שתיהן עסקו בעיצוב לפני העסק הנוכחי, שתיהן ניזונות במשך שנים בעיקר מפירות, ולשתיהן קוראים ענת: ענת רשף גלעד וענת קרץ הן פירותניות מושבעות, ויחד הן מנהלות עסק משגשג שמלקט ומפיץ את התזונה האהובה עליהן בעולם – פירות. לרגל ט"ו בשבט, הן מספרות על המעבר לפירותנות ועל ההשלכות הבריאותיות (הטובות!) בעקבות זאת, על העסק שצמח מתוך החברות, וגם: מה הפרי האהוב עליהן מכולם?
לפני 12 שנה שוטטה בפייסבוק ענת רשף גלעד, בת 52 מהוד השרון, אדריכלית בעברה, וקראה פוסט מצמרר על תעשיית החלב. כבר באותו היום, היא החליטה לעבור לטבעונות (הימנעות מכוונת ממזון מהחי כגון בשר בעלי חיים, מוצרי חלב, ביצים ודבש) מסיבות מוסריות. חודשיים-שלושה אחר כך, היא כבר גילתה תוצאות חיוביות גם בבדיקות שלה, וגם במידת המכנסיים. "התחלתי להחלים מכל מיני מחלות כרוניות שסבלתי מהן, וגם ירדתי במשקל, רק בגלל שהוצאתי מהתפריט שלי מזונות מהחי", נזכרת ענת רשף גלעד. "עשיתי את זה בצורה בריאה: זה לא שאכלתי במקום בשר וחלב תפוצ'יפס וקולה, אלא עשיתי תזונה טבעונית מבוססת אול-פודס, מזונות שלמים: פירות, ירקות, דגנים, קטניות, ללא גלוטן ומוצרים מעובדים".
המעבר שלך לטבעונות היה מיידי?
"עשיתי מעבר הדרגתי שהתחיל מסיבות בריאותיות לפני כ-18 שנה. אז נולד הבן האמצעי שלי, עם אלרגיה לחלב, אז בזכותו הוצאתי חלב מהתפריט שלי. שמתי לב שנעלמו לי מיגרנות, בעיות עיכול, וזה הקל עליי מאוד את החיים. אז בעצם נפרדתי מחלב ומוצריו לשלום כבר לפני 18 שנה. שנה לאחר מכן הפסקתי לאכול בשר סתם כי זה הגעיל אותי, וגם בעקבות זה חשתי הקלה בגוף. אז כשניגשתי לטבעונות, כבר אז לא אכלתי בשר וחלב בכלל, וכל מה שנותר לי להוריד מהתזונה שלי זה ביצים, דגים ודבש. מבחינתי, זה לא היה מעבר קשה. מה שכן, הורדתי גם את הגלוטן והמוצרים המעובדים, וזה השפיע מאוד לטובה על הגוף שלי – החלמתי מקרישיות יתר של הדם ומתת-פעילות של בלוטת התריס – שתיהן מחלות כרוניות שאינן ניתנות לריפוי. במקביל, ירדתי בחודשיים וחצי 12 ק"ג, וב-5 חודשים – 5 מידות במכנסיים. בסה"כ, מאז שעברתי לטבעונות ירדתי יותר מ-30 ק"ג במשקל".
לפני כעשור, גילתה ענת את תזונת 80/10/10, תזונה טבעונית וחיה מבוססת פירות: 80% פחמימות פשוטות – פירות מתוקים; 10% שומן – אבוקדו ואגוזים; 10% חלבון – עלים, נבטים ואגוזים. כולם מזונות שלמים, צמחיים, אכילים לבני אדם במצבם הטבעי, כלומר לא צריך לעשות שום דבר כדי לאכול אותם. "המזונות האלה לא דורשים דבר חוץ מיד ופה כדי לאכול אותם. הם אכילים, טעימים, משביעים, מרווים", טוענת ענת. "התעניינתי בסוג התזונה הזה, התחלתי להכניס יותר פירות לתפריט שלי, ושמתי לב שהחלמתי מעוד כל מיני מחלות שהיו לי. פשוט התחלתי לשגשג. תזונת פירות היא מעל לבריאות, היא מביאה את הגוף שלנו לשגשוג – אתה ביכולות גבוהות יותר ממה שידעת שיש לך בכלל, גם מנטליות וגם פיזיות".
לאט-לאט החלה ענת לרכוש פירות ישירות מחקלאים כדי לקבל את התוצרת הטובה והטרייה ביותר. באיזשהו שלב, בשל הביקוש מצד אנשים נוספים לקבל תוצרת טרייה ישר מהפרדס, היא גייסה את ענת קרץ, בת 52 מאבטליון, שנהייתה פירותנית בעקבותיה. "את ענת פגשתי כי הבנות שלנו היו בגן ביחד, לפני כ-10 שנים", משחזרת ענת קרץ. "ענת הייתה בדיוק בתחילת הפירותנות. היא סיפרה לי על זה, וזה התאים לי באורח החיים וגם כל מה שעומד מאחורי זה. היא הייתה מביאה מנגו וליצ'י אליה הביתה לצורך מכירה, עד שקיץ אחד היא לא יכלה והיא שאלה אם אוכל לעזור לה. כך התחברנו. זה עבר לבית שלי, אחר כך זה עבר לחניה בבית של ההורים. גדלנו, התארכה רשימת התפוצה, אנשים רצו לקנות כל מיני פירות עונתיים. באיזשהו שלב החלטנו לעשות משלוחים לכל הארץ עם נקודות איסוף ושליחים – ונהיה לנו מיני-עסק ששאב אותנו מכל הבחינות".
