משפט התורה שונה בתכלית ממשפט האומות. על פי משפט התורה, כל הפרת חוק היא חטא. כל עוול שנעשה בין אדם לחברו, כמו גניבה או גזל, הוא חטא גם כלפי שמיא. לעומת זאת, במשפטי האומות, הפרת חוק היא בסך הכל הפרה של הסדר החברתי. גם היחס כלפי השופט שונה בתכלית. במשפט האומות, הטיית דין בדיני ממונות היא עוולה שבין אדם לחברו בלבד, ובכל שלטון היחס כלפי הדיין הוא אחר.
לעומת זאת, הגמרא בסנהדרין [ז'] אומרת: "אמר רבי יונתן כל דיין שדן דין אמת לאמיתו משרה שכינה בישראל… כל דיין שנוטל מזה ונותן לזה שלא כדין, הקב"ה נוטל ממנו נפשו, שנאמר 'אַל תִּגְזָל דָּל כִּי דַל הוּא וְאַל תְּדַכֵּא עָנִי בַשָּׁעַר. כִּי ה' יָרִיב רִיבָם וְקָבַע אֶת קֹבְעֵיהֶם נָפֶשׁ'" [משלי כב]. במשפט הקדום, כמו בדיני חמורבי הבבלי או אישתר האכדי, הדין נקבע לפי מעמדם החברתי-כלכלי של התובע והנתבע. לעומת זאת, במשפט התורה נקבע שוויון בין הנידונים, גם אם מדובר בעני מול עשיר, כנאמר: "וְדָל לֹא תֶהְדַּר בְּרִיבוֹ" [כג, ב'], ומצד שני "לֹא תַטֶּה מִשְׁפַּט אֶבְיֹנְךָ בְּרִיבוֹ" [ו'], לצד הבדלים נוספים.

לא פלא אפוא, שהיחס כלפי ישראל בבימת האו"ם הוא לעומתי ועוין. לפיכך, השגת הרוב הנדרש באו"ם בהצבעה על תוכנית החלוקה היא בבחינת נס פוליטי. השבוע לפני 78 שנים העביר שר החוץ הבריטי בווין את 'שאלת א"י' לדיון באו"ם. הבריטים עשו זאת אחרי לחץ אדיר של ארגוני המחתרת בארץ. כישלון רדף כישלון: ליל הגשרים' – פיצוץ 10 גשרים בגבולות הארץ; ליל הרכבות' – שיבוש תנועת הרכבות; והשיא: פיצוץ מלון המלך דוד – המפקדה הבריטית הראשית. כל אלה יצרו תדמית קשה של תוהו ובוהו בארץ המנדט. בדעת הקהל העולמית, ואפילו בזו שבבריטניה, נשמעו קולות רמים כי שלטון המנדט נכשל. העברת הדיון לאו"ם הייתה אפוא מפלט עבור הבריטים. הם קיוו כי הגוף הזה ידחה את בקשות הציונים, ויגרום לכך שהם עוד ישובו ויתחננו לבריטים שיחזרו לשלוט פה. כמובן, ההיפך קרה. מרגע שהבריטים העבירו את העניין לאו"ם, הנושא יצא משליטתם.
ב-14 במאי 1947 הפתיע גרומיקו, נציג בריה"מ, את העולם בנאום פרו-ציוני, ובו אמר בין היתר: "כאשר אנו עוסקים בשאלת פלסטינה-א"י, אין אנו יכולים שלא לשים לב לעובדה החשובה שהמשטר המנדטורי בא"י לא הצדיק את עצמו.. .א"י הינה מחנה מזוין, ומדי יום ביומו נעשים בה מעשים חמורים. מסביב לבניינים קמו גדרות תיל… במלחמה האחרונה עבר העם היהודי סבל וייסורים ללא נשוא… קשה לתארם בסטטיסטיקה יבשה של מספר הקורבנות היהודי… מרבים משרידי השואה באירופה נשללה הזכות לחזור למולדתם… מאות אלפי יהודים נודדים בארצות שונות באירופה בחיפוש אחר מחסה ומקלט. האם לאור מצבם הקשה, יוכל האו"ם להתעלם ממצבם של אנשים ללא בית? לכן חיוני וחשוב להסב את תשומת לב העצרת הכללית לנסיבות הבאות, שאין ביכולתה של שום מדינה אירופית להבטיח הגנה על זכויותיו של העם היהודי, וזה מסביר את שאיפת היהודים להקים מדינה משלהם. זה יהיה בלתי צודק לשלול את זכותו של העם היהודי לממש מטרה זו…".
גרומיקו, נציגו של סטלין האנטישמי, תמך בהקמת המדינה היהודית! נכון, הרוסים רצו לסלק את בריטניה מא"י ושאפו לכונן פה מדינה קומוניסטית. היו מי שגרמו להם לחשוב בדרך זו. אנשי הסוכנות היהודית ניצלו בכישרון רב את מארג האינטרסים הבינלאומיים לטובת העניין הציוני. כמה ימים לפני הנאום פרץ האצ"ל את כלא עכו, ובגין כתב: "המלחמה שלנו היא ששינתה את המצב מן הקצה אל הקצה". התמיכה הרוסית התבטאה גם בנשק שהגיע ברגע המכריע מצ'כוסלובקיה. משפט האומות הסתיים הפעם בניצחון יהודי: ברוב של שני שלישים, החליט האו"ם על הקמת מדינה יהודית בא"י.