ליום הולדתי האחרון, קבלתי מתנה מילדיי: הספר 'לחגוג את החיים', שכתב הרב יונתן זקס זצ"ל לאחר פטירת אביו, הכולל הגיגים אודות האדם, הקהילה, הדת, החיים, הערכים ועוד.
קטע שתפס את תשומת ליבי התייחס להזדקנות הציוויליזציות ולחשש שלנו משינוי. לדברי הרב זקס, בחלוף שנים מהיווסדן, אומות נעשות מקובעות מבחינה מחשבתית והתנהגותית ומאבדות את הונן המוסרי. דלדולה של התרבות המערבית ניכרת, בהקשר זה, בזילוּת של ערכים כמו משפחה, קהילה ודת.
בהיותנו בני בית בתרבות המערבית, עמדתנו כלפי ירידתה מאכזבת. למרות זיהוי הסכנה ושחיקת הערכים, אנו פוחדים לנקוט עמדה, ונוטים לטעון שהמצב בעייתי ובלתי פתיר או שבני אדם אינם יכולים להשתנות: "אי אפשר לעצור את הגאות…המשפחה מתפוררת? (זה) בלתי נמנע…"
"דבר מכל אלה אינו נכון!" כותב הרב זקס. כל עוד יש לנו רצון… "הפוליטיקה הולכת אחרי סקרי דעת הקהל. השוק הוא ביטוי לבחירותיהם של צרכנים. הפסיכולוגים אומרים לנו שאנחנו טובים כפי שאנחנו. רק דבר אחד חסר במערך הזה: שפת השאיפה. הרעיון שתמיד אנחנו יכולים להשתנות. אפשר לצמוח ולהתפתח… יש לנו כיסופי אלמוות. הם המקנים לחיים את הכמיהה. יותר מכך, הם הנותנים לחיים את משמעותם" (עמ' 246).
לדברי הרב זקס, אנו, בני אדם מחוללים שינויים כל הזמן. הפער בין המצוי לרצוי מניע אותנו לייצר גשר ומענים. כך התפתחו הרפואה והטכנולוגיה –המציעות פתרונות ופורצת דרכים, אפשרויות והזדמנויות חדשות. ואם עיצוב החומר אפשרי, הנוכל לטעון ברצינות שבני אדם, שיכולים לשנות דברים, לא יכולים לשנות את עצמם?
ברצותנו – נוכל להשתנות, הוא קובע. הרצון הוא בסיס השינוי. והאמונה הדתית בכוחה לשמש עבורנו מצפן, מפה ומדריך, לגיבוש הרצון ולמימושו בפועל.
לדברי הרב זקס, הדת היהודית מעמידה בפני מאמיניה חזון ייחודי: יכולת האדם להשתנות. בחסות הדת חותר המאמין לחיים טובים יותר וערכיים יותר, ומשנה עצמו לקראתם. האמונה מאפשרת לנו לראות, מעבר להווה, לא רק את מי שאנחנו אלא את מה שאנו מסוגלים להיות.
לקראת סיומן של שלוש שנות מלחמה קשות ושוחקות מבחינה פיזית, נפשית וערכית, אל לנו להתעלם מהשלכותיה וגם לא לפחד משינוי. לתפישתי, אין בידינו זכות מוסרית לוותר או להפסיק את הכמיהה למציאות מתוקנת, טובה מזו שבה אנו מצויים. ברצון לחיות בחברה צודקת, המושתתת על שותפות, עזרה הדדית והתנהלות חוקית ומוסרית, יש ביטוי של אומץ ושל אמונה.
לתגובות: naomieini1@gmail.com
