טור זה אינו פוליטי, ומטרתו לרמוז על דרך מעשית להשתפר בכל תחום וזירה בחיים, כפרט וכחברה. כתיבתו וכותרתו נכתבו בהשראת הספר: "מעשה בעשרה עקרונות" (2021), שחיבר העו"ד והמנטור ליאור טומשין.
בדרך כלל, לאחר מחדל של גופים ציבוריים וכלכליים, הגובה מחיר כבד מן הציבור, עולה הקריאה להקים ועדת חקירה. יוזמיה נחושים להסיק את מלוא המסקנות מן הכישלון. "אין ספק כי תחקיר הינו חשוב ומלמד", כותב טומשין בשפה נוקבת, שנונה והומוריסטית: "אחד העקרונות החשובים להצלחה הוא קיום ועדת חקירה ולימוד לעומק של אותם מקרים שבהם, רחמנא ליצלן, נחלנו הצלחה כבירה!".
הצלחה ניתן לשחזר על ידי הבנת המנגנון שהביא אליה, וחזרה על מרכיביו במדויק, כמו מתכון מנצח. למידה מהכישלון, לעומת זאת, היא אסטרטגיה מורכבת ויומרנית הרבה יותר, משום שהגורמים לה יכולים להיות רבים ומגוונים. ועם ההכרה בכישלון אין בידינו בהכרח הפתרון המתאים להפוך אותו להצלחה, ונדרשת השקעה נוספת, של זמן ומשאבים, לצורך חיפוש יצירתי אחר מענה מדויק.
טומשין טוען כי כאשר כבר מושגת הצלחה, לא תמיד אנו מודעים למלוא הפוטנציאל שלה ולאפשרויות להעצים ולהגדיל אותה. "החיסרון של רוב האנשים אינו מתבטא באי הגשמת חלומותיהם, אלא בכך שהחלומות שלהם קטנים מדי". (עמ' 103).
בהקשר זה שאלות שכדאי לשאול לאחר השגתו המוצלחת של יעד, תהיינה למשל:
א. איך אוכל לשכפל אותו?
ב. איך אייצר שיתוף פעולה עם גורמים נוספים, רלוונטיים?
ג. איזה יעד דומה/נוסף ניתן להשיג?
ד. למה עוד זקוקים ממני? וכמובן, מה ניתן לשפר ולשכלל במנגנון המוצלח שקיים?
"ועדות החקירה המקובלות, שמוקמות עקב כישלונות, נועדו על פי רוב לתת מענה ללחץ ציבורי ולתאוות הציבור לסמן את האשם במחדל. ועדות אלה יצליחו למצוא את הנוסחה הכמעט מושלמת לנצח במלחמה הקודמת, ששוב לא תשוב על עצמה. ועדות חקירה לחקר הצלחות עלולות (עשויות) להוביל להכפלת ההצלחה על דרך חיקוי ושכפול, ולהביא להצלחה גדולה אף יותר…" (עמ' 116).
מיקוד בהצלחות מועיל וחיוני, לתפיסתי, לנפש הפרט ולחוסנה של החברה. בימי המלחמה נתגלו לעינינו הצלחות רבות: אחדות, ציונות, מסירות נפש, אהבה, שפע, נתינה, גבורה וחמלה. אם נתמקד ונחקור את מקורן של תופעות אלה, ונחתור לשומרן, להעצימן ולהביאן לידי ביטוי ברמה האישית, הקהילתית והלאומית – נעלה על המסלול להחלמה.
לתגובות: naomieini1@gmail.com