בפרק ח' בספר יהושע מסופר על המלחמה השנייה על העי. לכאורה, בנביאים מוזכרות לנו מלחמות רבות שכל אחת מתנהלת קצת אחרת, אבל כאן נקודת הפתיחה היא שונה מבדרך כלל. העם ניגש למלחמה על העי אחרי תבוסה משפילה וצורבת של הפעם הקודמת. כאשר עם שלם, פלוגה צבאית, ארגון או מחלקה עסקית חווים תבוסה, יש קושי ניכר בניסיון להגיע לאותו המקום ולנסות שוב. מתוך כך, צריך לחשוב איך ניגשים אחרת לקרב השני. הניסיון לדייק את שיטת הפעילות או הלחימה, אינה רק שאלה טקטית אלא גם שאלה נפשית – כיצד האנשים יחזרו שוב עם אופטימיות, אנרגיות, ביטחון ואמונה שהפעם זה יהיה אחרת.
את מלחמת העי השנייה, הקב"ה משווה למלחמת יריחו – מלחמה שזכורה כהצלחה כבירה. יחד עם זאת, מתוארים שני הבדלים משמעותיים: "רַק שְׁלָלָהּ וּבְהֶמְתָּהּ, תָּבֹזּוּ לָכֶם; שִׂים לְךָ אֹרֵב לָעִיר, מֵאַחֲרֶיהָ". ההבדל הראשון מחזיר את העם לנקודת הכשל של מלחמת יריחו ומרגיע אותם – הפעם לא תיכשלו בנקודה הזאת, אף אחד לא יגזול בסתר ויכשיל את כולם. אולי במלחמה הראשונה אחרי המשבר, כדאי להקל קצת על המשתתפים כדי לתת להם ביטחון ואומץ לנסות שוב.
ההבדל השני הוא בטקטיקה. אם במלחמת יריחו הקב"ה הגדיר את כל הפרטים כיצד יש לפעול, ובמלחמת העי הראשונה המרגלים ייעצו ליהושע כיצד לנהוג, כאן הקב"ה אומר בסיסמה קצרה מהי הדרך הנכונה ויהושע לוקח את הדברים הלאה. שיתוף פעולה בין מנהיגות של מעלה למנהיגות של מטה.
יהושע ממשיך את הקו שמנסה תוך כדי לחימה לחזק את לב העם. הוא לוקח את גיבורי החיל ונותן להם את המשימה המיוחדת של מארב הפתע. את הקבוצה השנייה שמכילה את עצמו, את הזקנים ואת שאר העם הוא ממנה לפעולת הסחה. למעשה, תפקידם ללכת לעי כמו בפעם הקודמת, לגרום לאויב לצאת מהעיר בעקבותיהם ולנוס מפניהם בזמן שגיבורי החיל שורפים את העיר.
יהושע עושה פה כמה צעדים חכמים: ראשית, נמצא בעצמו עם העם, משכים איתם בבוקר, צועד איתם את הדרך ומחדיר בהם ביטחון; שנית, משתמש בטראומה המשותפת והופך אותה ליתרון ובכך מראה שהכישלון הקודם לא היה לשווא, הוא שימש אותנו לניצחון הנוכחי; ולבסוף, בדבר ה' הוא מזכיר להם את הכוח שמלווה אותם באמצעות חיבור למאורע היסטורי אחר: "וַיֵּט יְהוֹשֻׁעַ בַּכִּידוֹן אֲשֶׁר בְּיָדוֹ, אֶל הָעִיר, וְהָאוֹרֵב קָם מְהֵרָה מִמְּקוֹמוֹ וַיָּרוּצוּ, כִּנְטוֹת יָדוֹ", בדומה למלחמת עמלק. לאחר הצעדים הללו, העם מנצח את העי וכובש אותה, אך לא פחות חשוב: הוא מצליח להרים את הראש לקראת הבאות.