הימים שבין חג הפורים לחג הפסח הם ימים נשגבים, שאותם הגדירו חז"ל ימים שבין "גאולה לגאולה". בימים נשגבים אלה, חיילי צבא ההגנה לישראל עומדים על משמר העם והארץ, וזוכים לקיים את המצווה הגדולה של "עזרת ישראל מיד צר". חיילי צה"ל ומפקדיו מהווים בעוז רוחם ובגבורתם חלק משרשרת הדורות של עם ישראל, שמאז יציאת מצרים מאיר עליה אור של חירות ואמונה.
"מבצע פסח", שאותו מובילה הרבנות הצבאית מתקיים השנה בצל "שאגת הארי", מערכה רב-זירתית שכוללת פעילות עצימה באיראן, הרחבה והעמקה של התמרון בלבנון, והמשך פעילות עצימה ברצועת עזה, באוגדת איו"ש ובעיבוי ההגנה בגבול המזרחי. חיל האוויר וחיל הים עסוקים בהגנה ובהתקפה סביב השעון, וגם פיקוד העורף פרוס באופן רחב במיוחד. גם המערכים תומכי הלחימה, בדגש על אגף המודיעין, נמצאים בעיבוי משמעותי של סדרי הכוחות. על אף כמות הסועדים הגדולה מאוד, והפריסה המבצעית הרחבה, "מבצע פסח" יתקיים בעזרת ה' כסידרו וכהלכתו.
יום ההכשרה הצה"לי נקבע ליום שני, י"ב בניסן תשפ"ו (30/3/2026), והחל מתאריך זה בשעה 06:00 בבוקר חל איסור להכניס חמץ לכלל יחידות צה"ל.
ענף ההלכה וענף הכשרות ברבנות הצבאית ערכו דגשים הלכתיים לחיילי צה"ל במסגרת ההיערכות לחג, ובטור זה וגם בשבת הבאה נביא את עיקרי הדברים.
הכשרת כלים: יש פרטים שונים בסדרי הכשרת כלים שניתן להקל בהם בשעת הדחק, כגון הכשרת כלים שלא עברו "השבתה" של 24 שעות, או ביצוע "ליבון" באמצעות הכנסת תבניות לתנור בחום מקסימלי. אף שבשנים כתיקונן בדרך כלל מחמירים בזה, ערכה הרבנות הצבאית נספח הלכתי המפרט כיצד ניתן להכשיר את המטבחים וחדרי האוכל בשעת הדחק, בדגש על כוחות בעומק שטח האויב, כלי שיט שיצאו להפלגות ממושכות, מטבחי קצה בבסיסי חיל האוויר ועוד. נספח זה הינו "מסמך נצור", ויעשה בו שימוש אך ורק אם יהיה צורך מבצעי שיחייב זאת. ברובם המכריע של בסיסי צה"ל, תתקיים ההכשרה לפסח כהלכתה כבכל שנה.
מזון כשר לפסח: המזון שיוגש ביחידות צה"ל במהלך חג הפסח יהיה מזון כשר לפסח ללא קטניות, כמדי שנה. גם חברות ההסעדה האזרחיות המספקות מזון ליחידות צה"ל יספקו כולן מזון כשר לפסח ללא קטניות.
לכוחות המצויים בשטח אויב ובשטחי לחימה, יסופק מזון כדלהלן: 1) במקומות שאליהם ניתן לשנע מזון חם – המזון יהיה כשר לפסח ללא קטניות. כמו כן, ישנם סנדוויצ'ים כשרים לפסח ללא קטניות, על בסיס לחמניות כשרות לפסח (ברכתן "שהכל"); 2) במקומות שאליהם לא ניתן לשנע מזון כלל, מענה ההזנה יתבסס על מצרכים יבשים וקופסאות שימורים כשרים לפסח. בין מוצרים אלה יהיו כאלה הכשרים לפסח ללא קטניות (לדוגמה: טונה במים, עוגיות כשרות לפסח, ריבה וממרחים ועוד), ויהיו כאלה הכשרים לפסח ומכילים קטניות (לדוגמה: גרגירי תירס, שעועית, גרגירי חומוס, בוטנים, חלווה, טחינה ועוד). במקביל, יסופקו לכוחות מצות בכמות מספקת, כולל מצות "שמורות", וכן שתייה קלה, תה, קפה וסוכר – כולם כשרים לפסח ללא קטניות.
קטניות: פוסקי אשכנז לדורותיהם התירו לאכול קטניות בפסח בשעת הדחק, כאשר היה קיים מחסור במזון (ראו למשל חיי אדם קכ"ז, א'; שו"ת חתם סופר, אורח חיים קכ"ב; משנה ברורה תנ"ג ס"ק ז'; שו"ת היכל יצחק, אורח חיים נ"ב ד' ועוד רבים). כמו כן, התירו לחולה לאכול קטניות, ואפילו חולה שאין בו סכנה (משנה ברורה שם).
מדיניות הרבנות הצבאית היא כי מלחמה ממושכת בשטח אויב, או פעילות מבצעית עצימה באוויר ובים, בוודאי מוגדרת "שעת הדחק", ועל כן במציאות זו מותר גם לבני אשכנז לאכול קטניות, כאשר המזון החליפי שנמצא ברשותם אינו מספק. כך, למשל, טייס הממריא לתקיפה באיראן, ונדרש משיקולים בריאותיים לאכול סוג מסוים של "חטיף חלבון", בוודאי רשאי לאכול גם חטיף חלבון המכיל קטניות. מדובר על היתר מרווח וברור, והוא אינו מצריך "התרת נדרים". גם מי שיחמיר על עצמו ולא יאכל קטניות, בוודאי רשאי להקל בשמן קטניות (ובפרט בשמן קנולה), ולהשתמש במוצרים המכילים שמן מסוג זה, כגון ממרח שוקולד או טונה בשמן.
מיותר לציין שגם בזמן מלחמה ובשטח אויב, אין כל היתר לאכול חמץ או אפילו מוצרים שיש בהם חשש תערובת חמץ, למעט במצבי "פיקוח נפש" מובהקים, שהינם מצבים נדירים ביותר.
