שאלה: הפעילות המבצעית של צה"ל בכל הגזרות מחייבת שיתוף פעולה הדוק בין הלוחמים בשטח, ובין החיילים והמפקדים בחמ"לים, במפקדות, במכלולים ובמשרדים, המבצעים גם הם פעילות חשובה וחיונית בהכוונה, בהדרכה ובתמיכה של הכוחות הלוחמים בשדה המערכה. מצד אחד, המשרתים בחמ"ל אינם מצויים "תחת אש", או בתנאי שדה. מצד שני, גם הם עוסקים בפעילות עצימה סביב השעון, ביום ובלילה בשבת ובחול. מטבע הדברים, גם פעילות זו בחמ"ל, במשרד או במפקדה – מעוררת שאלות שונות בנוגע למותר ולאסור בשבת.
תשובה: ככלל, מותר לבצע בשבת כל פעולה שנועדה לתמוך את הפעילות המבצעית השוטפת. בד בבד, נדרש להיערך במידת האפשר לצמצום פעולות שאין בהן צורך בטחוני דחוף, ולהשתדל להקדימן או לדחותן. כך, למשל, הוצאת דו"חות מצב ועדכונים ללא זיקה בטחונית, ענייני שלישות שאינם דחופים, חירור מסמכים לשם תיוקם, גריסת מסמכים, תיאומים ללא זיקה בטחונית וכן הלאה – יתבצעו ביום חול. ככל ששיגרת המלחמה הולכת ונמשכת, כך צריך להקפיד יותר על היערכות מוקדמת, ועל הבחנה בין משימות דחופות, למשימות שניתן להקדים או לאחר.
ברוב החמ"לים מנהלים "יומן מבצעים", אשר מתעד את הדיווחים המתקבלים ואת הפעילות השוטפת. הכתיבה ביומן המבצעים מותרת, והמידע יהיה קצר ותמציתי, כמובן מבלי לגרוע פרטים חיוניים. בד בבד, אין לרשום מידע מנהלתי שאין לו כל זיקה לפעילות המבצעית.
כאשר נדרשת כתיבה בשבת, יש לפעול על פי המדרג הבא: 1) כתיבה במחשב בעזרת "מקלדת-שבת" שמספקת הרבנות הצבאית, ומבוססת על מנגנוני הפעלת עקיפין (שינוי זרם, גרמא ועוד); 2) כתיבה במחשב בלי "מקלדת-שבת", או כתיבה בטלפון הנייד; 3) כתיבה ידנית.
לעיתים, ניתן להקליט את המידע הרלוונטי בטלפון הנייד, ולשכתב את ההקלטה לאחר צאת השבת. מבחינה הלכתית זהו פיתרון טוב מאוד, שעדיף הן על כתיבה ידנית, ולדעת רבים עדיף גם על כתיבה במחשב, משום שמדובר על פעולה חשמלית אחת של הקלטה, ולא על סידרה של הקלדות.

הרבנות הצבאית מספקת למשרתים בחמ"לים ובמשרדים גם "עט-שבת", אשר נמחק מאליו כעבור כ-24 שעות. השימוש בעט כזה אסור מדרבנן בלבד, משום שמדובר על "כתב שאינו מתקיים". עם זאת, העט נועד אך ורק לצורך רישומים ארעיים. הנתונים הנכתבים ביומן המבצעים נדרשים להישמר לאורך זמן, ולכן מותר להשתמש בעט שבת רק אם ניתן להבטיח שיהיה מי שיצלם או ישכתב את המידע עם צאת השבת, לפני שיימחק. כאשר קיים חשש שהמידע שנכתב יימחק ויעלם – אין להשתמש בעט שבת, והכתיבה תתבצע בהתאם למדרג המפורט לעיל.
את המחשב בחמ"ל או במשרד יש להפעיל מערב שבת, ולוודא שכלל המסכים והאביזרים הנלווים מחוברים. אם נדרשת הקלדה מועטת לאורך השבת, ראוי להקליד בשינוי, כגון באמצעות לחיצה על המקשים בעזרת חפץ (דוגמת כפית) או בהקשה בגב היד. כאשר נדרשת הקלדה של מידע רב, מותר להקליד כרגיל. גם במקום שבו מותקנת "מקלדת שבת" ניתן להקליד כרגיל.
הדפסת מסמכים נחשבת לכתיבה גמורה שיש בה איסור תורה, ועל כן תתבצע לצרכים מבצעיים בלבד, ובמידת האפשר הלחיצה על פקודת ההדפסה במקלדת או בעכבר תיעשה בשינוי.
לעיתים קרובות, הכניסה לחמ"ל או למשרד מחייבת שימוש במנגנון בקרת כניסה חשמלי. במקומות רבים מותקנת בקרת כניסה מותאמת לשבת, שאותה מייצר מדור הלכה וטכנולוגיה ברבנות הצבאית, ובמצב כזה ניתן להיכנס ולצאת כדרכו בחול. כאשר לא הותקן מנגנון מותאם לשבת, ראוי להפעיל את בקרת הכניסה בשינוי, כגון לחיצה על הקודן בגב היד, או אחיזת הכרטיס המגנטי בין שתי האצבעות.
כאשר היציאה מהחמ"ל מחייבת אף היא פעולה חשמלית, מותר לצאת לשם התרעננות ואגירת כוחות להמשך הפעילות, או כדי ללכת לשירותים. כאשר היציאה אינה כרוכה בהפעלת מנגנון חשמלי, מותר לצאת גם לצורך תפילה במניין או סעודת שבת, אף על פי שבחזרה לחמ"ל תידרש הפעלה של המנגנון החשמלי.
במהלך המלחמה, רבים מן המשרתים בחמ"לים מבצעים משמרות ממושכות, המחייבות שמירה על עירנות מירבית. גם אם קיים חשש מפני עייפות, אין היתר להפעיל רדיו, מוסיקה או טלוויזיה, ואת העייפות יפיגו על ידי שיחה, אכילה, פעילות גופנית, או בכל דרך אחרת שאינה כרוכה בחילול שבת.