לעסק המשותף שהן מנהלות הן קראו "הענתיות". בעשור שהוא פעיל, התפתח העסק למפעל רציני שעובד מול 60-80 חקלאים, בכל שבוע, מכל הארץ ומספק לכ-10,000 לקוחות תוצרת יומית טרייה ישר מהעץ. הענתיות מוכרות את מה שהן עצמן אוכלות: פירות מכל הסוגים שיש לארץ להציע, ירקות, עלים, אגוזים ועוד כל מיני מוצרים נלווים כמו גבינות מאגוזים, גבינות טבעוניות, קינוחים טבעיים וכו'.

"כל פרי מגיע מחקלאי אחר", מסבירה ענת רשף גלעד. "חקלאי של פירות מגדל בדרך כלל סוג של אחד פרי או מקסימום שניים, שבהם הם מתמחים. זה לא כמו חקלאי ירקות, שמגדלים 10-10 סוגי ירקות". "על פי התורה, תזונת אדן וחווה בגן עדן הייתה פירות", היא מוסיפה. "בספר בראשית, בסוף בריאת העולם, אחרי בריאת האדם, יש פסוק המתייחס לזה: 'וַיֹּאמֶר אֱ-לֹהִים הִנֵּה נָתַתִּי לָכֶם אֶת כָּל עֵשֶׂב זֹרֵעַ זֶרַע אֲשֶׁר עַל פְּנֵי כָל הָאָרֶץ וְאֶת כָּל הָעֵץ אֲשֶׁר בּוֹ פְרִי עֵץ זֹרֵעַ זָרַע לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה' (בראשית א, כט). יש פה ציווי גם לגבי הזרעים של הפירות – להפיץ אותם כדי לעזור לעצים להתרבות. כשאנחנו אוכלים מהפירות, אנחנו עוזרים להפיץ את הזרעים כי הזרעים נמצאים בתוך הפירות. זה המזון שהיה מיועד לנו אחרי הבריאה, אבל אחרי זה דברים קצת הסתבכו", היא צוחקת.
בתקופת המלחמה, "הענתיות" עבד כרגיל. "החקלאים שלנו מעולם לא עזבו את האדמות שלהם. מי שיש לו משק חי, לא עוזב. השליחים מביאים את התוצרת תחת אש. היו הרבה מפונים שהבאנו להם את התוצרת ישירות למקום שאליו פונו. היו חקלאים שההכנסות שלהם מבוססות קטיף עצמי באזור הגבול הצפוני, אז איפשהו גם סייענו להם בזה שקנינו תוצרת שלהם", היא אומרת.
איך שינוי התזונה השפיע על המשפחות שלכן?
ענת רשף גלעד: "העברתי את הבית לטבעונות. הפסקתי לקנות מוצרים מן החי והכנתי לבעלי ולילדים דברים טעימים מהצומח. לאט לאט הם התרגלו לתזונה הזאת, תזונה מן החי הפכה דוחה מבחינתם. ב-9 השנים האחרונות כולם אצלי בבית טבעוני – בעלי, הילדים ואני. הם טבעונים באמת מסיבות מוסריות, הם פחות בריאותנים ממני. פחות מעניין אותם הקטע הבריאותי – הילדים מרגישים טוב, הם צעירים. אבל הם לא מסוגלים לגעת במוצרים מן החי".
ענת קרץ: "לבת הגדולה שלי, כשהיא הייתה בגן, תמיד הייתה נזלת, והיו אומרים לי: ככה זה. זה הטריף אותי, אז בדקתי את זה. ברגע שגיליתי שזה נובע ממוצרי חלב – חתכתי את זה מהתפריט. מאז שהיא בת שנתיים אז הבית שלנו כולו טבעוני, ללא מוצרים מן החי בכלל. הבת הצעירה שלי נולדה לתוך זה".
לסיום, איזה פרי אתן הכי אוהבות לאכול?
ענת רשף גלעד: "יותר חביבים עליי מזג אוויר טרופי ופירות טרופיים. כל השנה אני אוהבת מאוד פאפאיות. אני תמיד פותחת את היום בפאפאיה ומשלבת אותה עם פרי חמוץ כמו פסיפלורה או פומלית בעונה הזאת. אני אוהבת גם גויאבות ואפרסמונים".

ענת קראץ: "בקטע הזה אנחנו משלימות זו את זו. אני אוהבת חורף וקר, ואני אוהבת פירות הדר. אני אוהבת את כל סוגי התפוזים, הקלמנטינות והמנדרינות. זו העונה שלי. אנחנו מזמינים הביתה יותר מ-25 ק"ג פרי הדר לשבוע. כל היום, מהבוקר עד הערב, אנחנו שותים מיץ, ואף אחד לא חולה פה. יחסית".