לא מודעוּת וכוח רצון יבטיחו את ההצלחה, אלא דווקא קביעת מטרות בנות השגה
אבות, פרק א משנה ט"ו
"שַׁמַּאי אוֹמֵר: עֲשֵׂה תוֹרָתְךָ קֶבַע. אֱמוֹר מְעַט וַעֲשֵׂה הַרְבֵּה, וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת" (אבות, א', ט"ו).
שמאי חי בתקופת בית המקדש השני ושימש אב בית דין, לצד הלל – נשיא הסנהדרין. הלל ושמאי היו הזוג האחרון (מתוך חמישה) ולאחריהם החלה תקופת התנאים. לא אחת חלקו השניים זה על זה כששמאי מכונה בפי חז"ל קפדן ומחמיר בכבודה של תורה, ביחס לבר הפלוגתא שלו.
"עֲשֵׂה תוֹרָתְךָ קֶבַע": אמירתו של שמאי מעוררת שאלות: מה פירוש "תוֹרָתְךָ"? כיצד ניתן לבסס הרגל?
"תוֹרָתְךָ" – נראה כי לתורת ה' התכוון שמאי ולפי הוראתו, האדם נדרש לגבש לעצמו, ככלל ובכל יום, סדר עדיפויות ערכי ומעשי. על פי סדר כזה, יוצב לימוד התורה כערך מוביל וכמרכיב קבוע משגרת היומיום/החיים.
פירוש רחב של צמד המילים: "עֲשֵׂה תוֹרָתְךָ", יגרוס כי כל בן אנוש באשר הוא, זקוק ל"תורה" – לסדר, למכלול, לסט של ערכים מנחים לאורם יקבל החלטות וינהל את חייו. דברי שמאי מניאים את האדם מ"לזרום", "להיסחף", "להתגלגל" עם החיים ומכוונים אותו לתוּר ולאמץ לעצמו באופן אישי ואקטיבי ("תורתך" – שלך) פרדיגמה מוסרית-רעיונית מארגנת, אשר בגבולותיה ייטיב לפעול ולשגשג.
"קֶבַע" – בקביעוּת טמון מפתח חשוב להטמעתו של הרגל. "שמונה מתוך עשרה ניסיונות לאמץ הרגל חדש, ייכשלו", טוענת לירז מרגלית – דוקטור לפסיכולוגיה חברתית העוסקת בחקר התנהגות בעידן הדיגיטלי (דה מרקר 2019). בשונה ממה שהורגלנו לחשוב, לא מוטיבציה, לא מודעוּת ולא כוח רצון יבטיחו את ההצלחה, אלא דווקא קביעת מטרות בנות השגה והתקדמות בצעדים מדודים (Baby steps). חזרה ושינון של הצעדים (קבע), מהווים לדברי מרגלית, עוגן נוסף להטמעתו של שינוי התנהגותי.
"עֲשֵׂה תוֹרָתְךָ קֶבַע", אומר שמאי ומהדהד עבורי את ההקדמה ל"עין יעקב", בה מתואר דיון סוער בין חכמים בנוגע לפסוק החשוב ביותר בתורה. לצד "שמע ישראל" ו"ואהבת לרעך כמוך", דווקא פסוק "אפרורי", אותו ציטט שמעון בן פזי, הכריע את הכף ונבחר: "אֶת הַכֶּבֶשׂ אֶחָד תַּעֲשֶׂה בַבֹּקֶר וְאֵת הַכֶּבֶשׂ הַשֵּׁנִי תַּעֲשֶׂה בֵּין הָעַרְבָּיִם" (במדבר, פרק כ"ח פס' ד). לא גרנדיוזיות והבטחות גדולות, אלא שגרה וצעידה צנועה ויומיומית, עקב לצד אגודל, אל יעד ערכי והתנהגותי נכסף.
לתגובות: naomieini1@gmail.com
(מקץ תשפ"ב)