ביחס לקריאת ארבע פרשיות, פסק המשנה ברורה בשם ספר שערי אפרים: "אם אירע שלא קראו הפרשה מענינו של יום, אין לה תשלומין לשבת הבאה". אכן פסיקה זו מקובלת על כלל הפוסקים, אך למעט חריג אחד. החיד"א כתב בספרו לדוד אמת: "אם שכחו פרשת פרה, יקראוה לשבת הבא קודם פרשת החדש". כך אכן פסק הרב עובדיה יוסף (ילקוט יוסף, הלכות ארבע פרשיות כו). מהי הסיבה להחרגתה זו?
"בדין הוא שתקדם פרשת החודש לפרה, שבאחד בניסן הוקם המשכן ובשני נשרפה הפרה. ולמה פרה קודמת? שהיא טהרתן של כל ישראל" (ירושלמי מגילה ג ה). חז"ל תיקנו לקרוא את ארבע הפרשיות בהתאם למועד חלות העניינים המוזכרים בהם. ואם כן, פרשת החודש, העוסקת בחודש ניסן, צריכה היתה להיקרא לפני פרשת פרה, שהרי הפרה אדומה הראשונה נשרפה רק בב' בניסן?
הסיבה להיפוך הסדר הוא החשיבות שהקנו חכמים לכך שייכנסו ישראל טהורים לחג, ולכן הקדימו את הפרשה העוסקת בטהרתן. סבור החיד"א כי מאחר והסדר מלכתחילה אמור היה להיות הפוך, הרי שניתן לקרוא את פרשת פרה גם בשבת של פרשת החודש. במקרה כזה יוציאו שלושה ספרים: פרשת השבוע, פרשת פרה, פרשת החודש. ההפטרה תהיה הפטרת החודש, כיוון שמפטירין מעניין הקריאה האחרונה.

jonas-koel
איזו הפטרה נקרא השבת? שלוש הפטרות מתמודדות על הקריאה: הפטרת פקודי (מלכים א, ז); הפטרת פרשת "החודש" (יחזקאל מ"ה) וגם הפטרת "מחר חודש" (שמואל א, כ), שכן ראש חודש ניסן ביום ראשון. הפטרת פקודי דינה להידחות כדין כל ההפטרות של הפרשות הרגילות שנתקנו בזמן מאוחר ונדחות מפני ההפטרות המיוחדות שנזכרו כבר בתלמוד. לכן, ההתלבטות הינה בין הפטרת "החודש" להפטרת "מחר חודש".
המנהג להפטיר "מחר חודש" מופיע במסכת מגילה (לא.). הפטרה זו ייחודית בכך שאינה קשורה לתוכן הקריאה בתורה ולא לעניין היום (אלא היום שלמחרתו..), ומטרתה כנראה להכריז על ראש חודש שיחול בקרוב. התוספות במסכת מגילה קובעים שכאשר ר"ח אדר או ניסן חלים ביום א', מעדיפים את הפטרת שקלים או החודש (בהתאמה) על פני הפטרת "מחר חודש". את הסיבה לכך מפרטים התוספות רק ביחס לפרשת שקלים, והיא שהפטרה זו כוללת גם אזכור לראש חודש שיחול באותו שבוע.
את הסיבה להעדפת הפטרת החודש על פני "מחר חודש" משלים המרדכי (סימן תתל"א) בכותבו כי גם הפטרת פרשת החודש מכילה את המילים "בראשון באחד לחודש", ובכך מזכירה את העובדה שראש חודש יחול בשבוע הבא. בשו"ע (תרפ"ה ד) נפסק להפטיר הפטרת החודש, והספרדים מוסיפים כמנהגם פסוק ראשון ואחרון מפרשת "מחר חודש".
Alminhag@walla.co.il