו חדש. אני צריך את האישור שלהם להמשיך".
לאחר שהוחלט סופית על עיצוב הסביבון לוקח שבועיים להכין אותו, מהרגע שערן מתחיל אותו ועד שהוא מסיים אותו. הסביבון עובר תהליך שלוקח זמן – לאחר שערן מכין אותו מקרמיקה, הסביבון נכנס לתנור, נשרף ב-1,100 מעלות כדי לקבל את החוזק שלו, ואחר כך הוא נכנס שוב לתנור לקיבוע הצבע. לבסוף, יש שריפה שלישית לקיבוע עיטור של זהב על הסביבון.
כך כשמדובר בסביבונים שהוא מוכר, אבל ערן גם אחראי על בניית הסביבון הגדול בעולם. הסביבון, בגובה 5.5 מטרים ובמשקל חצי טון, נבנה מברזל במשך חצי שנה. בשל משקלו, מי שבנה אותו בפועל היו עובדי מסגרייה, אך ערן היה זה שאחראי על העיצוב ופיקח על התכנון והבנייה. הסביבון המיוחד הוצב באזור תחנת הרכבת של קיסריה במשך 17 שנים, אך לפני כשנה פירקה אותו החברה לפיתוח קיסריה ופינתה אותו משם כדי לבנות קמפוס. עד אז אנשים יכלו לצפות בסביבון ולהתרשם ממנו, ואפילו לסובב אותו. למרות ההישג האדיר, חברת גינס לא הסכימה להכניס את הסביבון של ערן לספר שלה, בטענה שהוא לא עונה על הגדרה של סביבון.
"ספר השיאים של גינס רצו להכניס אותו לספר שלהם", מסביר ערן, "אבל הם ביקשו שהוא יסתובב על האדמה. מבחינתם אם הוא לא מסתובב על הקרקע, הוא לא סביבון. אבל הסביבון שבניתי הסתובב על עמוד. בגלל המשקל הכבד שלו הצבנו אותו על עמוד, חששנו שזה יהרוג בן אדם".
איך מגיבים אספני סביבונים שפוגשים בעסק שלך?
"יש בארץ כ-20 אספני סביבונים שבמשך שנים זה מפעל חייהם. אני כבר המון המון שנים בעסק, אז כל אחד שמגיע מייד מצלם את השלט ואת הסביבונים וישר שולח לאספנים. הם מתלהבים מאוד מהעיצובים שלי. התחלתי לרכז את האספנים כדי שנוכל להכיר אחד את השני. לפני שנה כינסנו כאן ב'בית הסביבון' את כל האספנים. הייתה מסיבה גדולה והתרגשות גדולה. זו הייתה פעם ראשונה שכל אספני הסביבונים בישראל נפגשים יחד במקום אחד. לייצר סביבונים זה מפעל החיים שלי. כשכל האספנים הגיעו למקום שהקמתי זו הייתה חוויה מטורפת עבורי, וגם עבורם".
תאר לי את הסביבון הראשון שייצרת.
"הסביבון הראשון שהכנתי היה עם כמה מטבעות עתיקים מתקופת המרד הגדול, הטבעתי אותם מסביב לסביבון. מכרתי אותו לגלריית אומנות בארה"ב. הם התלהבו ממנו, וזו הייתה עבורי פריצת דרך".
יש לך תילי תילים של סביבונים. יש סביבון מסוים שאתה אוהב יותר? שיש לך חיבור מיוחד אליו?
"אני מייצר מדי שבוע סביבון חדש, אז מטבע הדברים הסביבון האחרון שאני מייצר הוא זה שאני הכי אוהב, אני הכי קשור אליו כרגע. אז זה דינמי. כרגע, אני אוהב את הסביבונים עם המטוסים שהכנתי לאחרונה, בהשראת המלחמה. בעוד שבועיים זה ישתנה".
לסיום, מסתבר שסביבון יכול להיות יותר מכלי משחק – הוא יכול לשמש כלי טיפולי לקירוב לבבות. "הייתה לי פעם חברה בארה"ב שהזמינה אצלי סביבונים", נזכר ערן. "זה היה מכון לטיפולים זוגיים כדי לשפר את התקשורת ביניהם. החברה ביקשה ממני להכין להם במיוחד סביבונים טיפוליים עם שאלות שמנחות את השיחה, כמו: מה הייתה נקודת השיא שלך היום? איך עבר עלייך הבוקר? כל מיני שאלות כדי שהסביבון ייצור קשר ושיח בין בני זוג. אם בני הזוג לא מדברים אחד עם השני, הם מסובבים את הסביבון וצריכים לענות על השאלה שיוצאת – זה פותח שיח ביניהם. הזכויות לרעיון שמורות להם, כמובן, אבל זה מרגש לחשוב שיצירה שלך גורמת אושר וחיבור בין אנשים".
"אני מזמין את כולכם לבוא לגלריה שלי 'בית הסביבון' לשחק ולקנות סביבונים ושאר מוצרי יודאיקה. הגלריה שלי לא דומה לשום דבר אחר! הגלריה בקיסריה ליד האמפיתאטרון, בימים רגילים היא פתוחה מ-9 עד 18 ויש חניה בשפע".